SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Audi pokazao e-tron GT quattro i RS e-tron GT: Prelijepi, snažni, brzi i dinamični - uz nultu emisiju

Audi e-tron GT quattro i RS e-tron GT

Audi e-tron GT quattro i RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Stefan Boesl

Ovisno o modelu, njegovi električni motori proizvode 350 kW (476 KS) ili 440 kW (598 KS), a baterija kapaciteta 85 kWh omogućuje mu domet do 487 kilometara (WLTP)

Audi je sinoć održao digitalnu svjetsku premijeru svog novog potpuno električnog sportskog automobila imena Audi e-tron GT, a prema nama, to je jedan od najljepših Gran Turismo automobila svih vremena. Jedinstvo je to dizajnerske umjetnosti eksterijera i interijera u kombinaciji s električnim quattro pogonom na svim kotačima. Ovo je, bez imalo pretjerivanja, serijski automobil koji se pretvorio u konceptno vozilo.

Audi RS e-tron GT i Markus Duesmann, predsjednik Audi AG-a

Audi RS e-tron GT i Markus Duesmann, predsjednik Audi AG-a

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Audi e-tron GT pokazuje koliko će fascinantna biti električna mobilnost, ne samo ovog proizvođača premium automobila iz Ingolstadta. Coupé s četvero vrata kombinira emotivan dizajn s moćnim pogonom i dinamičnim upravljanjem. Ovo je, prema Audiju, početak nove ere, gran turizma budućnosti. Oba su modela snažna, brza i dinamična, a oba imaju nula lokalnih emisija. Zbroj ovih kvaliteta dodaje snažnom karakteru koji reinterpretira ideju gran turisma.

Audi e-tron GT quattro i RS e-tron GT

Audi e-tron GT quattro i RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Riječ je o Audiju kakav svijet prije nije vidio: marka pokazuje svoje planove za oblikovanje emotivne i fascinantne budućnosti mobilnosti. Pretprodaja dva modela gran turisma s potpuno električnim pogonom započet će istovremeno u veljači 2021. godine: e-tron GT quattro i RS e-tron GT. Model Audi e-tron GT quattro kreće s osnovnom cijenom od 99.800 eura, a sportskiji model RS e-tron quattro sa 138.200 eura (u Njemačkoj).

Vanjski dizajn

Vanjski izgled Audija e-tron GT dinamično je umjetničko djelo. Svaka površina i svaka linija skladni su, od prednjih svjetala, koja su dostupna s Audijevim laserskim svjetlima na zahtjev, do velikog difuzora straga. U kombinaciji, detalji stvaraju skulpturu koja izgleda kao da ju je oblikovao vjetar. Linija karoserije izuzetno je aerodinamična, a koeficijent otpora zraka je samo 0,24, što mu omogućuje visoku učinkovitost i velik domet. Za to se brine aktivna aerodinamika s promjenjivim ulazima za zrak za kočnice i hladnjake, kao i stražnji spojler koji se proteže u više stupnjeva, kao i zatvoreno podvozje i široki difuzor.

Audi e-tron GT quattro

Audi e-tron GT quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Strukturu karoserije odlikuju velika krutost i sigurnost od sudara zahvaljujući čeliku izuzetno visoke čvrstoće u putničkoj ćeliji i kućištu za ojačanje baterije dok su vanjske plohe od aluminija.

Njegove proporcije su sportske, jer tu su veliki kotači, široki trag kotača, ravna silueta te dugačak međuosovinski razmak: duljina 4989 mm, širina 1964 mm (s retrovizorima 2158 mm), visina 1414 mm, međuosovinski razmak 2900 mm. Prtljažni prostor straga je zapremine 405 litara, a 366 litara u modelu RS.

Audi e-tron GT quattro

Audi e-tron GT quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Matrična LED svjetla standardna su za RS e-tron GT i dostupna su kao opcija s e-tron GT quattro dok su matrična LED svjetla s Audijevim laserskim svjetlom dostupna kao opcija za oba modela; udvostručuju domet dugih svjetala. Stražnja svjetla su izvedena sa svjetlosnom trakom, a omogućuju dinamične animacije 'dolaska i odlaska iz kuće' u kombinaciji s vrhunskim prednjim svjetlima.

