poznati svi detalji

[FOTO/VIDEO] Citroën stigao s novim C4 i ë-C4: Bili smo na hrvatskoj premijeri, evo i prvih dojmova

05.02.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Francuski proizvođač još je prošle godine rekao da se radi o novoj generaciji C4, kao modela generalno, koji 'udovoljava svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu'

Francuski proizvođač automobila Citroën predstavio je na hrvatskoj premijeri svoja dva modela koja bi mogla biti velika prekretnica ove legendarne marke. Naravno, radi se o dugo najavljivanim modelima C4 i ë-C4, koji su svoju svjetsku premijeru imali prije nešto više od sedam mjeseci, u srpnju 2020. godine.

Kažemo dva modela, jer kad uzmete to da se radi o automobilima s dvije različite vrste pogona, onda ćete se složiti s nama da je riječ upravo o dva različita modela. Da, izvana su razlike između njih gotovo neprimjetne, no ispod vanjske karoserije s jedne strane je klasičan motor s unutarnjim izgaranjem u modelu C4, odnosno preciznije benzinski Pure Tech i dizelski Blue HDi motori različitih snaga. No s druge strane tu je pogon suvremene sadašnjosti, ali i dugoročnije budućnosti; potpuno električni motor u modelu ë-C4.

Francuski proizvođač je još prošle godine rekao da se radi o novoj generaciji C4, kao modela generalno, koji 'udovoljava svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu'. Sudeći prema našim prvim dojmovima uživo, u cijelosti bismo se složili s tom tvrdnjom. Pogledajmo malo pobliže ova, ostat ćemo pri tome, dva modela: C4 i ë-C4.

Prije svega treba reći da su obje ove izvedbe stigle ne samo u Hrvatsku, već i u prodaju na hrvatsko tržište, no o cijenama i ponudama pri kraju ovoga teksta.

Vanjski dizajn i dimenzije

Kako uopće definirati oblik ove Citroënove 'ulaznice u budućnost'? Vjerojatno je to najbolje objasniti kao kompaktni hatchback oblik karoserije automobila, odnosno onaj koji straga ima i peta vrata koja se otvaraju u stilu coupéa. Ipak, kod ovog hatchbacka linija krova i zadnja vrata nisu odrezane pod oštrim kutom. Rekli bismo da je krovna linija blago oblikovana spuštajući se prema stražnjem kraju. Nemojte da vas stražnji spojler gotovo cijelom dužinom širine navede da pomislite da je riječ o dijelu, na kraju ipak gotovo okomito odrezanih petih vratiju. Ili je možda riječ o krovnom spojleru? Je li to doista tako ili nije, prosudite sami. Nama je ovo rješenje vrlo atraktivno, a očito i s aerodinamične strane jako učinkovito. Sam proizvođač tvrdi da je ovaj lagano nagnuti krov straga posveta kultnom Citroënu GS.

Nadalje, stražnji kraj daje dinamičnost i robusnost, istovremeno sugerira velik volumen prtljažnika (380 l) kroz vrata prtljažnika sa širokim izrezima optimiziranim za utovar. S nagnutim stražnjim staklom, vertikalnim otvorima i spojlerom, stražnji kraj crpi svoju inspiraciju iz oblika karoserije C4 Coupe iz 2004. godine, posebice u originalnom dvodijelnom stražnjem prozoru na vrhu aerodinamičnog spojlera. Za više praktičnosti, podnica u dva položaja omogućuje podjelu prtljažnog prostora u odjeljke i omogućava ravan pod kada su sjedala spuštena.

No ovaj bi se automobil po svom obliku mogao promatrati i kao jedna limuzina, dobro možda ne u klasičnom smislu samog pojma, ali ipak jest. Idemo dalje. Gledajući izvana, C4 i ë-C4, ne ulazeći u njihove očite strukturne razlike u vrsti pogona, gotovo su crossover, jer i visina od podloge na kojoj se vozi ponešto je veća od uobičajene za osobni automobil. Tu su naravno i brojne plastične zaštitne obloge, karakteristični Citroënovi airbumperi sa strane vozila. Sve u svemu, novi C4 je doista aerodinamičan i fluidan, a preuzima i glavne oznake identiteta marke Citroën, istovremeno donoseći novi izgled dizajna game.

