na praznik rada

Sindikalisti kreću u borbu za prava trgovaca: Nedjelja je radi čovjeka

30.04.2018 u 12:11

Bionic
Reading

U borbu protiv rada trgovaca nedjeljom i blagdanom simbolično na Praznik rada kreće Nezavisni hrvatski sindikat (NHS). Akcija pod nazivom 'Nedjelja je radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje!' starta u 10 sati ispred zagrebačkog Avenue Malla gdje će sindikalisti dijeliti letke

'Akcija će se nakon simboličnog početka 1. svibnja, na blagdan rada, nastaviti i u neke druge odabrane nedjelje i blagdane, pred nekim od trgovačkih lanaca u Zagrebu, ali i u drugim gradovima i mjestima u Hrvatskoj', poručili su u priopćenju iz NHS-a kojega potpisuje predsjednik Krešimir Sever.

Sindikalisti u akciju kreću pod nazivom 'Nedjelja je radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje!'. Zahtjevaju da se zabrani rad trgovina nedjeljom i blagdanom te da se ona vrati, kako kažu, čovjeku. Upravo na Praznik rada odlučili su skrenuti pozornost javnosti na desetke tisuća radnika u trgovini koji moraju raditi nedjeljom i blagdanom iako nije riječ o poslu od općeg i javnog interesa poput vatrogasaca, policije, hitne pomoći, javnog mjesnog i međumjesnog prijevoza.

'Trgovine u Hrvatskoj mogu raditi svih sedam dana u tjednu po 24 sata dnevno, 168 sati tjedno, a u Austriji primjerice, 72 sata tjedno (ne nedjeljom i blagdanom). Oni koji su donijeli takav zakon, kao i druge, sami su sebe oslobodili rada nedjeljom, blagdanom i još puno dana u godini. Mogu li oni razumjeti radnice i radnike u trgovini?

Ovo je jedna od nužnih 'malih komunalnih akcija' čišćenja i pospremanja u Hrvatskoj!', stoji u priopćenju kojega potpisuje Sever.

Početak akcije u NHS-u najavljuju u utorak, na Praznik rada ispred ulaza u zagrebački Avenue Mall s početkom u 10 sati, kada će se građanima obratiti predsjednik Sindikata Krešimir Sever, a potom će se podijeliti i prigodni letci.

  • +68
Sretan vam Praznik rada Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric