SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Audi predstavio Q4 Sportback e-tron concept; dinamična elegancija varijante Coupé

08.07.2020 u 08:32

Bionic
Reading

Tehnički gledano, Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron su identični blizanci, ali s obzirom na oblik, svaki od njih ima svoja nepogrešiva i karakteristična obilježja

Audi je s Q4 e-tron konceptom na salonu automobila u Ženevi 2019. pokazao posjetiteljima kako bi trebao izgledati prvi Audijev kompaktni električni SUV. U sinoćnjoj video premijeri je sada pokazao kako će izgledati i Audi Q4 Sportback e-tron. Iz tehničke perspektive, to su identični blizanci, ali s obzirom na oblik, svaki od njih ima svoja nepogrešiva ​​i karakteristična obilježja: S Q4 Sportback e-tronom, marka sada predstavlja drugi model linije proizvoda koji će u proizvodnju ući 2021. kao SUV Coupé.

To potencijalnim kupcima Q4 pruža mogućnost da započnu razmišljati o tome koja im se verzija sviđa otprilike godinu dana prije isporuke prvih vozila: svestranost i robusnost klasičnog SUV-a ili dinamična elegancija Coupé varijante. Dimenzije dva modela Q4 gotovo su identične: s vanjskom duljinom od 4,60 metara i visinom od 1,60 m Sportback je duži i niži za jedan centimetar od Q4 e-trona. Obje varijante Q4 identične su po širini od 1,90 m i međuosovinskom razmaku od 2,77 metara.

Dva konceptna automobila, koja već nude jasan pogled unaprijed u liniji vrhunskih motora za novi model serijske proizvodnje, također imaju istu pogonsku tehnologiju. Dva elektromotora Q4 i Q4 Sportback e-trona daju ukupnu izlaznu snagu od 225 kW (306 KS). Kao što je tipično za Audi, pogonska snaga na cestu se dovodi s quattro pogonom na sve kotače. Zahvaljujući izvrsnom prianjanju, obje verzije Q4 ubrzavaju se od nule do 100 km/h u samo 6,3 sekunde, a najveća brzina ograničena je na 180 km/h.

Velika baterija kapaciteta 82 kWh zauzima gotovo cjelokupni prostor u podvozju između osovina. Raspon od preko 450 kilometara (WLTP) postavlja mjerilo u njegovoj klasi. Verzije s pogonom na zadnjim kotačima ponudit će domet od preko 500 kilometara (WLTP). Tehnologija koncepta Q4 etron omogućena je modularnom elektrificiranom platformom (Modulare Elektrifizierungs-Baukasten ili MEB) koja će u budućnosti biti integrirana u brojna električna vozila proizvedena od Volkswagen koncerna, od kompaktne do više srednje klase. Audi Q4 Sportback e-tron koncept nudi unaprijed pogled na ono što će već biti sedmi model električnog vozila koje će proizvođač predstaviti do 2021. godine.

Vanjski izgled Q4 Sportback e-trona

Silueta Sportbacka spušta se prema kraju u suptilnoj i dinamičnoj krivulji. Linija krova prelazi u značajno nagnute D-stupove i završava se vodoravnim spojlerom na razini donjeg ruba prozora. Kao rezultat, budući Audi Q4 Sportback izgleda mnogo duže od sestrinskog modela, koncepta Q4 e-tron.

Upečatljivi široki svjetlosni pojas koji povezuje dvije jedinice svjetala na stražnjem kraju koncepta Audi Q4 Sportback e-tron ugrađen je da odražava element koncepta Audi Q4 e-tron. Već je ovdje jasno vidljivo da ova dva modela pripadaju istoj e-tron obitelji, jer je blizak odnos prema e-tronu Sportback očit. To se odnosi i na unutrašnjost svjetala, gdje raspored LED segmenata također podsjeća na element starijeg brata. Upečatljiv dizajn jedinice difuzora branika sa svojim vodoravnim letvicama i osvijetljenim logotipom e-tron u sredini je element koji dvije Q4 verzije dijele.

Kad se gleda s prednje strane, Singleframe rešetka s logotipom marke s četiri prstena identificira Q4 Sportback e-tron koncept kao Audijevo vozilo. I trebat će ne više od dva pogleda kako bi se vidjelo da je ovo električni Audi, kao i prvi serijski Audi s električnim pogonom, novo konceptno vozilo također ima strukturiranu zatvorenu površinu unutar širokog, gotovo uspravnog osmerokutnog okvira umjesto tradicionalne rešetke hladnjaka.

