SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Dacia predstavila Jogger, novu generaciju obiteljskog vozila sa 7 sjedala i izgledom SUV-a

03.09.2021 u 15:55

Bionic
Reading

Model će isprva biti dostupan s dvjema opcijama motora: posve novim benzinskim motorom TCe 110 i benzinsko-plinskim motorom TCe 100 ECO-G, a 2023. ponudu će proširiti i hibridnom tehnologijom

Kao što je i najavljeno prije samo koji dan Dacia je danas predstavila potpuno novi model pod imenom Jogger. Ovim novim i povoljnim obiteljskim modelom u izvedbama s 5 ili 7 sjedala, Dacia spremno juriša na C-segment. Dacia Jogger četvrti je stup proizvodne strategije marke. Nakon predstavljanja posve električnog malog gradskog automobila Spring, kompakta Sandero i SUV-a Duster, Dacia je odlučila osvježiti svoj obiteljski model i opremiti ga sa sedam sjedala. Predstavljanje Dacije Jogger dio je strategije obnove ponude marke, a do 2025. godine trebala bi biti predstavljena još dva modela.

Ovaj svestrani obiteljski automobilispunjava sve kriterije budući da spaja duljinu karavana, prostranost monovolumena i izgled SUV-a. Zapravo, on je klasa za sebe. Jogger, kao punokrvni član obitelji Dacia, prema proizvođaču, nudi najbolji omjer cijene, prostranosti i svestranosti.

S imenom koje asocira na sport, prirodu i pozitivnu energiju, Dacia Jogger nastavlja pronositi novi identitet marke. Kratko, Jogger i međunarodno, to ime simbolizira njegovu izdržljivost i svestranost uporabe. Dacia Jogger savršen je životni suputnik za obitelji koje vole izlete u divljinu.

Dacia Jogger - obiteljski SUV sa 7 sjedala Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Barthes/DPPI

Model će isprva biti dostupan s dvjema opcijama motora: posve novim benzinskim motorom TCe 110 i benzinsko-plinskim motorom TCe 100 ECO-G. Dacia je jedini proizvođač koji sve svoje modele nudi s benzinskim i dvogorivnim motorom ECO-G, a 2023. ponudu će proširiti i hibridnom tehnologijom. Dacia Jogger bit će najpristupačniji hibridni model sa sedam sjedala na tržištu.

Narudžbe se primaju od studenog 2021. u 30 zemalja (prvenstveno u Europi, ali i u Turskoj, Izraelu i naknadno u Maroku). Dacia Jogger stiže u prodaju u svim državama u veljači 2022. Cijene zasad još nisu poznate.

Vanjski dizajn

Razmišljajući kako osvježiti dizajn obiteljskog vozila, Dacia je nadahnuće potražila u nesputanoj divljini, bespućima otvorenih cesta i pustolovnom životnom stilu suvremenih obitelji. Spajanjem duljine karavana i prostranosti monovolumena s izgledom SUV-a, Dacia Jogger predstavlja pravo rješenje za bijeg iz svakodnevice.

Prednji profil novog modela ističe se širokom i prepoznatljivom maskom, snažnim blatobranima koji guraju kotače prema uglovima karoserije i isklesanim vodoravnim poklopcem motora. Kotači postavljeni u ravnini s blatobranima i stražnji spojler zaslužni su za dinamičan izgled, dok okomita stražnja svjetla pridonose širem dojmu prtljažnika, istovremeno naglašavajući stražnje blatobrane zbog čega automobil djeluje stabilno i uravnoteženo.

Dacia Jogger pustolovan izgled duguje krovnim nosačima, izraženim lukovima blatobrana i visokom razmaku od tla (200 mm kada je vozilo neopterećeno) zahvaljujući čemu je spremna pokoriti svaki teren.

Opremljena je velikim kotačima (vanjski promjer 660 mm) i gumama visokog profila zbog kojih djeluje robusno. Veliki međuosovinski razmak (2897 mm), prostor za glavu od 912 mm i okomiti stražnji kraj (okomita stražnja svjetla, iznimno širok poklopac prtljažnika i niski utovarni prag) zaslužni su za obilje putničkog i prtljažnog prostora. Povećana duljina stražnjih vrata i linije bočnih prozora (40 mm) olakšan je pristup i boravak na stražnjim sjedalima. S duljinom od 4547 mm, Dacia Jogger najdulji je model u ponudi marke. Njegove dimenzije odgovor su na zahtjeve obitelji koje traže svestrano vozilo za svakodnevnu upotrebu; širina 1784 mm (bez retrovizora), visina 1632 mm (s krovnim nosačima).