Prema samim vanjskim dimenzijama, treba reći da se radi o modelu iz C segmenta sljedećih dimenzija: duljina 4360 mm, širina 1800 mm (2032 s oklopljenim retrovizorima), visina 1525 mm dok mu je međuosovinski razmak 2670 mm. Kratki prednji i stražnji prevjesi u kombinaciji s kotačima velikog promjera (690 mm) i visinom od tla od 156 mm, što je veće od konkurencije, daju vozilu jedinstveno, odlučno i samouvjereno povišeno držanje, stav koji bi se najbolje mogao opisati 'spreman za skok'. Zahvaljujući povišenom stavu, nudi višu točku gledanja vozača u vozilu od konkurencije (1,22 m) kako bi iskoristio bolju vidljivost tijekom vožnje.

Prednji kraj, s rasvjetom u obliku slova V, uključuje Citroënove nove estetske standarde, koje su najavili konceptima CXPerience Concept, Ami One Concept i 19_19 Concept te inicirali novi C3 početkom 2020. godine, prirodni razvoj Citroënovog potpisa - prednja svjetla i kromirane oznake marke (ševroni) protezali su se po cijeloj širini vozila. U ovoj novoj, jedinstvenoj i prepoznatljivoj scenskoj izvedbi, 'ševroni' se proširuju na dnevna svjetla na vrhu, a sada i na prednja svjetla ispod, ističući full LED tehnologiju rasvjete Citroën LED Vision s LED dnevnim svjetlima i prednjim svjetlima s tri LED modula. LED svjetla za maglu, u kombinaciji sa šarenim umetcima vrlo grafičkog dizajna, upotpunjuju ovaj inovativni i visokotehnološki prednji kraj.

Aerodinamičan profil nudi velikodušni volumen naglašen nekim mekim i mišićavim linijama tijela, osiguravajući snagu, zapaženu robusnost i karakter. Veliki kotači promjera 690 istaknuti su vrlo profinjenim dizajnom 18-colnih naplatka. Dobro postavljeni u četiri ugla vozila, pružaju sigurnost i dobro sjedalo za oblik karoserije. Mat crni lukovi na kotačima, povezani s 'pregačama' prednjeg i stražnjeg odbojnika i Airbump® s obojenim umetcima, čine energičnim oblik karoserije i sugeriraju zaštitu i robusnost, dok kromirane vremenske trake na prozorima i nova ogledala modernog i elegantnog dizajna dodaju sigurnost i profinjenost.

Ovome bismo dodali dimenzije kotača i samih guma; 215/65R16, 215/60R17, ali i dosta neuobičajenu dimenziju guma 195/60R18. Mislili smo isprva da je riječ o posebnoj aerodinamičnoj vrsti kotača i guma namijenjenim isključivo potpuno električnom ë-C4, no kao što vidite, i model koji smo isprobali u vožnji na hrvatskoj premijeri, odnosno benzinski Pure Tech 130 KS S&S s EAT8 automatskim mjenjačem, ima upravo tu dimenziju guma; usku i velikog promjera.

Unutrašnje uređenje

Interijer novog C4 je dojmljiv već na prvi pogled svojom kvalitetom i modernosti. Programom Citroën Advanced Comfort® , on sugerira udobnost čistom, modernom nadzornom pločom, meko oblikovanim pločama vrata, s više pretinaca, mekim, podatnim materijalima i sjedalima koja pozivaju putnike da dođu i sjede u kabini. Uvjerljiva široka vodoravna nadzorna ploča pruža putnicima osjećaj prostora i volumena, a istovremeno nudi brojne pretince ugrađene u dizajn, što je znak inteligencije koncepcije: ladica s instrumentnom pločom, Citroën Smart Pad Support ™ te pokretna konzola za pohranu. Ulazeći prirodno u panele vrata, nadzorna ploča stvara efekt okruženja koji pojačava dojam zaštite i spokoja u kabini dok visoka i široka središnja konzola poboljšava status ovog kompaktnog hatchbacka.

