katastrofalna borba

Pavliček: Do kraja tjedna predajemo potpise za opoziv Vučković

17.10.2023 u 12:57

Bionic
Reading

astupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u utorak je najavio da će do kraja tjedna predati potpise za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković zbog katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge te očekuje da će Sabor o tome raspravljati u idućih osam dana

„Nije mi jasno da ministrica može toliko nisko pasti i davati takve izjave, očito kako bi sačuvala svoju funkciju i kako bi prebacila krivnju na sve ostale, a ne na nju i na Ministarstvo poljoprivrede što se tiče katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge. Pozivam ministricu da, ima li saznanja da je bilo tko premještao protuzakonito svinje u zonama nadzora i time namjerno širio afričku svinjsku kugu, to odmah prijavi nadležnom Državnom odvjetništvu”, komentirao je Pavliček novinarima u Saboru izjavu ministrice da ima saznanja da su osobe povezane s desnicom premještale zaražene svinje u mirne zone.

Upozorio ju je i da, ako je znala određeno vrijeme za to, a nije prijavila, onda je sudionik kaznenog djela, što ministar sebi ne može dozvoliti.

Pavliček je najavio da će do kraja dana prikupiti 31 potpis potreban za pokretanje opoziva ministrice. „Potpise ćemo predati do kraja tjedna tako da bi se u sljedećih osam dana o tome moglo raspravljati na plenarnoj sjednici”, kazao je.

Činjenica je, naglasio je, da se izuzetno loše reagiralo, posebno u prvim danima izbijanja afričke svinjske kuge i da se kasnilo s 'čišćenjem' zaraženih područja. Eutanazija u općini Drenovci trajala je mjesec i pol dana, i od dva dvorišta gdje je nastala danas smo došli do preko tisuću zaraženih dvorišta u 22 općine, s tendencijom daljnjeg širenja, naglasio je, ustvrdivši da se zakazalo u svim segmentima.

Kao možda najbolji primjer propusta naveo je eutanazirane svinje koje su ležale na ulici u Andrijaševcima bez nadzora, javno dostupne svima, na 30 stupnjeva, dok su pokraj njih prolazila djeca, žene, psi, mačke, što znači da se kuga mogla dalje proširiti i nastati novo žarište i tu je struka zakazala.

Zašto se svinje izvlače toliko ranije, nekoliko sati prije nego što dođe kamion Agroproteinike umjesto da su izvučene tek kada stigne kamion, zapitao je Pavliček.