UTORAK JE DAN 'D'

Kaos sa smećem bio je tek uvod, ovog vikenda vode se tajni pregovori: Ako propadnu, cijeli Holding ide u štrajk?

28.01.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Kako doznaje Jutarnji list, ovog vikenda u tajnosti su započeli intenzivni pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja. U iduća tri dana sindikati i šefovi morali bi postići dogovor oko najvažnijih točaka. Ako se to ne dogodi, stječu se uvjeti za generalni štrajk u cijelom Holdingu

Potvrdio je to za Jutarnji Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparkinga, navodeći da je 'štrajk izgledna mogućnost, jer ponuda koju su stavili na stol radnicima je neprihvatljiva'.

Neslužbeno se doznaje da su glavne točke prijepora sistematizacija radnih mjesta i plaće radnika. Uprava Holdinga, na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem, na stol je stavila 60 milijuna kuna za povećanje plaća radnika u 2023. godini, ali sindikati traže 87 milijuna.

Sindikalist Kleinberger kaže da ne vidi način kako bi se mirenje moglo postići u tri dana, odnosno u dva sastanka u subotu i nedjelju popodne.

  • +4
Tomašević nosi vrećice s otpadom u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

S druge strane, Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET-a, napominje da, iako je štrajk moguć, da on ne može odmah započeti u utorak, nego se mora pokrenuti procedura. 'Ako ne dođe do dogovora za tri dana onda se ide u sindikalnu akciju, a zadnja je opcija štrajk, koji se prvo mora zakonski prijaviti, a onda i odrediti određen broj radnika koji bi radili jer Holding ne može u potpunu obustavu rada kao što je slučaj bio u Čistoći', rekao je.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.