Svjetlosni potpis u obliku slova Y

Prednja i stražnja svjetla utjelovljuju Dacijin svjetlosni potpis u obliku slova Y, pri čemu su prednja dnevna i kratka svjetla izvedena u LED tehnologiji. Identična svjetla imaju i novi Sandero i Sandero Stepway. Osim što smanjuju potrošnju, LED svjetla jamče snažnije osvjetljenje i bolju vidljivost danju i noću.

Neke inačice Dacije Jogger bit će opremljene modularnim i lako prilagodljivim krovnim nosačima, koji smo imali prilike vidjeti na modelu Sandero Stepway. Budući da su prilagođeni najrazličitijim vrstama putovanja (pa i onima koje uopće ne očekujete) na njima možete prenijeti teret do 80 kg (bicikle, skije, krovne kovčege itd.). Ovaj domišljati sustav u potpunosti je usklađen s načelima marke: pametan je, praktičan, jednostavan i ekonomičan.

Kotači u ravnini s blatobranima, uokvireni snažnim lukovima, opremljeni su pokrovima kotača Flexwheel elegantnog dizajna s perforacijama. Kupcima su na raspolaganju i naplatci dijamantne obrade površine. Ručice vrata odlikuju se uglađenim i ergonomičnim dizajnom. Gumb za otvaranje motoriziranog poklopca prtljažnika na praktičan je i elegantan način ugrađen u njegov donji dio.

Ograničena serija modela Jogger zvat će se Extreme te će imati još naglašeniji terenski stil. Bit će dostupna u pet boja karoserije: biserno crnoj, sivoj Slate, sivoj Moonstone, ledeno bijeloj i terakota smeđoj.

Crni krovni nosači, retrovizori, aluminijski naplatci i shark antena još će više doći do izražaja zahvaljujući prednjoj i stražnjoj zaštiti podvozja u sivoj boji Megalith. Ograničena serija Extreme ističe se i naljepnicama s imenom na prednjem kraju i naplatcima. Pragove krase posebne zaštitne trake specifične za tu inačicu.

Ozračje u unutrašnjosti još više podižu crveni šavovi i kromirani ukrasi na oblogama prednjih vrata. Popis sveobuhvatne opreme uključuje kameru za vožnju unatrag, klima-uređaj i karticu za zaključavanje/ otključavanje vozila bez upotrebe ruku. Dacia Jogger Extreme opremljena je ekskluzivnim tepisima ispred svake klupe i gumenom zaštitnom oblogom prtljažnika.

  • +32
Dacia Jogger Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Marketing 3D-Commerce

Prostran i udoban interijer

Dacia Jogger zadovoljava potrebe za prostorom i svestranošću toliko važne u svakodnevici svake obitelji. Od druge razine opreme čitavom širinom armaturne ploče proteže se tekstilna traka što povećava dojam prostranosti kabine. Sučelja za vozača (instrumentna ploča i zaslon multimedijskog sustava) smještena su iznad trake, dok su lako dostupne komande (klima-uređaj, sustavi za pomoć u vožnji) smještene ispod nje. Isti tekstilni umetci krase i naslone za ruke na prednjim vratima.

Neke inačice opremljene su sklopivim stolićima i držačima čaša za putnike u drugom redu. Stolići se mogu produljiti do 70 mm kako bi odgovarali potrebama svih putnika. Drugi red opremljen je i dvjema ISOFIX pričvrsnim točkama za dječje sjedalice.

Putnici u trećem redu uživat će u pojedinačnim sjedalima, naslonima za ruke i velikom bočnom prozoru za prozračivanje i bolji pogled na cestu. Sve tri klupe ovog sedmerosjeda imaju vlastito stropno svjetlo. Visina sjedala (+55 mm) između prvog i drugog te trećeg (+25mm) reda sjedala pruža još veću udobnost za putnike straga.

