NAKON ŠTRAJKA

Sljedeći tjedan završava mirenje sindikata i Holdinga, iz Grada komentirali hoće li poskupiti odvoz otpada

29.01.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Sljedeći tjedan bit će poznato je li postignut dogovor između sindikata Zagrebačkog holdinga i Uprave jer proces mirenja završava do kraja ovog mjeseca. Očekuje se i početak pregovora radnika, sindikata i uprave u Čistoći koji su prošloga tjedna okončali svog četverodnevni štrajk. U medijima se spominje i novi štrajk kojem bi se mogle pridužiti i ostale podružnice sa svih 7000 radnika Holdinga, ako ne dođe do dogovora

Glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj je u nedjelju izašla pred novinare i rekla da očekuje da će proces mirenja završiti do kraja mjeseca te dodala da će sljedeći tjedan početi pregovori između Uprave, radnika i sindikata. 'Za uspješnost ovakvih procesa bitno je ne dolijevati ulje na vatru', poručila je Živalj.

Zagrepčani strahuju od daljnjeg poskupljenja komunalnih usluga, ali kako pregovori s Čistoćom još nisu počeli pa nije poznato hoće li i do kolikog poskupljenja doći u ovom trenutku. Pregovori će trajati do kraja veljače pa o tome ovisi hoće li to utjecati na cijenu komunalnih usluga.

'Čistoća se financira isključivo iz vlastitih prihoda i Uprava cijelo vrijeme vodi računa o balansu između plaće koju radnici Čistoće trebaju dobiti za svoj pošteni rad i iznosa koji građani mogu platiti za komunalne usluge', istaknula je glasnogovornica.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je rekao da je prihvaćena većina zahtjeva sindikata te su se radnici Čistoće vratili na posao, no ostalo je još nekoliko zahtjeva o kojima će se pregovarati.

Živalj se osvrnula na mirenje koje završava u utorak, te demantirala navode da se radi o 'tajnim pregovorima', već da razgovori u sklopu mirenja koje je zakonski definirano traju već mjesecima.

  • +32
Četvrti dan štrajka radnika Čistoće Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Sindikati su tražili linearno povećanje plaća (jednako za sve zaposlenike), a Uprava ZGH je inzistirala da zaposlenici s najmanjim primanjima dobiju najveću povišicu. Slijedom toga je Uprava prošli mjesec donijela jednostranu odluku o povećanju plaća i naknada za prosječno 7,5 posto od 13 posto za one s najnižim primanjima do pet posto za one s najvišim.

Nakon toga su sindikati pokrenuli proces mirenja koji je započeo ranije ovaj mjesec, i koji sada teče sukladno zakonskoj proceduri. Mirenje je zakonom definirano kao povjerljiv proces, a vodi ga ovlašteni miritelj. Sve se odvija po jasno definiranim pravilima', rekla je Živalj, prenosi Dnevnik.hr.