deset mjera

Ministarstvo gospodarstva objavilo prve mjere s kojima misli pomoći poduzetnicima da prebole epidemiju koronavirusa

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2020 22:47
  • Objavljeno 16.03.2020 u 22:28
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza, neke su od prvih deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva gospodarstva

Te mjere iz resora Ministarstva gospodarstva trebale bi biti utvrđene na sutrašnjoj sjednici Vlade, a dolaze nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice.

Obuhvaćaju:

1. Reprogramiranje postojećih kredita (uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita) te uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata HBOR-a i poslovnih banaka po postojećim plasmanima;

2. Odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja u suradnji s poslovnim bankama

3. Odobravanje garancija (polica osiguranja) poslovnim bankama izvoznika i HBOR-u, u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza

4. Povećanje opsega garantnog fonda za osiguranje izvoza tako da se u prihvatljive korisnike uključe i sektor turizma, gospodarski subjekti koji vrše posredan izvoz ili su dobavljači izravnih izvoznika.

5. Mogućnost produženja rokova za realizaciju investicijskih projekata te uvođenje dodatnog počeka od tri godine za očuvanje radnih mjesta, kroz izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja.

6. Interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstva, te drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača

7. Povećanje stope jamstva HAMAG-BICRO sa 65 na 80 posto glavnice kredita uz skraćivanje procedure obrade te dodatna alokacija od 15 milijuna eura za mikro zajmove za obrtna sredstva (do 25.000 EUR), uz maksimalnu kamatnu stopu od 1 posto.

8.Moratorij na sve rate ESIF mikro i malih zajmova do 31.12. ove godine

9. Povećanje limita za potpore male vrijednosti s 200.000 na 500.000 eura

10.Mogućnost aktiviranja dijela proračunskih sredstava kao doprinosa interventnim sektorskim potporama poduzetnicima (nacionalni grant).

Horvat: U prvom koraku važno je osigurati likvidnost

Te će mjere biti namijenjene prvenstveno poduzetnicima i obrtnicima s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje te na ukupno hrvatsko gospodarstvo.

Kako je istaknuo ministar gospodarstva Darko Horvat, a prenosi se u priopćenju, radi se o dijelu unutar šireg paketa mjera koje su proteklih dana usuglašavane sa svim resorima, komorama i institucijama, te predstavnicima udruga poslodavaca, banaka, izvoznika i drugih.

U prvom koraku važno je osigurati potrebnu likvidnost poduzetnicima, ističe Horvat.

"Smisao svih mjera koje planiramo poduzeti i o kojima smo do sada vodili vrlo intenzivne razgovore jest da sačuvamo radna mjesta i domaće gospodarstvo, te da u prvom valu osiguramo potrebnu likvidnost našim poduzetnicima, kroz moratorij ili odgode plaćanja obveza kredita, uvođenje novih kreditnih linija za obrtna sredstva i slično", rekao je Horvat.

  • +3

Sastanak u Banskim dvorima

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Najavio je kako slijede "promjene u određenim ekonomskim odnosima", kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini, zbog čega je važno ostati racionalan i fleksibilan.

"Svjesni smo da najviše pate prijevoznici, trgovci i izvoznici, ali moramo voditi računa o svim mogućim scenarijima, uzimajući u obzir sve grane hrvatskog gospodarstva, od obrtnika, preko mikro, malih i srednjih poduzeća, pa sve do velikih kompanija", kaže Horvat.

Napominje kako su nakon osiguranja uvjeta za provedbu prvih 10 mjera, počeli razgovori o stvaranju novih alata kojima će se moći pravovremeno intervenirati na sve moguće situacije u gospodarstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!