Dacia Jogger u unutrašnjosti nudi 24 l prostora za pohranu, dovoljno za sve putnike. Glavni su pretinci 7-litreni pretinac za rukavice, pretinci u vratima sprijeda i straga u koje stane 1-litrena boca, 1,3-litreni zatvoreni pretinac središnje konzole i šest držača čaša. Tako novi model jamči udobnost svim putnicima – bili oni sprijeda, u sredini ili straga.

Isto se nastavlja i kad je riječ o sjedalima, koja su oblikovana tako da pruže odgovarajuću potporu vozaču i putnicima. Vozač tako može podesiti visinu sjedala (+/- 35 mm) te visinu (+/- 2,1 °) i dubinu (+/- 25 mm) upravljača, a na raspolaganju mu je i središnji naslon za ruke s pretincem (uz nadoplatu).

Budući da je opremljen s tri reda sjedala, Dacia Jogger može prevesti do sedmero odraslih putnika. Ovo istinski svestrano vozilo može se konfigurirati na više od 60 načina. Dacia Jogger svakodnevno je na raspolaganju malim, velikim i rastućim obiteljima.

U drugom redu smještena je klupa za 3 osobe preklopiva u omjeru 2/3 : 1/3, dok su u trećem redu dva preklopiva sjedala koja se mogu i izvaditi. Dacia Jogger ima obujam prtljažnika 1819 litara VDA kada su sva sjedala preklopljena.

Uz svoje vanjske dimenzije, Dacia Jogger najprostraniji je model na tržištu. Drugi i treći red sjedala imaju jednaku razinu udobnosti kao i količinu prostora za noge i koljena. Pristup trećem redu sjedala u Daciji Jogger iznimno je jednostavan zahvaljujući sklopivom drugom redu sjedala. Prostor za glavu (855 mm) i koljena (127 mm) u trećem redu jedan je od najvećih na tržištu osobnih vozila za sedam putnika, što znači da se ondje može udobno smjestiti dvoje odraslih putnika.

Prtljažnik mjeri do 708 litara (VDA) u izvedbi s pet sjedala i 160 litara (VDA) u izvedbi sa sedam sjedala, a kad je treći red sjedala preklopljen, obujam iznosi 565 litara. Budući da je prtljažni prostor visok (661 mm) i dugačak (1150 mm), preklapanjem jednog od sjedala iz trećeg reda, u njega će bez problema stati dječja kolica ili dječji bicikl.

Dacia Jogger Izvor: Promo fotografije / Autor: Pagecran

Jednostavnim uklanjanjem trećeg reda sjedala, cijela obitelj imat će dovoljno prostora za svu opremu za izlete, alat ili pak za kućnog ljubimca. Kako bi prijevoz i pohrana različitih predmeta bili jednostavni i sigurni, prtljažni prostor opremljen je elastičnim trakama i četirima prstenovima za pričvršćivanje tereta. Ondje se nalazi i 12 V utičnica. Dacia Jogger ima tri kukice za vješanje: dvije u prtljažniku i jednu na suvozačkom mjestu. Savršeno rješenje za odložiti ručnu torbicu!

Multimedija: sloboda izbora

Dacia Jogger je dostupan s tri opcije multimedijskog sustava kako bi svatko mogao izabrati pravu za sebe: pametni sustav Media Control može se koristiti u kombinaciji s pametnim telefonom i bez njega, Media Display dostupan je s 8-inčnim dodirnim zaslonom, dok Media Nav omogućuje navigaciju s pomoću pametnog telefona i bežično zrcaljenje.

Media Control je punokrvni multimedijski sustav. Uključuje dva zvučnika, postolje za punjenje u armaturnoj ploči, Bluetooth, USB priključak, komande na upravljaču i prikaz informacija radiouređaja preko 3,5-inčnog digitalnog TFT zaslona putnog računala.

Sustav nudi još više kada se kombinira s besplatnom aplikacijom za pametne telefone Dacia Media Control. Aplikacija upotrebljava GPS mrežu pametnog telefona za navigaciju i omogućuje lakši pristup radiju, glazbi, pozivima, porukama i brojnim drugim funkcijama kao što je glasovno upravljanje (Siri ili Android). Kako bi vožnja bila sigurnija, komande su dostupne na upravljaču i neposredno iza njega.

Sustav Media Display uključuje četiri zvučnika, USB priključak i visoko postavljen 8-inčni dodirni zaslon blago nagnut prema vozaču za još veću vidljivost i ergonomičniju uporabu. Intuitivno i praktično sučelje s Bluetoothom kompatibilno je sa sustavima Android Auto i Apple CarPlay. Preko novog prozora 'Automobil' pristupa se postavkama sustava za pomoć u vožnji.

