RAZVLAŠĆIVANJE VOJVODINE

Uzavreli odnosi između Beograda i Novog Sada

16.07.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Odluka Ustavnog suda Srbije kojom je ukinut niz odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine izazvala je val nezadovoljstva u Novom Sadu

Ustavni sud Srbije 10. srpnja osporio je 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, među kojima je i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Bruxellesu.

Ocjenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine i Statuta Vojvodine zatražila je 30. studenoga 2009. godine Demokratska stranka Srbije.

Reakcija iz Novog Sada na odluku Ustavnog suda Srbije je bila žestoka. Uprava festivala Exit postavljanjem transparenta 'Dobro došli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine' na zidine Petrovaradinske tvrđave iznijela je svoje mišljenje o odluci Ustavnog suda koji je osporio više od 20 odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine, što je u Vojvodini protumačeno kao dodatno ograničavanje ionako uske autonomije ove pokrajine.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da će odluka Ustavnog suda Srbije, kojom su osporene brojne ingerencije Vojvodine, dovesti do zaoštravanja političke situacije u državi i internacionalizacije vojvođanskog pitanja.

'Nakon ovakve odluke Ustavnog suda, svaki pokušaj da se progovori o Vojvodini proglašavat će se pozivanjem na podrivanje ustavnog poretka i izdaju. Ali neće to za mene biti ništa novo. Proveo sam u toj poziciji 12 strašnih godina pod Miloševićem. A slične, pa čak i gore intencije, kasnije pokazivao je Vojislav Koštunica. U svakom slučaju, vraćamo se u devedesete, jer čitave mračne strukture sada trljaju ruke svjesne da ponovo dolazi njihovo vrijeme', rekao je Čanak za novosadski Dnevnik.

Prema mišljenju šefa LSV-a, dok Vojvodina ne bude imala Ustavom definiranu punu autonomiju i prava koja iz toga proistječu, neće biti političkog mira u zemlji, već će se situacija samo komplicirati i zaoštravati.

'Kako naša prava više ovdje nema tko zaštititi, internacionalizacija pitanja Vojvodine je neminovna. Uzdali smo se u politički sustav u Srbiji, ali se to naše uzdanje očigledno razbilo o bahatost beogradskih vlastodržaca i njihovih poltrona', naveo je Čanak.