LEGENDARNI MOTOR

FOTO/VIDEO] Countach i LM 002: Lamborghinijev V12 motor se pokazao višenamjenskim

04.08.2022 u 10:00

Bionic
Reading

U godini slavlja 60. rođendana V12 motora, priča o dva modela koji su dijametralno suprotni, ali dijele istu izvanrednu 12-cilindričnu mehaniku

Ove godine Lamborghini slavi svoj V12, legendarni 12-cilindrični motor koji je gotovo 60 godina opremao najlegendarnije modele kuće iz Sant'Agata Bolognese u Italiji i koji je, u svojoj konačnoj evoluciji kao 'čisti' motor s unutarnjim izgaranjem, izaći će iz proizvodnje kada se proizvede zadnji Aventador Ultimae krajem 2022. Ovi modeli uključuju Countach, jedan od najlegendarnijih automobila u povijesti automobila, predstavljen 1971. i proizvođen od 1973. do 1990. u 1999. + 1 jedinica, i LM 002, koji je ušao u povijest kao prvo masovno proizvedeno terensko vozilo ultra visokih performansi, s 300 primjeraka proizvedenih između 1986. i 1993., koje je performanse i užitak vožnje grand tourera ponijelo izvan ceste.

Countach, automobilska legenda koja je završila na plakatima diljem svijeta

Čak i prije službenog predstavljanja na Ženevskom sajmu automobila u ožujku 1971., LP 500 je zadivio svijet svojim ekstremnim, futurističkim izgledom. Zapravo, uzvik na pijemontskom dijalektu 'Countach', korišten za naglašavanje izvanredne prirode onoga čemu smo upravo svjedočili, dodan je imenu automobila samo nekoliko dana prije službenog predstavljanja, nakon što ga je tehničar Carrozzerije Bertone vidio u proizvodnji i nije mogao suzdržati iznenađenje. Predstavljen kao 'automobil ideje' kako bi se vidjelo hoće li javnost biti zainteresirana za tako napredan i ekstreman automobil, bio je opremljen V12 motorom od 60° koji se već tako dobro pokazao na prethodnim Lamborghinijima sa stražnjim poprečnim motorom.

Ovaj put, međutim, motor je postavljen u stražnjem uzdužnom položaju, što je novo tehničko rješenje u Lamborghiniju, a obujam je povećan s tradicionalnih 4 litre na oko 5 (4971 cm³) za 440 KS. LP 500 bio je toliko uspješan da ga je Ferruccio Lamborghini još prije završetka sajma u Ženevi odlučio pustiti u proizvodnju. LP 500 ostao je unikat, modificiran nekoliko puta tijekom iscrpljujućih testova na cesti koje je tijekom sljedeće tri godine proveo testni vozač Bob Wallace, a zatim je uništen u testovima sudara potrebnim za homologaciju 21. ožujka 1974.

Lamborghini Countach LP 500 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Prvi proizvodni Countach

Iz naznaka koje je pružio LP 500, rođen je LP 400 koji isporučuje 375 KS pri 8000 okr./min., koji je krenuo u proizvodnju krajem 1973. opremljen tradicionalnim 4-litrenim motorom. Zbog ureza na krovu koji se koristi za bolju vidljivost kroz unutarnji retrovizor, sada je poznat pod nadimkom 'Periskop'. Godine 1978., nakon 152 proizvedene jedinice, Countach LP 400 transformiran je u LP 400 S, poprimajući složeniji oblik koji ga je karakterizirao sljedećih dvanaest godina. 'S' je, naime, modificiran na razini okvira i šasije kako bi tehnička novost tog razdoblja, super niskoprofilne gume Pirelli P7, radila bolje, ali i na estetskoj razini. Kako bi se prilagodile novim povećanim kočnicama i širim gumama, postalo je potrebno usvojiti produžetke lukova kotača, dok je povećana izvedba diktirala upotrebu aerodinamičnijeg prednjeg spojlera. Određeni entuzijasti tada bi dodali i stražnje krilo kako bi upotpunili aerodinamički paket.

Cannonball Run

Upravo je model LP 400 S iz 1979. godine debitirao na filmskom platnu 1981. godine kao glavni lik u filmu The Cannonball Run. Od tog trenutka, Countach se pojavio u spavaćim sobama tinejdžera diljem svijeta, visio je na zidovima kao omiljeni poster cijele generacije.

Countach s 5-litrenim motorima

Godine 1982., nakon 235 proizvedenih jedinica, 400 S je zamijenjen LP 5000 S, još uvijek opremljenim legendarnim V12, ali sada povećanim na 4,8 litara (4754 cm³) za 375 KS pri 7000 okr./min. Nakon što su do 1984. proizvedene 323 jedinice, zamijenjen je modelom Quattrovalvole, koji mnogi smatraju najboljom kombinacijom estetike, performansi, pouzdanosti i udobnosti. V12, uz usvajanje četiri ventila po cilindru, modificiran je kako bi se povećao obujam na 5,1 litara (5167 cm³)) za najveću izlaznu snagu od 455 KS pri 7000 okr./min. Verzija Quattrovalvole bila je prva koja je službeno homologirana i uvezena u Sjedinjene Države, gdje su, međutim, njezini rasplinjači zamijenjeni elektroničkim ubrizgavanjem goriva.

Otvaranje ovog tržišta omogućilo je nove količine prodaje, a Quattrovalvole je proizveden u 631 primjerku do 1988., kada ga je zamijenio Countach 25 Anniversario, nazvan tako u čast 25 godina od osnutka Automobili Lamborghini. 25 Anniversario usvojio je poboljšanu aerodinamiku, neke ploče karoserije izrađene od kompozitnog materijala i luksuzniju unutrašnjost, dok je zadržao mehaniku Quattrovalvolea. Nevjerojatno, demonstrirajući izvrsnost dizajna Countacha, još uvijek inovativnog nakon 17 godina proizvodnje, 25 Anniversario je bila serija s najvećim brojem proizvodnje od 658 jedinica. Posljednji Countach, Grigio Metallizzato (metalik siva) sa sivom unutrašnjosti, sišao je s proizvodne trake 4. srpnja 1990. i otišao ravno u MUDETC, muzej tvrtke u Sant’Agata Bolognese.

  • +29
Lamborghini Countach i Lamborghini LM 002 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Čarolija 1999+1

Ako se još uvijek pitate zašto su proizvedene jedinice 1999 + 1, razlog je jednostavan. Prvi LP 500, fizički napravljen od strane Bertonea, nije imao Lamborghinijev broj šasije već Bertoneov. Službeno, dakle, prvi Countach je šasija LP 400 broj 1120001 proizvedena 1973. godine, isprva crvena, a potom prefarbana u zelenu, s nekoliko estetskih razlika u odnosu na automobile koji će uslijediti.

LM 002, Lamborghini za off-road (i ne samo)

Tijekom 'godina Countacha', uprava tvrtke osjetila je da bi moglo postojati tržište za terensko vozilo visokih performansi s luksuznom završnom obradom. LM 002 koristio je mehaniku Countach motora u 5,2-litrenoj verziji sa snagom smanjenom za 20 KS kako bi bez problema mogao koristiti manje rafinirano gorivo, okrenuo se za 180° i prebacio u uzdužni prednji položaj. Zatim je dodan mjenjač s pogonom na sva četiri kotača, zajedno sa središnjim diferencijalom i niskim stupnjevima prijenosa.

Lamborghini LM 002 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Ono što je ostalo, kao i na Countachu, bila je cjevasta šasija, nikad prije viđena na terenskim vozilima, obično korištena isključivo na trkaćim automobilima ili najsofisticiranijim sportskim automobilima. Tako je rođen izvanredan automobil sposoban i za krstarenje autocestom u prosjeku sportske limuzine i za svladavanje iznimno zahtjevnih terenskih ruta. LM 002 je zapravo bio vozilo koje je stvorilo tržište sportskih SUV vozila i praotac, barem duhovno, današnjeg Lamborghinija URUS. Proizveden je u otprilike jednakim količinama s prvo punjenjem rasplinjačem, a kasnije ubrizgavanjem goriva, lako prepoznatljivim jedno od drugog po 'grbi' na haubi koja je bila puno izraženija na modelima s rasplinjačem.

LM 002 i mnoge zanimljivosti

Jedan primjerak LM 002 bio je opremljen 7,2-litrenim V12 motorom od 700 KS koji se obično koristi na off-shore čamcima, dok je drugi pripremljen pod vodstvom tehničkog savjetnika Sandra Munarija, bivšeg svjetskog prvaka u reliju, za natjecanje u utrkama izdržljivosti u pustinji.

Toliko je anegdota povezanih s LM 002, uključujući njegovu sposobnost da vuče tenk Leopard ili, opremljenu kukom za vuču, prikolicu s Miurom sretnog kolekcionara. Obično su ga zvali 'Rambo Lambo' zbog svog mišićavog izgleda i zato što je jedan od njih u to vrijeme bio u vlasništvu američkog glumca Sylvestera Stallonea. Ipak, najbolju definiciju LM 002 dao je talijanski novinar koji je nakon probne vožnje napisao: 'Pri 200 km/h, LM 002 ne reže zrakom. On pršti od ponosa.'