Naposljetku, sustav Media Nav s ugrađenom navigacijom i Wi-Fijem omogućuje bežično povezivanje sa sustavima Apple Carplay i Android Auto. Audiosustav uključuje šest zvučnika i dva USB priključka.

Dacia Jogger obiteljima pruža sve što im je potrebno kako bi ostale povezane u vožnji: pametno postolje za punjenje, 3,5-inčni digitalni TFT zaslon i, ovisno o inačici, do tri 12 V utičnice za punjenje elektroničkih uređaja. Serijska oprema uključuje i komande na upravljaču za tempomat i graničnik brzine te automatska svjetla.

Ovisno o tržištu, Dacia Jogger nudi niz dodatne i opcijske opreme: grijana prednja sjedala, automatski klima-uređaj s digitalnim zaslonom, karticu 'Slobodne ruke' s funkcijom daljinskog otključavanja prtljažnika, automatsko uključivanje svjetala da biste lakše uočili svoj Dacia Jogger noću, automatske brisače, elektroničku parkirnu kočnicu, kameru za vožnju unatrag, upozorenje na vozilo u mrtvom kutu te prednje i stražnje parkirne senzore.

Suvremena platforma za veću sigurnost u vozilu

Dacia Jogger konstruiran je na suvremenoj platformi, ima ojačanu karoseriju, šest zračnih jastuka te najnovije sustave za pomoć u vožnji i sigurnosne značajke.

Platforma CMF-B, koja se već ugrađuje u novi Sandero i novi Logan, u samom je središtu Dacijine strategije za modele iz B i C segmenta. Dacia Jogger ima jedinstven stražnji modul kojim postiže duljinu od 4,55 m pa se može pohvaliti prostranošću i svestranošću modela iz C-segmenta.

Dobra aerodinamičnost postignuta je posebnim dizajnom kućišta kotača, pokretnim prednjim zakrilcima i ležajevima koji smanjuju trenje.

Budući da je konstruiran na suvremenoj platformi i ojačan vrlo otpornom i krutom karoserijom, Dacia Jogger sjajno odolijeva udarcima. Strukturna poboljšanja karoserije uključuju ojačani prostor motora (bočni nosači i spušteno podvozje) i putnički prostor. Senzori pritiska na vratima povezani s akcelerometrom rano prepoznaju da je došlo do bočnog sudara i tako ubrzavaju aktivaciju zračnih zavjesa i bočnih zračnih jastuka te sprječavaju nastanak ozljeda u predjelu trbuha, prsa i glave.

Sustav pomoći pri naglom kočenju, koji je aktivan od 7 do 170 km/h, preko prednjeg radara računa udaljenost od vozila ispred vas (od 7 do 80 km/h za nepokretna vozila). Uoči li opasnost od neizbježnog sudara, vozača će upozoriti vizualnim i zvučnim signalom. Sustav će zatim: pojačati snagu kočenja u slučaju da vozač nedovoljno snažno zakoči te i dalje postoji opasnost od sudara, ali i snažno zakočiti ako vozač sam to propusti učiniti.

Nadzor mrtvog kuta, je aktivan od 30 km/h do 140 km/h i upozorava vozača na opasnost od sudara s drugim vozilom koje se nalazi pokraj ili iza vozila. Četiri ultrazvučna senzora (dva straga i dva sprijeda) prepoznaju vozila u mrtvom kutu, uključujući i motocikle. Prepozna li sustav drugo vozilo u mrtvom kutu, aktivirat će svjetla na odgovarajućem retrovizoru.

Susstav pomoći pri parkiranju sačinjavaju četiri radarska senzora sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag i dinamičke linije za navođenje. Uključuje zvučna i vizualna upozorenja koja manevriranje pretvaraju u dječju igru.

Susstav za pomoć pri kretanju na uzbrdici, održava pritisak na kočnici dvije sekunde kako bi spriječio pomicanje vozila unatrag na uzbrdici, a vozaču pružio dovoljno vremena za pomicanje stopala s papučice kočnice na papučicu gasa.

Dacia Jogger serijski je opremljen najnovijom generacijom graničnika brzine i elektroničkog nadzora stabilnosti, dok su u nekim inačicama opcijski dostupne i komande tempomata na upravljaču.

Dacia Jogger - novi TCe 110 motor Izvor: Promo fotografije / Autor: Pagecran

Učinkoviti benzinski i plinski motori

Kupcima Dacije Jogger na raspolaganju je raznovrsna ponuda motora, prilagođena potrebama svake obitelji: novi 1,0-litreni benzinski motor TCe 110 i benzinsko-plinski motor ECO-G 100. Motori su opremljeni funkcijom Start&Stop te ispunjavaju zahtjeve norme Euro 6D Full.

Posve novi benzinski TCe 110 motor

Dacia Jogger dolazi s novim benzinskim motorom i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. TCe 110 je jednolitreni, trocilindarski turbomotor s izravnim ubrizgavanjem koji razvija 110 KS (81 kW). Zahvaljujući aluminijskom bloku motora teži manje, dok ga okretni moment od 200 Nm pri 2900 okr./min. zapravo čini najsnažnijim motorom u ponudi Dacije Jogger.

Novi TCe 110 izdvaja se i tehničkim poboljšanjima kao što su veća snaga, manja potrošnja goriva i niže emisije CO₂. Njegova varijabilna faza otvaranja ventila, pumpa za ulje promjenjiva obujma i uporaba različitih visoko učinkovitih materijala pridonijeli su snažnijim performansama i manjoj potrošnji goriva. Ugrađena ispušna grana, filtar krutih čestica i središnja brizgaljka pomažu smanjiti emisije CO₂. Benzinski motor TCe 110 stoga nudi najnapredniju tehnologiju za vrhunski doživljaj vožnje i najbolju ravnotežu performansi i potrošnje.

Dacia Jogger Hybrid u prodaji od 2023.

Dacia će 2023. obogatiti svoju ponudu hibridnim motorom. Pritom će Dacia Jogger biti prvi model marke opremljen hibridnom tehnologijom, a time i najpovoljniji hibrid sa sedam sjedala na tržištu.

Hibridni Dacia Jogger imat će 1,6-litreni benzinski motor, dva električna motora (jedan glavni motor i jedan visokonaponski elektropokretač-generator) te dog-clutch mjenjač s više načina rada. Prikupljanje energije kočenja u kombinaciji s velikim kapacitetom samopunjive baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitošću automatskog mjenjača omogućit će do 80 posto gradske vožnje na posve električni pogon, čime će kupci uštedjeti do 40 posto goriva (u usporedbi s ekvivalentnom benzinskom inačicom u gradskoj vožnji i uz vožnju jednoličnim stilom).

Od ostalih prednosti izdvajaju se:

  • pokretanje u potpuno električnom načinu rada
  • udobna vožnja zahvaljujući automatskom mjenjaču
  • automatsko prebacivanje između različitih načina rada za veći užitak u vožnji i veću učinkovitost

Plinsko- benzinski ECO-G 100 motor

Dacia je jedini proizvođač koji u svim svojim modelima nudi benzinske i dvogorivne (ukapljeni naftni plin LPG ili UNP ) motore s oznakom ECO-G. Budući da se ti motori ugrađuju izravno u tvornici, kupcima je zajamčena sigurnost i pouzdanost. Razdoblje jamstva proizvođača, servisni intervali, troškovi servisa i kapacitet prtljažnika jednaki su onima inačice s benzinskim motorom (spremnik za plin nalazi se na mjestu gdje se inače nalazi rezervni kotač).

Dacia Jogger - TCe 100 ECO-G motor Izvor: Promo fotografije / Autor: Pagecran

Potrošnja 1-litrenog motora ECO-G 100 u mješovitom ciklusu vožnje (WLTP) kreće se od 7,6 l / 100 km (emisija 121 g CO₂/km). Prosječne su emisije inačice s benzinsko-plinskim motorom za 10 posto niže od onih ekvivalentne benzinske inačice. Štoviše, s benzinsko-plinskim pogonom moguće je povećati doseg na 1000 km zahvaljujući dvama spremnicima: 40-litrenom spremniku plina i 50-litrenom spremniku benzina.

Dacia pametno koristi snagu plinskog pogona kako bi zajamčila još jednostavniju uporabu, veći užitak u vožnji, niže emisije CO₂ i veći doseg.