URBANA MOBILNOST ZA SVE

[FOTO/VIDEO] Upoznajte Citroën Ami; Mali, fleksibilan, potpuno električan i dostupan svima

01.03.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Ami može dostići maksimalnu brzinu od 45 km/h, ali je i tada njegova baterija od 5,5 kWh dovoljna za solidan domet od 70 km

Citroën je predstavio svoje mini vozilo imena Ami. Prijatelj, na francuskom jeziku bi to doista i mogao postati mnogima, koji su u potrazi za novim rješenjima urbane mobilnosti, naročito u velikim gradovima Europe. Točno godinu dana od svjetske premijere Ami One koncepta na autosalonu u Ženevi 2019. godine sada je dobio svoju proizvodnu verziju, a namjera francuskog proizvođača je da novi Ami privuče vozače početnike, te vlasnike koji imaju već dva ili tri automobila u svojoj obitelji.

Citroën Ami je potpuno električno urbano vozilo, manje automobil, a više alternativa za bicikle, skutere i javni prijevoz, kaže francuski proizvođač automobila. Preciznije bi bilo rečeno da je Ami zapravo laki kvadricikl. Kao takav, sićušni Citroën Ami s dva sjedala kreiran je posebno za sustave dijeljenja automobila (carsharing).

Michel Costa, voditelj istraživanja tržišta u Citroënu, za Ami kaže: 'Zajednički nazivnik svih budućih korisnika neće biti spol, starost, socio-profesionalna kategorija, mjesto prebivališta ili još manje stupanj obrazovanja, već njihova potreba za mobilnošću. Govorim o potrebi rješenja za česta putovanja, kratke udaljenosti (odlazak u supermarket, teretanu), rješenje koje je jednostavno i lako dostupno i korišteno (nema potrebe za licencom, zaštićeno). Govorim o vrlo pristupačnom i odlučno modernom električnom rješenju. Ami je savršeno rješenje za odgovor na te potrebe.'

Citroën Ami Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Ako vas je pojava ovog vozila asocirala na Smart fortwo EQ, minijaturni električni automobil koji se već nalazi na tržištu, treba reći da su Amijevi oblik i format u najmanju ruku nekonvencionalni kao kod Smarta - možda čak i više, samo što je 'kockasti prijatelj' još manji. Citroën Ami je dug svega 2,41 metra i širok 1,39 m (bez retrovizora), visok 1,52 m. Njegova težina je ukupno 485 kilograma s baterijom (manje od 425 kg bez baterije), a promjer okretanja između dva zida mu je samo 7,2 metra. Dakle, idealan je za uske i zakrčene gradske prometnice, na kojima svaki centimetar znači jako puno.

Citroën Ami odlikuje gotovo okomiti prednji kraj, dok prednja svjetla i žmigavci tvore dvostruki svjetlosni potpis. Ovaj motiv reflektira se i na stražnjim svjetlima radi ukupne konzistentnosti dizajna. Nijansa 'Ami Blue' plave boje Amiju daje snagu i prisutnost, kao kontrast staklenoj površini vjetrobranskog stakla, panoramskom krovu, bočnim prozorima i stražnjem prozoru. Spreman za grad, Ami dolazi s (ovisno o izboru prilagodbe) plastičnim poklopcima za kotače, tijelom, zglobnim staklima poput onih koja su se koristila na Spačeku i krovnim naljepnicama ili kapsulama na bočnim stranama poput Airbump umetaka. Osim toga, Ami dolazi sa okruglim, ručno podesivim vanjskim retrovizorima.

Ovaj mobilni objekt nudi nove mogućnosti zahvaljujući svojim simetričnim dijelovima nadahnutim AMI ONE konceptom. Široka vrata koja su potpuno identična s desne i lijeve strane i otvaraju se u suprotnom smjeru: na vozačevoj strani su pričvršćena na karoseriju straga kako bi se iskoristila bolja pristupačnost vozilu i povećala udobnost, dok se vrata na strani suvozača otvaraju tradicionalno prema natrag . Dva fiksna bočna prozora s pola otvaranja također slijede ovaj princip. Prednji i stražnji odbojnici, donja vrata odbojnika i donji paneli karoserije također su identični na prednjem i stražnjem dijelu. Svaki dio karoserije kombinira robusnost, jednostavnost montaže i izradu.

Putnička kabina također ima koristi od racionalizacije broja materijala i elemenata, u skladu s pametnim razmišljanjem u srcu procesa dizajniranja. Na vozačkoj poziciji privlači se pogled na provjereni obrazac koji se koristi za prikaz na ploči s instrumentima smještenim na stupu upravljača, posuđen iz AMI ONE koncepta, koji prikazuje relevantne informacije za trenutno očitanje. Poziva vas da svakodnevno istražujete grad u modernoj i živopisnoj atmosferi (ovisno o razini prilagodbe). S desne strane upravljača nalazi se poseban prostor za smještaj pametnog telefona, koji postaje glavni infotainment zaslon središnje konzole i omogućuje pristup navigaciji i glazbi.

Ami predstavlja modernu viziju, naglašenu svojim jedinstvenim mogućnostima prilagodbe. Ami je jednostavan za prilagodbu, jer je dostupan u 7 različitih verzija. Kao snažan pokazatelj ovog urbanog objekta mobilnosti, njegova prilagodba se vrši pomoću dodataka.

Dosljedno dizajniran za mikro-mobilnost, pogon Citroën Amija je osmišljen tako da bi ga mogle voziti osobe od 16 godina i više s vozačkom dozvolom AM za mopede, lake tricikle i lake četvorocikle (quadove), zapremine ispod 50 cm³. U Francuskoj, prema njihovom zakonu i od 14 godina naviše. Ami može dostići maksimalnu brzinu od 45 km/h, ali je i tada njegova baterija od 5,5 kWh dovoljna za solidan domet od 70 km. Povrh toga, punjenje je jednako lako kao kod pametnog telefona. Čak i u uobičajenoj utičnici za kućanstvo od 220 V, Amiju su potrebna samo tri sata da ponovno bude u funkciji.

Njegova bi prodaja trebala teći nekonvencionalno kao što je zapravo ovaj dvosjed i konstruiran. Neće biti dostupan samo kod Citroënovih distributera i u pop-up trgovinama, već i u trendovskim dizajnerskim trgovinama i robnim kućama. I to po cijeni koja je doista atraktivna. U Francuskoj se Citroën Ami već prodaje za 6000 eura ili daje u zakup za 19,99 eura (150 kn) mjesečno. A ako vam je i to previše, svog malog 'prijatelja' možete unajmiti na minutu - za 26 centi (1,95 kn). Tada je vožnja automobila gotovo jednako jeftina kao i telefoniranje.

Citroën Ami bi trebao na tržište Europe stići već ovoga ljeta.

  • +52
Citroën Ami Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën