KRAJ DRAME

[VIDEO/FOTO] Štrajk je okončan, Tomašević krenuo osobno čistiti ulice: 'Danas sam na edukaciji kao pomoćni radnik'

26.01.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Nakon sastanka s radnicima Čistoće zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević stao je pred novinare kako bi potvrdio da je štrajk okončan. Poručio je da je jutrošnji razgovor bio iskren i dobar, zahvalio je radnicima na strpljenju i konstruktivnosti. 'Jasno je da se treba unaprijediti uvjete i organizaciju rada, nema teme o kojoj nećemo razgovarati', rekao je. Nakon izjave, otišao je u Dubravu čistiti smeće u društvu djelatnika Čistoće

Pet zahtjeva radnika odmah će se ispuniti, a o drugih šest razgovarat će se u idućih mjesec dana, s tim da će Grad nastojati da se i to ispuni u što većoj mjeri. Neće biti sankcija za radnike koji proteklih dana nisu radili, potvrdio je gradonačelnik, najavljujući da će na budućim sastancima biti predstavnici svih podružnica Zagrebačkog holdinga kako ne bi više bilo nesporazuma u komunikaciji.

  • +4
Tomašević nosi vrećice s otpadom u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Želimo doista da su radnici zadovoljni kako bi grad bio čišći', rekao je Tomašević, dodajući da je danas na edukaciji kao pomoćni radnik i provest će nekoliko sati s djelatnicima Čistoće kako bi bolje razumio sve probleme s kojima se susreću. Odmah je odbacio usporedbe s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je, kako kaže, oblačio uniformu da bi naučio radnike kako da rade, a on zaista želi naučiti nešto od njih.

'Idemo počistiti grad da sve što se nagomilalo pokupimo u najbržem roku', poručio je gradonačelnik Tomašević.

Tomislav Tomašević u uniformi Čistoće Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Sad ću čuti gdje su me rasporedili. Odradio bih cijelu smjenu, ali vjerujem da će oporba u Gradskoj skupštini inzistirati da danas dođem', odgovorio je na pitanje novinara kamo ide s radnicima i zamolio građane da se što više drže pravila o odlaganju smeća da bi radnicima Čistoće olakšali posao.

Gradonačelnika su naknadno rasporedili na čišćenje otpada u Dubravu.

Štrajk u Čistoći prekinut je nakon što su radnici dobili jamstvo gradonačelnika Tomaševića da će o jučerašnjem dogovoru dobiti pisanu garanciju, izvijestio je ranije predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Krenuli su raditi, gradonačelnik je tamo, bit će u pisanom obliku garancija gradonačelnika Tomaševića. Krenuli su svi raditi i prekida se bunt', rekao je Novosel Hini poslije 10 sati.

Tomašević se jutros sastao s radnicima Čistoće nakon što su jučer postigli dogovor s Upravom Holdinga i najavili prekid štrajka, a onda ga nastavili jer nisu dobili pisanu garanciju.

  • +6
Zagreb: Interventni odvoz otpada na Splavnici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Petero radnika i Novosel na sastanku s predsjednikom Uprave Holdinga Ivanom Novakovićem i voditeljem Čistoće Davorom Vićem dogovorili su momentalnu isplatu dodataka od 700 kuna onima s najnižim plaćama i 600 kuna vozačima, a usuglasili su se da će se o njihovim zahtjevima za povećanjem koeficijenata na 1,8 za komunalne radnike te 2,4 za radnike Čistoće pregovarati u okviru procesa mirenja sa sindikatima.

Sastanak sindikata i Uprave Holdinga održat će se u petak. Prema najavi medija, sam gradonačelnik Tomašević pridružit će se radnicima Čistoće u odvozu otpada.