SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Citroën predstavio novi C4 i ë-C4; izbor pogona, snaga koncepta i udobnost

Citroën ë-C4 i novi C4; ova generacija C4 prema francuskom proizvođaču 'udovoljava svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu'

Citroën ë-C4 i novi C4; ova generacija C4 prema francuskom proizvođaču 'udovoljava svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Novi potpuno električni ë-C4 i novi C4 nude potpunu gamu pogonskih sklopova, koji mogu zadovoljiti različite ukuse i potrebe budućih korisnika; električni, benzinski i dizelski

Nakon što smo prošli tjedan najavili svjetsku premijeru nove generacije Citroëna C4 i njegove potpuno električne verzije oznake ë-C4, francuski je proizvođač to jučer i učinio u obliku online događanja u kojem je sudjelovalo preko 2500 automobilskih novinara iz cijelog svijeta. U trajanju više od jednog sata izvršni je direktor marke Citroën Vincent Cobée sa svojim suradnicima višestruko naglasio koliko za ovu francusku marku znači nova generacija C4.

Citroën ë-C4 i novi C4

Citroën ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Kompaktni hatchback modeli igraju važnu ulogu na europskom tržištu i predstavljaju gotovo 28 posto prodaje C segmenta u 2019. Nova generacija C4 prema francuskom proizvođaču 'udovoljava svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu'.

Oblik novog C4 je prilično zanimljiva kombinacija, čija povišena i naglašena silueta već na prvi pogled dojmljivo spaja eleganciju i dinamičnost istovremeno uzimajući neka obilježja SUV vozila za još veću snagu i karakter vozila. Aerodinamičan i fluidan, preuzima glavne oznake identiteta marke Citroën istovremeno donoseći novi izgled dizajna game.

Prije svega treba reći da se radi o kompaktnom peterovratnom hatchback modelu iz C segmenta sljedećih dimenzija: duljina 4360 mm, širina 1800 mm (2032 s oklopljenim retrovizorima), visina 1525 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2670 mm.

Kratki prednji i stražnji prevjesi u kombinaciji s kotačima velikog promjera (690 mm) i visinom od tla od 156 mm, što je veće od konkurencije, daju vozilu jedinstveno, odlučno i samouvjereno povišeno držanje, stav koji bi se najbolje mogao opisati 'spreman za skok'. Zahvaljujući povišenom stavu, nudi višu točku gledanja vozača u vozilu od konkurencije (1,22 m) kako bi iskoristio bolju vidljivost tijekom vožnje.

Citroën ë-C4

Citroën ë-C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Prednji kraj, s rasvjetom u obliku slova V, uključuje Citroënove nove estetske standarde, na koje su najavili konceptima CXPerience Concept, Ami One Concept i 19_19 Concept i inicirali novi C3 početkom 2020. godine, prirodni razvoj Citroënovog potpisa s dvostrukom scenom prednja svjetla i kromirane oznake marke (ševroni) protezali su se po cijeloj širini vozila. U ovoj novoj, jedinstvenoj i prepoznatljivoj scenskoj izvedbi, 'ševroni' se proširuju na dnevna svjetla na vrhu, a sada i na prednja svjetla ispod, ističući full LED 'Citroën LED Vision' tehnologiju rasvjete sa LED dnevnim svjetlima i prednjim svjetlima sa tri LED modula. LED svjetla za maglu, u kombinaciji sa šarenim umetcima vrlo grafičkog dizajna, upotpunjuju ovaj inovativni i visokotehnološki prednji kraj.

Citroën ë-C4

Citroën ë-C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Aerodinamički profil nudi velikodušni volumen naglašen nekim mekim i mišićavim linijama tijela, osiguravajući snagu, zapaženu robusnost i karakter. Veliki kotači promjera 690 su istaknuti vrlo profinjenim dizajnom 18-colnih naplatka . Dobro postavljeni u četiri ugla vozila pružaju sigurnost i dobro sjedalo za oblik karoserije. Mat crni lukovi na kotačima, povezani s 'pregačama' prednjeg i stražnjeg odbojnika i Airbump® s obojenim umetcima, energiziraju oblik karoserije i sugeriraju zaštitu i robusnost, dok kromirane vremenske trake na prozorima i nova ogledala modernog i elegantnog dizajna dodaju sigurnost i profinjenost.

Jedinstvena linija krova, u kombinaciji s kosim stražnjim staklom, jasno izražava aerodinamičnost vozila, popraćena spojlerom koji povećava vitalnost oblika karoserije i omogućuje vozilu da sjedi vizualno i fizički. Ovaj lagano nagnuti krov straga posveta je kultnom Citroënu GS.

Citroën ë-C4 i novi C4

Citroën ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Stražnji kraj daje vozilu dinamičnost i robusnost, istovremeno sugerira velik volumen prtljažnika (380 l) kroz vrata prtljažnika sa širokim izrezima optimiziranim za utovar. S nagnutim stražnjim staklom, vertikalnim otvorima i spojlerom, stražnji kraj crpi svoju inspiraciju iz oblika karoserije C4 Coupe iz 2004. godine, posebice u originalnom dvodijelnom stražnjem prozoru na vrhu aerodinamičkog spojlera.Za više praktičnosti, podnica u dva položaja omogućuje podjelu prtljažnog prostora u odjeljke i omogućava ravan pod kada su sjedala spuštena.

Citroën ë-C4 i novi C4

Citroën ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Interijer ulijeva povjerenje već na prvi pogled kroz svoju percipiranu kvalitetu i modernost. S Citroën Advanced Comfort® programom, on sugerira udobnost čistom, modernom nadzornom pločom, meko oblikovanim pločama vrata, više pretinaca, mekim, podatnim materijalima i sjedalima koji pozivaju putnike da dođu i sjede u kabini. Uvjerljiva široka vodoravna nadzorna ploča pruža putnicima osjećaj prostora i volumena, a istovremeno nudi brojne pretinace ugrađene u dizajn, što je znak inteligencije koncepcije: ladica s instrumentnom pločom, Citroën Smart Pad Support ™, pokretna konzola za pohranu. Ulazeći prirodno u panele vrata, nadzorna ploča stvara efekt okruženja koji pojačava dojam zaštite i spokoja u kabini, dok visoka i široka središnja konzola poboljšava status ovog kompaktnog hatchbacka.

Citroën ë-C4 i novi C4

Citroën ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Putnici su uronjeni u ugodnu i ugodnu atmosferu: novi, originalni šareni grafički 'ševron' uzorak na nadzornoj ploči, novi uzorci na naprednim sjedalima Advanced Comfort, unutarnje sheme boja koje koordiniraju sjedala s novim ukrasima i oblogama na vratima. Materijali dodaju vrijednost i mekani su u dodirnim područjima: gornji dio armaturne ploče, obložen trakama ploče na prednjim vratima, meka obloga za naslon za ruku. Satenski kromirani ili sjajni crni naglasci na otvorima, upravljaču, upravljačkoj ploči, kontrolama klimatizacije i zabave, središnjoj konzoli ili pladnju na instrumentnoj ploči dodaju profinjenost putničkom prostoru i služe za prepoznavanje korisnih funkcija.

Okrenut prema vozaču, upravljač sa širokim donjom prečkom uključuje kontrole pomoći vozaču s lijeve strane i upravljačke programe za zabavu na desnoj strani. Iza volana ugrađena su nove, sjajne crne polugice automatskog mjenjača: sastavni dio volana, omogućuju trenutnu promjenu stupnja prijenosa, bez obzira na kut upravljača.

Citroën ë-C4 i novi C4

Citroën ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

U svojoj organizaciji i tretmanu, HMI-i (Human Machine sučelja) unose tehnologiju i modernost u putnički prostor. Okrenuta vozaču, digitalna instrumentna ploča s HD okvirom odlikuje se originalnom i čitljivom grafikom identiteta marke Citroën. Istaknuto je umirujućom bijelom rasvjetom raspoloženja za plutajući efekt, a nadopunjuje ga veliki obojeni head-up zaslon koji se lako čita i drži vozača usredotočenim na cestu ispred sebe prikazujući bitne podatke o vožnji na čitljiv i intuitivan način. U sredini, na vrhu nadzorne ploče i povezan je sa središnjim otvorima, ultra tanki 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir bez okvira je centralno središte kontrola vozila. Sadrži sjajni crni završetak i kombiniran je s kromiranim kotačićem za podešavanje s motivom ševrona. Kontrole dvozonske automatske klimatske kontrole, fizičke za neposredan pristup postavkama, pažljivo su tretirane: kromirani kotači ukrašeni istim motivom, sjajne crne tipke.