Putnici su uronjeni u ugodnu atmosferu: novi, originalni šareni grafički uzorak, 'ševron' na nadzornoj ploči, novi uzorci na naprednim sjedalima Advanced Comfort, unutarnje sheme boja koje koordiniraju sjedala s novim ukrasima i oblogama na vratima. Materijali dodaju vrijednost i mekani su u dodirnim područjima: gornji dio armaturne ploče, obložen trakama ploče na prednjim vratima, meka obloga za naslon za ruku. Satenski kromirani ili sjajni crni naglasci na otvorima, upravljaču, upravljačkoj ploči, kontrolama klimatizacije i zabave, središnjoj konzoli ili pladnju na instrumentnoj ploči dodaju profinjenost putničkom prostoru i služe za prepoznavanje korisnih funkcija.

Okrenut vozaču, upravljač sa širokim donjom prečkom uključuje kontrole pomoći s lijeve strane i upravljačke programe za zabavu na desnoj strani. Iza volana ugrađena su nove, sjajne crne polugice automatskog mjenjača: sastavni dio volana, omogućuju trenutnu promjenu stupnja prijenosa, bez obzira na kut upravljača.

U svojoj organizaciji i tretmanu, HMI-i (Human Machine sučelja) unose tehnologiju i modernost u putnički prostor. Okrenuta vozaču, digitalna instrumentna ploča s HD okvirom odlikuje se originalnom i čitljivom grafikom identiteta marke Citroën. Istaknuto je to umirujućom bijelom rasvjetom raspoloženja za plutajući efekt, a nadopunjuje ga veliki obojeni head-up zaslon koji se lako čita i drži vozača usredotočenim na cestu ispred sebe prikazujući bitne podatke o vožnji na čitljiv i intuitivan način. U sredini, na vrhu nadzorne ploče i povezan sa središnjim otvorima, ultratanki 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir bez okvira je centralno središte kontrola vozila. Sadrži sjajni crni završetak i kombiniran je s kromiranim kotačićem za podešavanje s motivom 'ševrona'. Dvozonske automatske klimatske kontrole, fizičke za neposredan pristup postavkama, pažljivo su tretirane: kromirani kotači ukrašeni su istim motivom.

Široka i ugodna sjedala novog ë-C4 i novog C4 odmah pozivaju putnike da se smjeste u vozilo. Pružaju ugodan osjećaj udobnosti, blagostanja i podrške, dajući osjećaj da sjede u naslonjaču, dobro izoliranom od ceste. Sjedeći više nego kod konkurencije zahvaljujući uzdignutom držanju, putnicima je garantirano da vide dalje i mogu se mirno suočiti s cestom.

Svjetlost u unutrašnjosti vozila je jedan od stupova programa Citroën Advanced Comfort®, koji putnicima pomaže uroniti u mirnu i pozitivnu atmosferu zahvaljujući velikim staklenim površinama od 4,3 m² i toplim materijalima. Svijetle boje krovne obloge i unutarnjih obloga stupova omogućavaju čistoću i toplinu dok neki unutarnji ambijenti imaju svijetle i blage nijanse koje nisu uobičajene u automobilskom okruženju, kao što su ambijenti Metropolitan Blue ili Hype Red.

U skladu sa statusnim očekivanjima kupaca kompaktnih limuzina, novi ë-C4 i novi C4 nude izbor od 31 kombinacije boja i Color Paketa izvana te šest unutarnjih uređenja.

Različite vrste pogona: Benzinski, dizelski i potpuno električni

Novi C4 i potpuno električni ë-C4 nude potpunu gamu pogonskih sklopova, koji mogu zadovoljiti različite ukuse i potrebe korisnika.

Za one koji vole klasičan pogon, novi C4 nudi široku paletu benzinskih i dizelskih motora. Pet je Euro 6d benzinskih motora: PureTech 100 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S EAT8, PureTech 155 S&S EAT8 i PureTech 155 EAT8.

Za ljubitelje dizelskih motora, tu su dva Euro 6d dizelska motora: BlueHDi 110 S&S 6-brzinski ručni i BlueHDi 130 S&S EAT8.

Za one koji su ekološki dovoljno osviješteni tu je i potpuno električni ë-C4, koji ima učinkovit motor s nultom emisijom CO₂ i rasponom od 350 km prema WLTP ciklusu. Osim užitka u vožnji sa 100-postotnom električnom energijom, bez ispuštanja CO₂ i stvarnih ušteda u korištenju, novi ë-C4 omogućuje pristup prometnim područjima s ograničenim prometom, koji su sve uobičajeniji. Ovaj električni motor posebno je moćan i energičan, bez obzira na okolnosti, sa 136 KS snage, 260 Nm okretnog momenta trenutno dostupnim za čisto, linearno ubrzanje, 0-100 km/h za 9,7 sekundi u Sport modu i najveću brzinu od 150 km/h. Opremljen je litij-ionskom baterijom s radnim naponom od 400 V i kapaciteta je 50 kWh. Novi ë-C4 ima značajku kočenja koja pojačava usporavanje vozila bez pritiskanja papučice kočnice, kako bi se povećao domet. Ovaj sustav omogućuje povrat energije dostupne tijekom faza kočenja i usporavanja, za razliku od uobičajenih verzija s klasičnim motorima. Ova radnja omogućava vozaču da djelomično napuni bateriju i poveća doseg.

Na raspolaganju je nekoliko modova vožnje koje aktivira izbornik načina rada na središnjoj konzoli: Eco, Normal ili Sport, koji djeluje na različite parametre, uključujući klimatizaciju i učinkovitu snagu i performanse, omogućujući vozaču da odabere između dinamičnosti ili optimalne ekološke vožnje.

Francuski proizvođač nudi dodatnu sigurnost, jer je bateriji zajamčena upotreba od osam godina ili 160.000 km za 70 posto kapaciteta punjenja.

Vrijeme punjenja je optimizirano:

  • U načinu 4 na javnoj stanici za punjenje, koristeći brzi punjač od 100 kW, baterija se puni brzinom od 10 km u minuti, vrijednost na najboljoj razini u segmentu: 80 posto napunjenosti završeno je za 30 minuta.
  • U načinu rada 3 kod kuće, na kupljenom ili unajmljenom ili unajmljenom wall boxu s 32 A, akumulator se ubrzava i traje 7,5 sati u jednofaznom ili čak pet sati u trofaznom, s opcijskim punjačem od 11 kW.
  • U načinu rada 2 kod kuće, za povremene potrebe, baterija se može napuniti za 15 sati na utičnici tipa 16 A Legrand Green'up ™ i više od 24 sata na standardnoj kućnoj utičnici.

Punjenje je pojednostavljeno i može se programirati ili odgoditi, primjerice za povoljnije cijene izvan električne energije. Kupci programiraju naplatu vozila pomoću tableta u putničkom prostoru ili pomoću aplikacije My Citroën.

Novi C4 i ë-C4 imaju novu, elegantnu i kvalitativnu metalnu ručicu automatskog mjenjača. Ima tri položaja (R, N i D) za jednostavan odabir stupnjeva prijenosa za vožnju unazad, neutralnim ili prednjim hodom, u kombinaciji s podsjetnikom s pozadinskim osvjetljenjem. Kombinira se s dvije tipke s pozadinskim osvjetljenjem: P za aktiviranje načina parkiranja, M za aktiviranje ručnog načina vožnje za konvencionalne verzije motora ili B za aktiviranje načina povrata energije kočnice za električnu verziju. Konzola također uključuje električnu kontrolu ručne kočnice i izbornik načina vožnje, uključujući različite načine vožnje u verzijama automatskog mjenjača: Eco, Normal, Sport.

Novi ë-C4 i novi C4 opremljeni su kao standard od sredine game s ovjesom s hidrauličnim graničnicima®, koji su prvi put predstavljeni na C4 Cactusu i SUV C5 Aircrossu, pružajući vrhunsku udobnost i efekt 'letećeg tepiha za blagostanje u vozilu, dinamičnost i užitak u vožnji'.

Novi ë-C4 i novi C4 opremljeni su sustavima pomoći u vožnji, i to čak s 20 tehnologija posljednje generacije. Tehnologije za poboljšanje sigurnosti tijekom vožnje su veliki korak prema autonomnoj vožnji: Active Safety Brake; Collision Risk Alert and Post Collision Safety Brake; aktivni sustav nadzora mrtvih kutova; sustav za pomoć pri zadržavanju unutar vozne trake; adaptivni limitator/regulator brzine s funkcijom Stop & Go; sustav Highway Driver Assist; Coffee Break Alert; sustav za upozorenje na nepažnju vozača; prošireno prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu, automatsko prebacivanje dugih u kratka svjetla.

  • +31
Citroën ë-C4 i novi C4 - hrvatska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Tehnologije za povećanje udobnosti i bezbrižnosti u vozilu: pristup i pokretanje vozila bez ključa; head-up zaslon u boji; automatska električna parking kočnica; bočni parkirni senzori; kamera za vožnju unatrag Top Rear Vision; kamera 360 Vision; Park Assist; Hill Start Assist; svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem, kontrola stabilnosti prikolice.

Citroën ë-C4 i novi C4 imaju dodatni tablet za suvozača koji se nalazi ispred njega u gornjem pretincu za rukavice kako bi se zabavio tijekom vožnje ili potražio korisne informacije ili jednostavno imao svoj digitalni ured na kotačima.

Prvi dojmovi o novom C4

Što reći o ovom zanimljivom automobilu? Prije svega ovo je pravi napredni Citroën, koji će dobro protresti mnoge uobičajene konvencije o automobilima generalno. Prije svega, raspon pogona je sjajan. Tu su provjereni motori s unutarnjim izgaranjem Pure Tech i Blue HDi. Ali i potpuno električni pogonski sklop, koji smo već isprobali u nekoliko modela PSA Grupe (sada u sklopu četvrtog po veličini proizvođača automobila na svijetu - Stellantisa), počevši od e-208 (europski automobil godine 2020.) i Corse-e.

Isprobani model C4 s Pure Tech 130 S&S EAT8 doista se može pohvaliti svojom snagom, bez obzira na nešto veću težinu samog modela vozila C4 od 1755 kg. O pouzdanosti ovog motora ne treba posebno trošiti riječi. Citroën se oduvijek mogao pohvaliti svojim ovjesom, pa bi svako odstupanje od ove njihove premise bilo i besmisleno. Doista, naš je C4 izvanredno udoban automobil, gotovo da se nalazi na zračnim jastucima. No uzmemo li u obzir i njegova posebno osmišljena sjedala Advanced Comfort®, onda dobitna kombinacija i nije mogla biti ispuštena iz sigurnih francuskih ruku.

Dizajnerski je C4 (i ë-C4 naravno) pun pogodak izvana i iznutra te otkriva novi dizajnerski smjer budućih Citroënovih vozila. Pričekajte samo budući C5, vidjet ćete o čemu govorimo.

Za kraj, novi Citroën C4 u ponudi je na hrvatskom tržištu s četiri razine opremljenosti (Live, Feel, Feel Pack i Shine), tri benzinska motora (PureTech 100 S&S BVM6, 130 S&S BVM6 i EAT8 te 155 S&S EAT8) te dva dizelska motora (BlueHDi 110 BVM6 i BlueHDi 130 EAT8). Model C4 LIVE Pure Tech 100 S&S BVM6 kreće od 134.900 kn (sa svim davanjima) dok prvi dizelski model C4 LIVE Blue HDi 11o S&S BVM6 kreće od 150.500 kn (sa svim davanjima).

Novi, potpuno električni model ë-C4 je u ponudi je s tri razine opremljenosti (Feel, Feel Pack i Shine). Tako model ë-C4 FEEL 136 KS EAT kreće od 279.900 kn (sa svim davanjima).

U ponudi je s pet godina jamstva, a posebna ponuda prilikom lansiranja je pet godina servisiranja te besplatna registracija. Prilikom kupnje uz Citroën Financiranje, novi Citroën C4 & ë-C4 u ponudi je s nula posto kamata uz financijski leasing te s tri posto fiksne kamate uz kredit.