Unutarnji dizajn

Unutrašnjost također odgovara klasičnom gran turismu: sjedala vozača i suvozača postavljena su u sportski niskom položaju i odvojena širokom središnjom konzolom, a stražnja sjedala pružaju dovoljno prostora čak i za odrasle. Progresivna elegancija dizajna interijera naglašava karakter automobila.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Kao i svi Audijevi modeli, i e-tron GT je uvelike povezan. Infotainment, internetske usluge tvrtke Audi connect i sustavi za pomoć su vrhunski. A budući da dinamično umjetničko djelo također mora zvučati dobro, Audi je za e-tron GT sastavio jedinstveni zvuk. Zvuči moćno i progresivno - baš kao što bi jedan Audi to i trebao.

Što se tiče kontrola i zaslona, ​​e-tron GT quattro i RS e-tron GT slijede trenutni Audijev koncept: svi se podaci pojavljuju na dva velika zaslona. Vozač upravlja Audijevim virtualnim kokpitom plus (12,3 inča) putem višenamjenskog upravljača i upravlja dodirom središnjeg MMI dodirnog zaslona (10,1 inča). Iza funkcija upravljanja i prikaza stoji najmodernija modularna infotainment platforma treće generacije (MIB 3).

Audi e-tron GT quattro

Audi e-tron GT quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Samostojeći Audijev virtualni kokpit plus iza upravljača ravnog dna pruža visoku razlučivost od 1920 x 720 piksela i omogućuje vozaču da se prebacuje između tri zaslona: klasičnog, sportskog i e-trona. U prikazu e-tron fokus je na velikom mjeraču snage koji prikazuje status pogona i sve važne informacije o električnoj vožnji. Vozač upravlja informacijsko-zabavnim sadržajem, navigacijom, funkcijama udobnosti i unosom teksta putem MMI dodirnog zaslona koji pruža zvučne povratne informacije.

Audi e-tron GT quattro

Audi e-tron GT quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Treća razina upravljanja je prirodna kontrola glasa koja razumije mnoge izraze iz svakodnevnog jezika. Koristi i ugrađene informacije i znanje iz oblaka da odgovori na unos. Opcijski head-up zaslon može prikazati važne informacije na vjetrobranskom staklu. Prozor slike nalazi se u vidnom polju vozača, a projekcija kao da pluta oko tri metra (9,8 stopa) ispred njih.

Prilagođavanje je prikladna funkcija Audija e-tron GT. Do šest korisnika može pohraniti svoje željene postavke u pojedinačne profile. Podaci se pohranjuju na korisnikov myAudi račun. Automobil prilagođava pojedinačne postavke kada se otvore vrata vozača.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Infotainment i Audi connect

Jedanaest antena, koje su sve integrirane te se ne mogu vidjeti, povezuje e-tron GT s vanjskim svijetom. One primaju i prenose audio, LTE, Bluetooth i GPS signale, čime električni gran turismo povezuju s okolišem i njegovim vlasnikom na mnogo načina. Kupac može upravljati mnogim funkcijama putem besplatne aplikacije myAudi na svom pametnom telefonu.

MMI navigacija plus medijski centar dolaze standardno u oba modela e-tron GT. Podržavaju brzi LTE napredni standard prijenosa s integriranom Wi-Fi žarišnom točkom za uređaje putnika. Navigacijski sustav nudi prijedloge odredišta na temelju prethodno prevoženih ruta, a izračun rute u automobilu i na mreži izvodi se na poslužiteljima davatelja usluga HERE. Da bi to učinio, koristi podatke u stvarnom vremenu iz cijele prometne situacije.

