nove mjere

Crna Gora još bez oboljelih, no zatvara međunarodni putnički promet

16.03.2020 u 22:23

Bionic
Reading

Crnogorska vlada odlučila je u ponedjeljak navečer prekinuti međunarodni putnički promet i osigurati povratak u domovinu svim građanima zatečenima u inozemstvu, a Hrvatskoj je zahvalila na pomoći pri prolask crnogorskih vozača zatečenih na granici

Zatvara se zračni, cestovni i željeznički putnički promet, priopćila je vlada i preuzela obvezu da osigura povratak u zemlju svim crnogorskim državljanima koji su se zatekli u inozemstvu, s time što će oni po povratku morati provesti u karantenu najmanje dva tjedna.

To je dio oštrih mjera koje crnogorske vlasti od petka provode kako bi Crna Gora ostala jedina europska zemlja u kojoj još nema registriran slučaj zaraze koronavirusom.

Vlada je od nedjelje navečer zabranila rad svim ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima te je ograničila broj kupaca koji se mogu istodobno naći u velikim trgovinama na 50, a u malim trgovinama dopušten je jedan kupac na 10 četvornih metara.

Takve odluka stvorile su redove i po nekoliko desetina metara ispred ulaznih vrata trgovina te polupraznih ulica crnogorskih gradova.

Dugi redovi su bili ispred ljekarni, napose kada je objavljena informacija da je Republika Srbija zaustavila izvoz lijekova na 30 dana.

Crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović, nakon susreta sa predstavnicima veledrogerija, koje osim državne kompanije Montefarm, opskrbljuju crnogorsko tržiste lijekovima i medicinskim sredstvima, poručio je građanima da su zalihe zadovoljavajuće.

Istodobno, crnogorska policija uhitila je vlasnika kafića u Podgorici koji je u ponedjeljak za goste otvorio svoj ugostiteljski objekat i time prekršio privremenu mjeru o sprječavanju prenošenja koronavirusa.

„ Uhićeni je uz kaznenu prijavu predat nadležnim organima na dalje postupanje“, priopćila je crnogorska policija.

Vlasti su u petak odlučile zatvoriti sve obrazovne ustanova u zemlji na dva tjedna i zabranile sva javna okupljanja. Svi zaposleni pozvani su da, ako to mogu, posao rade od kuće, a poslodavcima je naređeno da roditeljima koji imaju djecu mlađu od 11 godina daju plaćeni dopust.

Pute medija i društvenih mreža počela je kampanja pod naslovom „Sjedi doma“, u kojoj poznate ličnosti pozivaju građane u Crnoj Gori da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuće.

Islamska zajednica u Crnoj Gori zaustavila je zajedničke molitve u džamijama i odgodila sva okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera.

Ranije je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori poslušala poziv nadležnih službi i zaustavila je prosvjede koji su dva puta tjedno okupljali i po nekoliko desetina tisuća ljudi u svim crnogorskim gradovima.

U Crnoj Gori je do sada, prema podacima Instituta za javno zdravlje, na koronavirus testirano 88 osoba i svi rezultati su negativni. Pod zdravstvenim nadzorom su 783 osobe.

Marković zahvalio vladi Republike Hrvatske

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio je u ponedjeljak vladi Hrvatske na brzoj reakciji i omogućavanju prolaza crnogorskim vozačima i vozilima koji su bili zarobljeni na granici između Italije i Slovenije.

„Izražavam zahvalnost Vladi Republike Hrvatske i potpredsjedniku Davor Božinoviću na brzoj reakciji i omogućavanju prolaza crnogorskim vozačima i vozilima ka Crnoj Gori. Vjerujem da će naši vozači brzo biti sa svojim porodicama”, naveo je Marković na Twiteru.