LE MONDE DIPLOMATIQUE

Povećava se broj dezertera u sirijskoj vojsci

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 12.09.2011 17:02
  • Objavljeno 12.09.2011 u 15:53
Sirija tenkovi

Sirija tenkovi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Neka vas Bog čuva!' 'Dug život našim herojima!' viče grupa civila u Homsu grupi vojnika netom nakon što su brzo iskočili iz vojnog kamiona i potrčali prema demonstrantima koji su ih grlili i ljubili. U drugom djelu ovoga sirijskog grada, dezerteri pozdravljaju masu s jednog balkona. Međutim, smatraju sugovornici francuskog lista Le Monde Diplomatique, daleko je još Sirija od ozbiljnih pukotina u redovima oružanih snaga

Od početka rujna množe se na internetu video materijali u kojima se ukazuje na dezertiranje, povećana pojava, u redovima sirijske vojske. Slike ubijenog djeteta i djece koja pozivaju sirijske 'junake' da napuste redove zločinačke oružane snage (koja je prema podacima UN-a pobila najmanje 2.600 civila, iako sirijske pobunjeničke formacije govore o preko 3.000 civilnih žrtava), puštene su na Youtubeu.

Većina vojnika koji najavljuju ili potvrđuju da su dezertirali, govori arapski sa sirijskim naglaskom i pokazuju redovnu vojnu dokumentaciju da se ne bi dogodilo da vlast ustvrdi kako su dezerteri nekakvi 'plaćenici'. Većina ih bježi u Tursku jer su sigurni da bi inače bili ubijeni.

Druga svjedočanstva govore da, ako vlasti ne ulove dezertera i na mjestu ga ubiju (kako se dogodilo u petak u Damasku gdje je likvidirano šest vojnika kratkim postupkom nasred ulice), obračunavaju se sa članovima uže obitelji. Mahmoud Merht, koji u Kairu predvodi Arapsku organizaciju za ljudska prava, tvrdi da su jedan brat i jedan sin pukovnika Huseina Harmousha ubijeni, također u petak, u Idlibu, na sjeveroistoku zemlje, jer je to bila osveta za dezertiranje toga pukovnika koji je prebjegao u Tursku u svjedočio o zločinima koje čini sirijska vojska.

Smatra se da je do nedjelje dezertiralo između 700 i 1.200 vojnika te nižih časnika sunitskog porijekla. Nema, koliko je poznato, dezertera u redovima elitnih postrojbi kao što se Republikanska garda ili IV. Divizija koju vodi Maher al Asad, brat predsjednika Bashar al Asada, a koja je sastavljena od članova alavitske manjine kojoj pripadaju Asadovi.

Vojska regularno izvještava o 'napadima terorista' i o imenima 'palih sirijskih vojnika', ali se često saznaje da su to ustvari dezerteri ili oni koji su ulovljeni i ubijeni nakon dezertiranja. Izvori Le Monde Diplomatique govore da su to još uvijek pojedinačni bjegovi koji ne predstavljaju veću opasnost za vladajući režim.

'Za sada nema naznaka da bi se mogla dogoditi ozbiljnija pukotina u redovima zapovjednika, a koja bi mogla povesti veći broj vojnika prema neposluhu', kažu izvori francuskoga lista.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi