ULAZAK U 'RS' SVIJET

[FOTO/VIDEO] Audi e-tron GT postaje prvi potpuno električni RS model; sestrinski model Porsche Taycana snage 646 KS

Audi e-tron GT prototip je sestrinski model Porsche Taycana

Audi e-tron GT prototip je sestrinski model Porsche Taycana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tobias Sagmeister

Tehnologija baterija odgovara tehnologiji Taycana: napon od 800 volti, bruto kapacitet baterije 93,4 kWh, a neto 83,7 kWh. Isto vrijedi i za motore: postoji jedan električni motor snage 175 kW na prednjoj osovini i jedan od 335 kW na stražnjoj osovini

Do 2025. Audi će na tržište donijeti oko 30 novih električnih automobila i plug-in hibridnih modela, čime će elektrificirati svaku svoju liniju modela. Što se tiče potpuno električnih modela, njemačka marka premium automobila iz koncerna Volkswagen polako, ali sve više ubrzava. E-tron GT, izveden iz Porschea Taycana, sada prati dva SUV-a e-tron i e-tron Sportback, a njegova vrhunska verzija bit će RS e-tron GT, prvi električni automobil iz Audijevog RS odjela.

Audi e-tron GT prototip

Audi e-tron GT prototip

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tobias Sagmeister

RS e-tron GT prototip karakteriziraju njegove, pa će ovaj vrhunski Gran Turismo, s iznimnim cestovnim performansama stići i u u RS verziji i biti će najnažniji model Audija koji su ikada napravili, ako izuzmemo trkaće modele. Ovaj autmobil je primjer premium mobilnosti marke i udovoljava zahtjevima kupaca za visokim performansama. Njegova dinamika, preciznost i visoka učinkovitost čine ga pionirom snažnog karaktera koji oblikuje budućnost marke.

Audi e-tron GT prototip i Lucas di Grassi Formula E vozač

Audi e-tron GT prototip i Lucas di Grassi Formula E vozač

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tobias Sagmeister

Pogledajmo ključne podatke RS e-tron GT-a: do 440 kW (646 KS) dostupno je u overboost-u, a u normalnom modu njegova snaga je 598 KS. Njegovu snagu najbolje opisuje 830 Nm okretnog momenta i ubrzanje do 100 km/h za manje od 3,5 sekunde, dok mu je krajnja brzina ograničena na 250 km/h. Prema ovim parametrima RS e-tron GT se smješta između Porschea Taycana 4S i Taycana Turbo. I RS e-tron GT i Taycan koriste istu platformu i vlastiti su razvoj koncerna. Iako Porsche preferira zaobljene oblike, Audi se odlučio za nešto uglatiji dizajn. Oba su slično teška, međutim, dok je Porsche Taycan težak između 2140–2305 kg, Audi RS e-tron GT je težak 2,3 tone.

Tehnologija baterija odgovara tehnologiji Taycana: napon od 800 volti, bruto kapacitet baterije 93,4 kWh, a neto 83,7 kWh. Ukupno se mogu napuniti 33 ćelijska modula baterije snage do 270 kW. Isto vrijedi i za motore: postoji jedan električni motor snage 175 kW na prednjoj osovini i jedan od 335 kW na stražnjoj osovini.

U e-tron GT-u postoje dva kruga rashladne tekućine za tehničke komponente koje rade na različitim razinama temperature. Hladniji kontrolira temperaturu visokonaponske baterije, topliji napaja električne motore i energetsku elektroniku. Tu su i krug hlađenja i krug grijanja za unutrašnjost.

Audi e-tron GT prototip

Audi e-tron GT prototip

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tobias Sagmeister

Ova četiri kruga mogu se fleksibilno međusobno povezati pomoću ventila, na primjer kao vrlo učinkovita dizalica topline za unutrašnjost. Najzahtjevniji su zahtjevi prema Audiju, međutim, hlađenje visokonaponskih komponenata tijekom velikih opterećenja i hlađenje baterije tijekom brzog istosmjernog punjenja.

Audi ima vlastite postavke za podvozje, na primjer s obzirom na ovjes. Prema Audiju, njihov zračni ovjes s tri komore je pravo remek-djelo. On isto tako osigurava mekani osnovni ovjes, omogućuje veliki stupanj slobode u koordinaciji i može prilagoditi tijelo automobila različitim razinama visine. Proizvođač kaže da također savršen radi s reguliranim prigušivačima. S oba sustava upravlja se središnjom upravljačkom jedinicom šasije, a njima se može upravljati u nekoliko načina putem Audi drive select sustava.

Skoro serijski model RS ima keramičko-karbonske kočione diskove, dok E-tron GT standardno ima čelične diskove; kao opcija dostupni su diskovi s presvlakom od volframovog karbida, što poboljšava performanse. Mogući su maksimalno 21-colni kotači. 20-colni modeli aerodinamički su najbolji, a 19-colni modeli na prednjoj osovini teški su samo oko 12,5 kilograma.

Audi e-tron GT prototip

Audi e-tron GT prototip

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tobias Sagmeister

'Za nas u Audi Sportu, skoro serijski Audi RS e-tron GT predstavlja ulaznu točku u potpuno električni RS svijet. Međutim, istovremeno držimo i svoje obećanje da ćemo buduće RS modele što prije dovesti u osnovni model.' , kaže Julius Seebach, generalni direktor Audi Sporta.

Precizan datum lansiranja RS e-tron GT-a još nije poznat, cijena će biti oko 138.000 eura u Njemačkoj.

  • +52
  • +49

Audi e-tron GT prototip

Izvor: Promo fotografije / Autor: Communications Audi Sport customer racing

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!