test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Citroën C3 Shine PureTech 110 S&S BVM6; jako zabavan i svestran gradski automobil

13.01.2021 u 09:28

Bionic
Reading

Ovo je, bez dvojbe, jako simpatičan i uz sve moguće dodatke dizajnerski pun pogodak za one koji ne vole konvencionalan izgled gradskog automobila. Uostalom, Citroën nas je na to naviknuo i mnogima će se dopasti, a ni mi nismo iznimka

Prije nešto više od godinu dana, u studenom 2019., imali smo na našem jednotjednom testu Citroën C3 PureTech 82 Live. Radilo se nominalno o malom gradskom automobilu segmenta B, odnosno njegovoj trećoj generaciji (oznaka SX/SY) predstavljenoj u lipnju 2016. godine. Ovaj model je u međuvremenu doživio facelift, osvježenje na sredini svog životnog vijeka, čija je premijera bila prije skoro godinu dana, u veljači 2020.

Inače, u normalnim okolnostima osvježeni C3 trebao je stići na hrvatsko tržište još sredinom prošle godine, ali kako cijela 2020. nije bila uobičajeno normalna godina, tako je i novi C3 stigao nešto kasnije, u studenom. Sada je bila prava prilika, da otvarajući 2021. s umjerenim optimizmom, krenemo s testiranjem osvježenog Citroënovog globalnog bestselera s preko 4,5 milijuna izrađenih primjeraka od njegove pojave na tržištu 2002. kao modela općenito. Na testu smo imali model oznake C3 Shine PureTech 110 S&S BVM6 s benzinskim motorom snage 110 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

S tehničke strane, osvježeni Citroën C3 temelji se na osnovi Peugeota 208 i dostupan je samo u verziji s petero vrata. Ovim modelom Citroën je ciljao mlađu klijentelu, zahvaljujući dizajnu koji je više 'u trendu'. Proizvodi se u pogonima grupacije PSA u Trnavi u Slovačkoj, a njegovi izravni konkurenti su Renault Clio i bratski Peugeot 208 te Opel Corsa.

Dimenzije i vanjski izgled

Osvježeni Citroën C3 temelji se na globalnoj subkompaktnoj platformi PF1 grupe PSA, a povećan mu je potencijal prilagodbe s dosadašnjih 36 na 97 vanjskih mogućih kombinacija, tri nove krovne naljepnice, dva nova dizajna kotača od 16 i 17 cola i tri atmosfere u unutarnjoj boji, uključujući dvije nove. Tako sada C3 ima ukupno sedam boja karoserije (dvije nove), četiri boje krova (jedna nova) te četiri color paketa.

Što se veličine tiče, vanjske dimenzije osvježenog modela C3 ostaju iste, a one iznose: duljina 3996 mm, širina 1749 mm (2007 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1474 mm dok mu je međuosovinski razmak 2539 mm. Volumen prtljažnika je 300 litara, a s preklopljenim naslonima stražnjih sjedala (u omjeru 1/3:2/3) 900 litara. Svojim kompaktnim dimenzijama C3 je posebno okretan zahvaljujući svom krugu okretanja od 10,7 m, što mu je velika prednost u urbanim područjima.

Sama težina našeg testnog modela PureTech 110 S&S BVM6 s vozačem od 75 kg je između 1165 i 1224 kg, što ovisi o ugrađenoj opremi, a nosivost između 421 i 480 kg. Naš testni model je imao opcijske, atraktivne Helix naplatke od lagane legure veličine 16 cola, dostupne samo u razini opreme Shine. Isto tako, dimenzije zimskih guma Continental Winter Contact TS 860 bile su 205/55R16. Ova kombinacija naplataka i guma testnom C3 daju, osim efektnog izgleda, određenu dozu robusnosti koja je prilično potrebna u gradskim uvjetima vožnje.

Kad je riječ o njegovom vanjskom dizajnu, osvježeni C3 dobiva blage promjene u vanjskom dizajnu u obliku novog izgleda prednjeg kraja, inspiriranim konceptom CXPERIENCE iz 2016. Tu su novodizajnirana prednja svjetla LED Vision, sada s LED elementima kao standardom. Usporedimo li ih s modelom C3, koji smo testirali 2019., onda svakako treba reći da je Citroën napravio odličan posao s osvježenim C3 jer novi prednji kraj plijeni pozornost već na prvi pogled. Odvažan dizajn prednjeg dijela pridonosi dojmu povišenosti vozila i naglašava njegovu osobnost. Novim potpisom, prepoznatljivim obilježjem marke Citroën, sada se pojačava dojam visine poklopca motora.

Na bočnoj strani vozila ističe se lebdeći krov na crnom okviru vjetrobranskog stakla dok se linije vodoravnih profila stakala nastavljaju na povišen poklopac motora. U prvom su planu chevroni (logo Citroëna) i kromirana letvica koji se protežu do LED dnevnih svjetala i tako naglašavaju širinu vozila. Dozu boje i svježine donose i bijeli umetci (u našem slučaju) koji okružuju svjetla za maglu smještena na donjem dijelu.

Novi dizajni za vanjske zaštitne elemente Side Airbump duž bočnih strana automobila standardni su u našoj izvedbi Shine. Sastoje se od niza koji čine tri ispupčene kapsule na donjem dijelu vrata i obruba u boji koja ovisi o paketu Color (bijela kod nas) po odabiru kupca. I oni, kao i u slučaju opcijske veličine kotača, doprinose atraktivnosti i robusnosti automobila.

Vrlo uočljivi široki blatobrani naglašavaju široke konture prednjih i stražnjih bokova i pridonose dojmu snažnog vozila. Osjećaj zaštićenosti pojačavaju veliki odbojnici u boji koji se nalaze na donjem dijelu i jamče robusnost u svakodnevnim vožnjama. Novi motivi na obrubima stražnjih trokutastih stakala (čiji oblik podsjeća na dizajn kapsula na oblogama Airbump) također naglašavaju usklađen dizajn automobila, ali i njegov izgled iz bočne perspektive.

Stražnji kraj zadržao je glatke linije među kojima se ističu stražnja svjetla čiji tehnološki napredan svjetlosni potpis s 3D efektom naglašava vrijednost koju ima novi Citroën C3. Usporedimo li 2019. testirani C3, kad je riječ o stražnjim svjetlima - nekih razlika i nema. Na središnjem dijelu vrata prtljažnika nalaze se sjajni crni chevroni s kromiranim obrubom koji daju moderan izgled stražnjem dijelu vozila, pa niti na stražnjem kraju nema nekih razlika, ali za nekim promjenama iskreno nije ni bilo potrebe.

  • +35
Citroën C3 Shine PureTech 110 S&S BVM6 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Uređenje unutrašnjosti

Unutar kabine francuski je proizvođač učinio dodatni napor za poboljšanje udobnosti i ambijenta, što uključuje nova sjedala Advanced Comfort, Citroënov proizvod, preuzeta iz obnovljenog C4 Cactusa. Presvlake su izrađene od tehničkog tekstila (3D tkanina), u našem slučaju MICA GREY sive boje u dvije nijanse. Sjedala su prostrana i na njima se putnici osjećaju gotovo kao da sjede u naslonjaču u dnevnom boravku, iznimno vizualno i fizički udobna, a imaju podstavljene obloge s grafičkim efektom koje daju dobru potporu u lumbalnom dijelu (podesivo na vozačevom sjedalu).

Ta su široka sjedala podesiva po visini. Već na prvi dodir udobnije sjedanje može se osjetiti zahvaljujući podebljanoj pjeni ispod tkanine na površini sjedala (pjena od 2 do 15 mm) za prvoklasnu mekoću. Tijekom vožnje novi C3 putnicima pruža najvišu razinu potpore u lumbalnom dijelu na sredini sjedala za veću udobnost u vožnji. Novi C3 već na prvi pogled ostavlja dojam prostranosti i sprijeda i straga, za što su zaslužni mnogobrojni i dobro osmišljeni pretinci, kao i velik obujam prtljažnika.

Nažalost, u našem testnom modelu nije bilo i novog središnjeg naslona za ruke, pa to poneki put zna nedostajati, jer smo na ovaj koristan detalj već naviknuli kod većine modernih automobila.

Kabina vozila osmišljena za novi C3 predstavlja korak prema višoj klasi i pruža svojim putnicima iznimnu udobnost. Novi C3 ima pomno osmišljenu armaturnu ploču koja zbog obrade boja i materijala u skladu s vratima ili sjedalima stvara osjećaj topline te sve postaje skladna cjelina. Naš je testni model imao serijsko, vrlo elegantno, uređenje unutrašnjosti. Dostupne su još i opcije uređenja Techwood i Emeraude.

Iako nema značajnih promjena u tehnologiji i infotainmentu, vođena programom Citroën Advanced Comfort®, koncepcija kojom se odlikuje novi C3 stavlja naglasak na ergonomiju komandi, prikaz informacija u vožnji te intuitivnu tehnologiju. Tako je vozačka instrumentna ploča kombinacija četiri analogna pokazivača s dolje u sredini smještenim digitalnim pravokutnim zaslonom i jako je pregledna, baš kao i u modelu C3 prije osvježenja.

Osvježeni C3 sa svojim intuitivnim i modernim zaslonom od sedam inča smještenim u središnjem dijelu armaturne ploče uvodi novu generaciju navigacijskog sustava povezanog s internetom, kojim se upravlja dodirom. Njime se može upravljati i glasovnim prepoznavanjem kako bi se povezao sa sljedećim sustavima: navigacija, telefon i radio. Povezan je s internetskim uslugama kao što je TomTom Traffic, koji pruža informacije o stanju u prometu u stvarnom vremenu te vizualnim i zvučnim signalima upozorava na opasna područja. U našem testnom modelu nismo imali paket navigacije, ali smo se mogli povezati svojim pametnim telefonom i vidjeti grafiku na infozaslonu (Mirror Screen - Apple CarPlay™). U našem testnom modelu tako smo imali Citroën Connect radio DAB na 7-inčnom tabletu, kao i šest zvučnika.

12 sustava za pomoć u vožnji

Novi C3 izrazito je moderan i ima čak 12 tehnologija za pomoć u vožnji koje jamče bezbrižnost. To su sljedeći sustavi: pomoć pri parkiranju sprijeda (novo), otključavanje i pokretanje bez ključa, Active Safety Brake; Coffee Brake Alert, sustav praćenja pozornosti, automatsko uključivanje dugih svjetala, kamera za vožnju unatrag, pomoć pri parkiranju na uzbrdici, upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka, sustav za nadzor mrtvog kuta, prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine, regulator/limitator brzine.

U testnom modelu imali smo sljedeće: automatski klima uređaj, svjetla za maglu, električno preklopive vanjske retrovizore, dvobojnu karoseriju, pomoć pri parkiranju straga, električne podizače prednjih stakala, vanjske retrovizore u boji krova (uz dvobojnu karoseriju), prepoznavanje znakova ograničenja brzine, regulator / limitator brzine, sjedalo vozača podesivo po visini, stražnja svjetla s 3D efektom, upozorenje na nenamjerno prelaženje crte (AFIL) te pomoć pri kretanju na kosini. Tu je i standardni paket vidljivost: automatski brisači i farovi, funkcija follow me home i svjetla za maglu.

Novi C3 nudi tehnologiju Citroën koja povezuje druženje i bezbrižnost. Kamera ConnectedCAM Citroën®, povezana s internetom, savršeno je ugrađena te omogućuje da slikama ili videima (do 20 sekundi) ovjekovječite životne trenutke te da ih zatim objavite na društvenim mrežama pomoću besplatne aplikacije ConnectedCAM Citroën® ili ih sačuvate za sebe. Raspolaže velikim kutom od 120°, razlučivošću full HD, dva milijuna piksela, GPS-om i unutarnjom memorijom od 16 GB, a vozaču može biti korisna i u slučaju nesreće te poslužiti kao dokaz. U slučaju sudara automatski se aktivira snimanje te se omogućuje pohranjivanje snimke duge minutu i pol (30 sekundi prije / minuta nakon sudara).

