dobre vijesti

Volonteri primili prvu dozu potencijalnog cjepiva za koronavirus

16.03.2020 u 22:54

Bionic
Reading

Američki znanstvenici dali su prve injekcije eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa

U ruke četvero volontera znanstvenici s Instituta Kaiser Permanente Washington u Seattleu ubrizgali su potencijalno cjepivo protiv COVID-19 koje je razvijeno u rekordnom roku, javlja AP, prenosi RTL.

'Svi se osjećamo bespomoćno, ovo je prilika da učinimo nešto. Osjećam se odlično', rekla je Jennifer Haller, 43-godišnja žena koja je prva primila cjepivo. Ukupno 45 volontera primit će dvije doze cjepiva u razmaku od mjesec dana.

No riječ je tek o početku duge serije studija u kojima je potrebno dokazati je li cjepivo sigurno te djeluje li. Ako istraživanje i prođe dobro, cjepivo će za široku upotrebu biti spremno tek za 12 do 18 mjeseci.

Potencijalno cjepivo naziva mRNA-1273 razvili su biotehnološka tvrtka Moderna Inc. iz Massachusettsa i američki Nacionalni institut za zdravlje, a ono sadrži komadić genskog koda virusa. No znanstvenici tvrde da "nema šanse da se volonteri zaraze jer cjepivo uopće ne sadrži koronavirus".

"Pronalazak cjepiva je prioritet za javno zdravlje", rekao je dr. Anthony Fauci s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje te dodao: "Nova studija, pokrenuta rekordnom brzinom, važan je prvi korak prema ostvarenju tog cilja".

Cjepivo mRNK-1273 nije jedino čije je ispitivanje u tijeku. Drugo cjepivo priprema Inovio Pharmaceuticals, a njihova studija trebala bi početi vlastitu studiju u SAD-u, Kini i Južnoj Koreji sljedeći mjesec. Cjepivo također razvija i njemačka tvrtka CureVac.