  • +32
  • +29

Audi e-tron GT quattro i RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Internetske usluge Audi connect podijeljene su u dva paketa. Hitni poziv i usluga Audi connect s odjeljkom za daljinsko upravljanje i daljinsko upravljanje Audi connect omogućuju daljinsko upravljanje sustavom zaključavanja, punjenjem i kontrolom klime. Paket za navigaciju i infotainment Audi connect uključuje usluge kao što su mrežne informacije o prometu, navigacija pomoću Google Earth ™ i Amazon Alexa. Usluge Car-to-X daju upozorenja u vezi s opasnostima i pomažu u pronalaženju slobodnih parkirnih mjesta na cesti ili omogućuju vozaču da surfa zelenim valom komunicirajući sa semaforima.

Audi e-tron GT quattro

Audi e-tron GT quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Planer ruta e-tron, dodatna usluga tvrtke Audi connect, izračunava najbržu rutu s najkraćim mogućim zaustavljanjima punjenja. Pritom uzima u obzir podatke o prometu i vozačev profil vožnje. Planer rute e-tron povezan je s termalnim upravljanjem automobila. To omogućuje punjenje velikom brzinom ako je vozač odabrao snažni istosmjerni terminal kao odredište u navigacijskom sustavu. Otprilike pola sata prije dolaska na terminal upravljanje toplinom pojačava hlađenje baterije kako bi se mogla što brže napuniti. Ako baterija i dalje bude vrlo hladna nedugo nakon što se automobil zimi pokrene, zagrijava se za brzo punjenje.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Atraktivni hardverski moduli nadopunjuju portfelj info-zabave. Audijeva telefonska kutija, koja je dostupna u dvije verzije, povezuje pametne telefone s antenom vozila i induktivno ih puni.

Vrhunski zvučni sustav Bang & Olufsen, koji se standardno isporučuje s modelom RS, povećava antenu s izlaznom snagom od 710 W. Među njegovih 16 zvučnika nalaze se i dva 3D zvučnika u A-stupovima.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Vožnja i oporavak energije

Čisto električni gran turismo iz Audija nudi dinamične performanse u obje verzije motora: e-tron GT quattro ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu dok RS-u trebaju 3,3 sekunde (u boost načinu pojačanja u oba slučaja). Najveća brzina je 245 km/h, odnosno 250 km/h (regulirano).

U e-tron GT-u quattro prednji elektromotor proizvodi 175 kW (238 KS), a stražnji motor 320 kW (435 KS). Oba elektromotora drže rezerve dostupne za ekstremne situacije u vožnji, zbog čega zbroj njihovih pojedinačnih snaga znatno premašuje ukupnu snagu pogona od 350 kW (476 KS). Do približno 390 kW (530 KS) dostupno je za cca 2,5 sekundi u načinu pojačanja putem kontrole pokretanja. Ukupni okretni moment iznosi 630 Nm u načinu pojačanja 640 Nm. U modelu RS e-tron GT električni motor na prednjoj osovini također proizvodi 175 kW (238 KS) dok stražnji motor daje 335 kW (456 KS). Ukupna snaga je 440 kW (598 KS), a ukupni okretni moment iznosi 830 Nm. U pojačanom načinu rada, snaga se nakratko povećava na 475 kW (646 KS).

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

PSM motori (trajno uzbuđeni sinkroni motori) u modelu e-tron GT rade s velikom učinkovitošću. Električni motor, njegova energetska elektronika i prijenos čine kompaktni blok na obje osovine. Stražnji elektromotor prenosi svoje okretne momente na dvobrzinski mjenjač. Prvi stupanj prijenosa s bliskim omjerom osigurava ubrzano ubrzanje od samog početka, ako to vozač želi. Ako odluče ne koristiti prvu brzinu, e-tron GT se prebacuje u drugu brzinu. Općenito govoreći, drugi omjer s dugim omjerom poboljšava učinkovitost i također osigurava velike količine rezervne snage.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Redizajnirani quattro: Električni pogon na sve kotače

E-tron GT quattro i RS e-tron GT obično voze s električnim pogonom na sve kotače, samo s načinom 'učinkovitosti' sustava dinamičkog upravljanja Audi drive select, koji daje prednost pogonu na prednje kotače. U slučaju skliske površine ceste, visokih zahtjeva za snagom ili brzog zavoja, veći okretni moment može se rasporediti na stražnje kotače i to oko pet puta brže nego kod mehaničkog pogonskog sklopa quattro. Električni pogon na sve kotače regulira raspodjelu pogonskog okretnog momenta između osovina - kontinuirano, potpuno varijabilno i unutar nekoliko tisućinki sekunde. Princip pogona na sva četiri kotača quattro, koji je Audi predstavio na tržištu prije više od 40 godina, predstavlja sebe na novoj, fascinantnoj tehnološkoj razini.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Kad vozač otpusti desnu papučicu, pogon se obično prebacuje na coasting način rada, omogućujući gran turismu da klizi s elegancijom i učinkovitošću. Suprotno tome, automobil se oporavlja u overrun načinu rada, u 'dinamičnom' načinu rada Audi drive select. Bez obzira na način rada, vozač može koristiti preklopne prekidače na upravljaču za podešavanje dvije ručne razine rekuperacije ili odabir automatske razine u sustavu MMI. U ovom slučaju pomoć za predviđanje učinkovitosti regulira kretanje i oporavak na temelju podataka s navigacijske rute i senzora na vozilu.

Tijekom kočenja, električni motori sami usporavaju do oko 0,3 g, tj. to je većina svih primjena kočnica u svakodnevnoj vožnji. To im omogućuje rekuperaciju do 265 kW snage. Kočnice hidrauličkog kotača aktiviraju se samo kada vozač jako koči, a oporavak ostaje aktivan gotovo sve dok vozilo ne stane. U svim situacijama u vožnji - bilo da je riječ o potpunom ubrzanju, dinamičnom upravljanju, kretanju ili oporavku kočnica - gran turismo ostaje nepokolebljivo stabilan jer su njegovi upravljački sustavi za kočnice, ovjes, pogon i elektroniku snage usko povezani i brzo surađuju.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Upravljanje baterijom i toplinom

Litij-ionski sustav baterija Audi e-tron GT quattro i RS e-tron GT smješten je između osovina, na najnižoj točki automobila. To osigurava nisko težište primjereno sportskom automobilu i raspodjelu težine između prednje i stražnje osovine, koja je vrlo blizu idealne vrijednosti 50:50.

Visokonaponska baterija može pohraniti 85 kWh energetske mreže (93 kWh bruto) u oba modela. Integrira 33 stanična modula, od kojih svaki sadrži dvanaest stanica u vrećici s fleksibilnom vanjskom kožom. 30 modula čini donju razinu koja ima široko udubljenje u stražnjem dijelu, što stvara prostor za noge stražnjih putnika. Gornji 'pod' baterije sadrži još tri modula smještena ispod stražnjih sjedala. Priključci, osigurači i glavna upravljačka jedinica nalaze se ispod središnje konzole. Napon sustava od 800 volti omogućuje visoki kontinuirani izlaz i skraćuje trajanje punjenja; osim toga, smanjuje težinu i prostor potreban za ožičenje.

Audi e-tron GT quattro

Audi e-tron GT quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Unutarnja struktura baterije u kojoj se nalaze moduli, kao i okvir koji je okružuje izrađeni su od laganog aluminija. Sustav baterija značajno pridonosi krutosti i sigurnosti sudara tijela na koje je pričvršćen pomoću 28 vijaka. Ispod svoje stanice postoji složena struktura ravnih ekstrudiranih dijelova kroz koje teče rashladna tekućina koja cirkulira u vlastitom niskom temperaturnom krugu. Osjećaj dobre temperature baterije je između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Visokotehnološko upravljanje toplinom: Četiri zasebna kruga rashladne tekućine

Četiri odvojena kruga rashladne tekućine reguliraju temperaturu u visokonaponskim komponentama i unutrašnjosti, svaki na svojoj temperaturi. Mogu se međusobno fleksibilno povezati prema potrebi. Ako vozač zahtijeva veliku snagu nekoliko puta zaredom, ventili spajaju krug rashladne tekućine akumulatora s krugom rashladnog sredstva klimatizacijskog sustava - intenzivno hlađenje održava radne pogone na stalno visokoj razini. Krug rashladnog sredstva također pomaže u hlađenju tijekom brzog istosmjernog punjenja, koje može zagrijati bateriju do 50 Celzijevih stupnjeva.

Audi e-tron GT quattro

Audi e-tron GT quattro

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Standardna oprema e-tron GT uključuje dizalicu topline koja zagrijava unutrašnjost otpadnom toplinom visokonaponskih komponenata. Može značajno smanjiti gubitak dometa uzrokovan kontrolom klime, posebno zimi, kada zamjenjuje termoelektrični grijaći element. Kupci mogu upravljati kontrolom klima-uređaja u unutrašnjosti i punjenjem putem pametnih telefona pomoću aplikacije myAudi. E-tron GT opremljen je luksuznim pomoćnim sustavom klimatizacije kao opcija koja također uključuje vanjska ogledala i stražnje staklo.

Od 11 do 270 kW: AC i DC punjenje

Poklopci otvora za punjenje nalaze se iza prednjih kotača. Obje strane imaju priključke za izmjeničnu struju (AC), a s desne strane postoji i priključak za istosmjernu struju (DC).

E-tron GT se standardno može puniti s 11 kW izmjenične struje, što mu omogućuje punjenje prazne baterije preko noći. Opcijski punjač za 22 kW uslijedit će ubrzo nakon izlaska na tržište. Na dovoljno snažnom istosmjernom terminalu električni gran turismo postiže maksimalni kapacitet punjenja do 270 kW. To mu omogućuje punjenje energije do 100 kilometara (62,1 milje) za nešto više od pet minuta. Punjenje od 5 do 80 posto SoC (stanje napunjenosti) traje samo 22,5 minuta u idealnim uvjetima.

Kupci u Europi mogu koristiti vlastiti servis punjenja e-tron marke Audi, koji trenutno obuhvaća oko 200.000 javnih punionica. Tim mjestima za punjenje mogu pristupiti s jednom karticom. Kupci Audija plaćaju jedinstvenu cijenu u 26 zemalja. Uživaju u povoljnim uvjetima u širokoj europskoj mreži za brzo punjenje tvrtke Ionity. U prvoj godini Audi pokriva osnovnu naknadu za tranzitnu cijenu, koja nudi sniženu cijenu električne energije.

U ciklusu NEDC, Audi e-tron GT quattro u prosjeku troši 19,6–18,8 kWh energije na 100 kilometara, model RS troši 20,2–19,3 kWh. To rezultira prosječnim dometima do 487 kilometara, odnosno 472 kilometra (prema mjernom postupku WLTP).

Audi RS e-tron GT - ovjes

Audi RS e-tron GT - ovjes

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Ovjes

Ovjes je jedan od elemenata koji igraju presudnu ulogu u oblikovanju skladnog ukupnog karaktera Audija e-tron GT quattro i RS e-tron GT. Prikladan je partner dinamičnom pogonu, a uvijek ostaje samopouzdan i opušten bez obzira na to koliki mu je napor. I ovo savršeno utjelovljuje gran turismo filozofiju.

Ovjesi kotača osmišljeni su kao sportska konstrukcija s dvostrukim nosačima. Gotovo svi dijelovi, uključujući spone i podokvire, kovani su ili odlijevani od aluminija. Elektromehaničko upravljanje ima sportski i izravan omjer bez naglog izgleda. Audi nudi opciju upravljanja na sve kotače. Pogon vretena ovdje okreće stražnje kotače za maksimalno 2,8 stupnjeva - u suprotnom smjeru do brzine od oko 70 km/h kako bi povećao okretnost i upravljivost i smanjio krug okretanja, i malo u istom smjeru od brzine od oko 80 km/h zbog stabilnosti.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!