Citroën ë-C4 i novi C4

Citroën ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Novi C4 i ë-C4 imaju novu, elegantnu i kvalitativnu metalnu ručicu automatskog mjenjača. Ima 3 položaja (R, N i D) za jednostavan odabir stupnjeva prijenosa za vožnju unazad, neutralnim ili prednjim hodom, u kombinaciji s podsjetnikom s pozadinskim osvjetljenjem. Kombinira se s dvije tipke s pozadinskim osvjetljenjem: P za aktiviranje načina parkiranja, M za aktiviranje ručnog načina vožnje za konvencionalne verzije motora ili B za aktiviranje načina povrata energije kočnice za električnu verziju. Konzola također uključuje električnu kontrolu ručne kočnice i izbornik načina vožnje, uključujući različite načine vožnje u verzijama automatskog mjenjača: Eco, Normal, Sport.

Široka i ugodna sjedala novog ë-C4 i novog C4 odmah pozivaju putnike za se smjeste u vozilo. Pružaju ugodan osjećaj udobnosti, blagostanja i podrške, dajući putnicima osjećaj da sjede u naslonjaču, dobro izoliranom od ceste. Sjedeći više nego kod konkurencije zahvaljujući uzdignutom držanju, putnicima je garantirano da vide dalje i mogu se mirno suočiti s cestom.

Citroën ë-C4 i novi C4

Citroën ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Svjetlost u unutrašnjosti vozila je jedan od stupova programa Citroën Advanced Comfort® , koje putnicima pomaže uroniti u mirnu i pozitivnu atmosferu zahvaljujući velikim staklenim površinama od 4,3 m² i toplim materijalima. Svijetle boje krovne obloge i unutarnjih obloga stupova omogućavaju čistoću i toplinu, dok neki unutarnji ambijenti imaju svijetle i blage nijanse koje nisu uobičajeni u automobilskom okruženju, kao što su ambijenti Metropolitan Blue ili Hype Red.

U skladu sa statusnim očekivanjima kupaca kompaktnih limuzina, novi ë-C4 i novi C4 nude izbor od 31 kombinacije boja i Color Paketa izvana te 6 različitih unutarnjih uređenja.

Citroën ë-C4

Citroën ë-C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Vrste pogonskih motora; električni, benzinski i dizelski

Novi potpuno električni ë-C4 i novi C4 nude potpunu gamu pogonskih sklopova, koji mogu zadovoljiti različite ukuse i potrebe budućih korisnika.

Tako potpuno električni ë-C4 ima učinkovit motor s nultom emisijom CO2 i rasponom od 350 km prema WLTP ciklusu. Osim užitka u vožnji sa 100-postotnom električnom energijom, bez ispuštanja CO2 i stvarnih ušteda u korištenju, novi ë-C4 omogućuje pristup prometnim područjima s ograničenim prometom, koji su sve uobičajeniji. Ovaj električni motor posebno je moćan i energičan, bez obzira na okolnosti, sa 136 KS snage, 260 Nm okretnog momenta trenutno dostupnim za čisto, linearno ubrzanje, 0-100 km/h za 9,7 sekundi u Sport modu i najveću brzinu od 150 km/h. Opremljen je litij-ionskom baterijom s radnim naponom od 400 V i kapaciteta je 50 kWh. Novi ë-C4 ima značajku kočenja koja pojačava usporavanje vozila bez pritiskanja papučice kočnice, kako bi se povećao domet. Ovaj sustav omogućuje povrat energije dostupne tijekom faza kočenja i usporavanja, za razliku od uobičajenih verzija s kasičnim motorima. Ova radnja omogućava vozaču da djelomično napuni bateriju i poveća doseg.

Na raspolaganju je nekoliko modova vožnje koje aktivira izbornik načina rada na središnjoj konzoli: Eco, Normal ili Sport, koji djeluje na različite parametre, uključujući klimatizaciju i učinkovitu snagu i performanse, omogućujući vozaču da odabere između dinamičnosti ili optimalne ekološke vožnje.

Francuski proizvođač nudi dodatnu sigurnost, jer je bateriji zajamčena upotreba od 8 godina ili 160.000 km za 70 posto svog kapaciteta punjenja.

Vrijeme punjenja je optimizirano:

- U načinu 4 na javnoj stanici za punjenje, koristeći brzi punjač od 100 kW, baterija se puni brzinom od 10 km min, vrijednost na najboljoj razini u segmentu: 80 posto napunjenosti završeno je za 30 min.

- U načinu rada 3 kod kuće, na kupljenom ili unajmljenom ili unajmljenom wall boxu s 32 A, akumulator se ubrzava i traje 7,5 sati u jednofaznom, ili čak 5 sati u trofaznom, s opcijskim punjačem od 11 kW.

- U načinu rada 2 kod kuće, za povremene potrebe, baterija se može napuniti za 15 sati na utičnici tipa 16 A Legrand Green'up ™ i više od 24 sata na standardnoj kućnoj utičnici.

Citroën ë-C4 i novi C4 imaju dodatni tablet za suvozača, koji se nalazi u pretincu za rukavice

Citroën ë-C4 i novi C4 imaju dodatni tablet za suvozača, koji se nalazi u pretincu za rukavice

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Kako bi kupcima olakšao život i omogućio im svakodnevno uživanje u njihovom električnom vozilu uz brže vrijeme punjenja, Citroën se brine za sve i nudi 'sve na jednom mjestu' rješenje za instalaciju zidne kutije kod kuće.

Punjenje je pojednostavljeno i može se programirati ili odgoditi, primjerice za povoljnije cijene izvan električne energije. Kupci programiraju naplatu vozila pomoću tableta u putničkom prostoru ili pomoću aplikacije My Citroën. Punjenje je jednostavno zahvaljujući poboljšanoj ergonomiji zakrilca i kablova za punjenje pohranjenih na šarkama podnog zgloba. Zaklopka za punjenje sadrži šifru u boji za vizualno praćenje procesa punjenja, što se može vidjeti i u aplikaciji My Citroën.

Sa svojim lansiranjem asortimana elektrificiranih vozila, Citroën podržava vozača nudeći jasna i intuitivna sučelja, jednostavna za čitanje, razumijevanje i uporabu. Cilj je jednostavan: ojačati vezu između vozača i njegovog /njenog vozila, poboljšati modernost pogonskog sklopa, pojednostaviti sve interakcije i sve radnje, svakodnevno. Vozač ima poseban posebni način prikaza na digitalnoj instrumentnoj ploči za prikaz mjerača ili raspona, kao i izbor 3 widgeta: indikator snage - mjerač snage, protok energije ili udobnost topline, mehanizam koji omogućava pregled prikaza utjecaj elemenata udobnosti topline na potrošnju energije.

Citroën ë-C4

Citroën ë-C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Određene stranice na dodirnom zaslonu, dostupne izravno s gumba na središnjoj konzoli, prikazuju radni status sustava ili postavke za odgođeno punjenje baterije. Kada se vozilo puni, između ostalog na ekranu se prikazuje preostalo vrijeme punjenja za postizanje punog napunjenosti (u satima i minutama), opseg koji se oporavlja (u km) ili povratna stopa napunjenosti baterije (u postocima).

Za one koji vole klasičan pogon, novi C4 nudi široku paletu benzinksih i dizelskih motora: pet Euro 6d benzinskih motora: PureTech 100 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S 6-brzinski ručni mjenjač, PureTech 130 S&S EAT8, PureTech 155 S&S EAT8 i PureTech 155 EAT8.

Za ljubitelje dizelskih motora, tu su dva Euro 6d dizelska motora: BlueHDi 110 S&S 6-brzinski ručni i BlueHDi 130 S&S EAT8.

Novi ë-C4 i novi C4 su opremljeni kao standard od sredine game s ovjesom s hidrauličnim graničnicima®, koji su prvi puta bili predstavljeni na C4 Cactusu i SUV C5 Aircrossu, pružajući vrhunsku udobnost i efekt 'letećeg tepiha za blagostanje u vozilu, dinamičnost i užitak u vožnji.

Citroën C4

Citroën C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Novi ë-C4 i novi C4 opremljeni su sustavima pomoći u vožnji, i to čak s 20 tehnologija posljednje generacije. Tehnologije za poboljšanje sigurnosti tijekom vožnje: veliki korak prema autonomnoj vožnji, uključuju: Active Safety Brake; Collision Risk Alert and Post Collision Safety Brake; Aktivni sustav nadzora mrtvih kutova; Sustav za pomoć pri zadržavanju unutar vozne trake; Adaptivni limitator/regulator brzine s funkcijom Stop & Go; Sustav Highway Driver Assist; Coffee Break Alert;

Sustav za upozorenje na nepažnju vozača; Prošireno prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu; Automatsko prebacivanje dugih u kratka svjetla.

Tehnologije za povećanje udobnosti i bezbrižnosti u vozilu, uključuju: Pristup i pokretanje vozila bez ključa; Head-up zaslon u boji; Automatska električna parking kočnica; Bočni parkirni senzori; Kamera za vožnju unatrag Top Rear vision; Kamera 360 vision; Park Assist; Hill Start Assist; Svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem; Kontrola stabilnosti prikolice.

  • +32
  • +29

Novi potpuno električni ë-C4 i novi C4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!