Pogonski sklop PureTecha 110 S&S BVM6

Osvježeni Citroën C3 ima na raspolaganju efikasne i štedljive motore najnovije generacije koji su homologirani u skladu sa zahtjevima emisijske norme Euro 6d-ISC-FCM: trocilindrični benzinski motor PureTech 83 s 5-brzinskim ručnim mjenjačem; trocilindrični benzinski motor PureTech 110 S&S turbo motor 110 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem/automatskim mjenjačem EAT6 ili četverocilindrični turbodizelski motor Diesel BlueHDi 100 s 5-brzinskim ručnim mjenjačem.

U našem testnom modelu imali smo benzinski turbo motor PureTech 110 S&S BVM6 s elektronskim multipoint ubrizgavanjem i sustavom Stop&Start. Obujam motora je 1199 cm³ te snage 110 KS (81 kW), najvećeg okretnog momenta od lijepih 205 Nm pri 1750 okr./min. Ubrzanje našeg testnog modela je 9,4 sekundi, a krajnja brzina jako lijepih 198 km/h (za one koji žive u zemlji u kojoj još nema ograničenja brzine na autocestama, kao u Njemačkoj). Prema podacima proizvođača, potrošnja goriva u kombiniranim uvjetima je 4,6 l/100 km (prema WLTP-u), a emisija CO₂ u kombiniranim uvjetima 104 g/km /prema WLTP-u. Naš je testni model imao prednje i stražnje disk kočnice, ovjes mu je prednji tipa pseudo MacPherson, a stražnji deformabilni poprečni nosač.

Što reći o osvježenom testnom Citroënu C3?

Ovaj, bez dvojbe, jako simpatičan i uz sve moguće dodatke auto dizajnerski je pun pogodak za one koji ne vole konvencionalan izgled gradskog automobila. Uostalom, Citroën nas je na to naviknuo i mnogima će se to dopasti, a ni mi nismo iznimka. Doista, moto 'biti drugačiji' za francusku marku stoji od prvog pogleda na sam model. Ovo vrijedi za vanjski dizajn, kao i za njegovu razigranu unutrašnjost. Pogotovo ako iskoristite neke od brojnih mogućnosti njegove personalizacije.

U vožnji trocilindrični PureTech 110 S&S BVM6 možda nije i najtiši, ali od trocilindričnih motora se to i očekuje, barem u početku, dok je još nezagrijan. Njegova krajnja brzina i međuubrzanja su iznenađujući. Njegov 6-brzinski mjenjač je dobro pogođen, iako ćete se s njim nešto više družiti pri nižim brzinama. Pri brzinama na autocesti testni C3 je jako uvjerljiv i stabilan, čemu svakako doprinose i opcijske 16-colne gume. Ono čemu nema zamjerke je svakako njegova udobnost, ne samo što se tiče samog ovjesa, već i gore navedenih karakteristika sjedala i rasporeda unutar vozila. Usporedimo li ga s modelom C3 PureTech 82 Live, testiranim 2019., gotovo da se ne možemo načuditi koliko se neki automobil može 'podignuti' samo ukrasnim dodacima karoserije ili unutrašnjosti. Usporedba između dva motora, naravno, zbog različite snage nije ni moguća.

Što se cijena tiče, u ponudi C3 dolazi s četiri razine opremljenosti: Live, Feel, Feel Pack i Shine. Ulazni model C3 Live PureTech 83 S&S ima početnu cijenu (prema izmijenjenom cjeniku od 1.1.2021.) već od 91.485 kn (sa svim davanjima). Model Feel PureTech 110 S&S kreće od 109.630 kn, a ulazni dizelski model Feel BlueHDi 100 S&S kreće od 122.780 kn. Model C3 Shine PureTech 110 S&S BVM6 kreće s cijenom od 122.720 kn, a naš testni model sa svim dodatnim opcijama (crvena Elixir metalik perla troslojna boja; crvena krovna naljepnica; dodatno zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo; električni sekvencijalni podizači stakala sprijeda i straga; color paket bijeli; naplatci od lagane legure 16” HELLIX, gume 205/55 R16) do registracije stoji 127.700 kn.