Istaknuti modeli blatobrana na sva četiri kotača dodatna su klasična Audijeva dizajnerska značajka koja odlikuje marku još od legendarnog originalnog quattro modela iz 1980. Proširene značajke koncepta Q4 e-tron i koncepta Q4 Sportback dizajnirane su tako da budu vrlo organske i protočne, a one dodaju karakterističan dodir bočnom izgledu. Područje između osovina, na kojem se nalazi baterija, a time i snaga ovog SUV-a, tipična je karakteristika e-trona. Veliki 22-colni kotači ne ostavljaju dvojbi o potencijalu najnovijeg člana Audijeve obitelji.

Koncept Q-Sportback e-tron obojen je novom kinetičkom sivom bojom, svijetlom metalik bojom i bisernom bojom koja poprima izrazitu zelenkastu nijansu ovisno o kutu svjetlosti. Nasuprot tome, donji dijelovi karoserije obojeni su tamno sivom bojom. Ova segmentacija naglašava širinu i vodoravnu orijentaciju arhitekture vozila.

Unutrašnjost Q4 Sportback e-trona

Svojim dimenzijama, Audi Q4 Sportback e-tron koncept također zauzima svoje mjesto u gornjoj trećini kompaktne klase. Njegovi zahtjevi za cestovni prostor kvalificiraju električni SUV kao okretni allrounder. Nasuprot tomu, što se unutrašnjosti tiče, međuosovinski razmak od 2,77 metara čini ga barem jednim razredom više. Kako nema prijenosnog tunela koji ograničava prostor, Q4 Sportback e-tron koncept nudi neočekivanu prostranost i udobnost, posebno u pogledu prostora za noge sprijeda, a još više straga.

Shema boja naglašava osjećaj prostranosti. Dok svijetle, tople boje dominiraju gornjim dijelom kabine, tamni tepih u podnom dijelu pruža kontrast. Untrašnja obloga krova iznad glave, prozorski stupovi i gornji dio šina vrata i armaturna ploča opremljeni su bijelim i beige tekstilom od mikrovlakana. Održivost je glavni prioritet ne samo u pogledu električnog pogona u modelima Audi Q4 i Q4 Sportback, jer je podna obloga izrađena je od recikliranih materijala. Umjesto kromiranim metalnim ukrasnim okvirima, površine su prekrivene visokokvalitetnom višeslojnom bojom. Slikani obojeni pleksiglas na aplikacijama stvara intenzivan dubinski efekt. Četiri sjedala s integriranim naslonima za glavu tapecirana su udobnim materijalom Alcantara izvrsne izrade. Dvostruki šavovi zašiveni gustom pređom ukrašavaju presvlake.

Zaslon virtualnog upravljačkog kokpita Audija s najvažnijim elementima zaslona za brzinu, razinu napunjenosti i navigaciju nalazi se iza upravljača. Nova značajka je head-up zaslon širokog formata s funkcijom proširene stvarnosti. Može prikazati važne grafičke podatke, kao što su strelice za smjer vožnje, izravno 'na cesti' ispred.

Upravljačke ploče dizajnirane kao dodirni elementi na prečkama kola volana mogu se koristiti za odabir često korištenih funkcija. U sredini iznad središnje konzole nalazi se 12,3-inčni dodirni zaslon preko kojeg se prikazuju i upravlja infotainment i funkcijama vozila. Nagnut je prema vozaču radi veće jednostavnosti rada. Ispod njega nalazi se traka tipki za upravljanje klima uređajem.

Kako središnja konzola ne mora držati funkcionalne elemente poput ručice mjenjača ili elemenata za aktiviranje ručne kočnice, dizajnirana je kao prostrani pretinac za odlaganje koji uključuje postolje za punjenje mobitela. Tu je visokokvalitetno vodoravno područje u koje se ugrađuje selektorska tipka za odabir prijenosa kao na automatskom mjenjaču (P,R,N,D) , a služi i kao prekrivač za prednji dio konzole. Uz uobičajeni donji pretinac, vrata sada pružaju mogućnost odlaganja boca u posebno oblikovani gornji dio, do kojeg je lako doći.

Pogonski sustav i ovjes

Modularna elektrifikacirana platforma (MEB) nudi širok raspon varijanti pogona i razine snage. Izvedba električnog pogona visokih performansi ugrađena je u Audi Q4 Sportback e-tron koncept. Prednju i stražnju osovinu pokreće elektromotor, pa je Q4 Sportback quattro. Između osovina nema mehaničke veze. Umjesto toga, elektronička kontrola osigurava optimalnu koordinaciju raspodjele momenta i to u djeliću sekunde. To omogućuje SUV Coupéu da postigne optimalno prianjanje u svim vremenskim uvjetima i na bilo kojoj vrsti podloge.

U većini slučajeva, Q4 Sportback e-tron koncept uglavnom koristi svoj stražnji elektromotor, trajno uzbuđeni sinkroni motor, kako bi se postigla najveća učinkovitost. Zbog učinkovitosti, okretni moment pogona uglavnom se raspoređuje sa stražnje osovine. Ako vozaču treba više snage nego što stražnji elektromotor može omogućiti, električni pogon na sve kotače koristi prednji asinkroni motor za preraspodjelu momenta prema potrebi na prednjoj osovini. To se također predviđa prije nego što se proklizavanje dogodi u zaleđenim uvjetima ili pri brzom skretanju u zavoju ili ako automobil podupravlja ili preupravlja.

Električni motor na stražnjem kraju ima snagu 150 kW (204 KS) i aktivira okretni moment od 310 Newton metara, a prednji motor opskrbljuje prednje kotače snagom do 75 kW (102 KS) i 150 Nm. Izlaz sustava je 225 kW (306 KS). Baterija u podu automobila pohranjuje 82 kilovata sata, što omogućava doseg udaljenosti od više od 450 kilometara prema WLTP standardu. Baterija se puni s maksimalno 125 kilovata. Stoga je potrebno malo više od 30 minuta da dostignete 80 posto ukupnog kapaciteta.

Međutim, recept za ovaj odličan domet uključuje mnogo više od jedinice za skladištenje energije s velikim kapacitetom. Kao i prvi član obitelji, koncept Audija Q4 e-tron, i Audi Q4 Sportback se predstavlja kao 'virtuoz učinkovitosti', počevši od malog otpora zraka karoserije, čiji je koeficijent 0,26 što je 0,01 manje od onog na Q4 e-tron SUV-u. Kompaktna električna linija proizvoda također ima sofisticiranu strategiju rekuperacije, izvlačeći maksimum. Tome doprinosi i složeno termičko upravljanje pogonom i baterijom, koje uključuje CO₂ toplinsku pumpu.

Sportsko, precizno upravljanje

Ključni faktor sportskog karaktera i izvanredne poprečne dinamike je nizak i središnji položaj na koji su ugrađene pogonske komponente. Sustav visokonaponske baterije optimalno se podudara s dimenzijama Audija Q4 Sportback i nalazi se između osovina u obliku ravnog, širokog bloka ispod putničkog prostora. Sustav akumulatora teži 510 kilograma. Težište koncepta Audi Q4 Sportback e-tron je stoga na sličnoj razini kao u limuzini sa konvencionalnim pogonskim sustavom.

Raspodjela opterećenja na osovini je savršeno uravnotežena s omjerom od gotovo 50:50. Sprijeda Q4 Sportback e-tron koncept ima MacPherson osovinu s prilagodljivim prigušivačima. Straga je osovina s više spona s odvojenim oprugama i prilagodljivim prigušivačima.

Modularna elektrificirana platforma MEB: osnove

Modularna uzdužna platforma (MLB) i modularna poprečna platforma (MQB) su komponentni sustavi za razvoj vozila koji predstavljaju veliku priču o uspjehu u svim segmentima Audija i Volkswagen Grupe. Prethodne platforme su dizajnirane prije svega za upotrebu motora sa unutarnjim izgaranjem. Ono što je novo i drugačije u vezi s modularnom elektrificiranom platformom jest to da je dizajnirana posebno i isključivo za automobile sa električnim pogonskim sustavima. Osovine, pogoni, međuosovinski razmaci i interakcija između svih komponenti odabrani su i prilagođeni upravo e-mobilnosti.

Položaj baterijskih jedinica velikog volumena i njihova geometrija stoga se mogu optimizirati bez potrebe za ustupcima drugim pogonima koji se uvijek moraju uzeti u obzir u MLB i MQB platformama.

Istovremeno, MEB otvara ogroman potencijal sinergije. Ova platforma služi kao osnova prvenstveno za električne automobile u A segmentu vozila koja se proizvode u velikim količinama. Omogućuje da se najbolja dostupna tehnologija zajednički razvije u svim robnim markama Volkswagen Grupe i koristi se u mnogim različitim električnim automobilima. MEB tako također pomaže da se električna mobilnost probije čak i u posebno osjetljivom cjenovnom segmentu.

E-inicijativa: više od 20 modela s električnim pogonom do 2025. godine

Marka s četiri prstena pokrenula je električnu ofenzivu svjetskom premijerom potpuno električnog SUV-a Audi e-tron u rujnu 2018. Do 2025. godine Audi će na najznačajnijim svjetskim tržištima ponuditi više od 20 automobila s potpuno električnim pogonom i postići otprilike 40 posto prodaje s elektrificiranim modelima. SUV-ovi unutar ovog portfelja uključuju e-tron i e-tron Sportback. Pored toga, naći će se niz modela s klasičnim izgledom karoserija kao što su Avant i Sportback. Asortiman će pokriti svaki relevantni tržišni segment od kompaktne klase do luksuzne klase.

  • +32
Audi Q4 Sportback e-tron concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi