nije prošlo

Propao i drugi pokušaj smjene Grlić Radmana; Pavliček: Nije u stanju voditi ni mjesnu zajednicu

17.10.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u utorak je, drugi put u nešto više od godinu dana, odbio prijedlog oporbe da opozove šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, ovoga puta jer četiri godine u imovinsku karticu nije upisao dividendu od 2,1 milijun eura dobivenu od obiteljske tvrtke Agroproteinka

Ministrov opoziv ovoga je puta, na inicijativu Mosta, tražilo 37 oporbenih zastupnika, koji nisu uspjeli uvjeriti kolege iz većine da je ministrova zaboravljivost dovoljan razlog za njegovu smjenu.

Da će ministar 'preživjeti' drugi pokušaj smjene, bilo je jasno već kod saborske rasprave o toj temi, a u utorak je potvrđeno i na glasovanju, za Grlić Radmanovu smjenu glasovalo je 48 zastupnika, 77 ih je bilo protiv.

"Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru", konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Oporba do samog glasovanja nije birala riječi napadajući ministra, a problematizirala je način na koji je njegov otac stekao tvrtku Agroproteinka.

Oporba: Ministar je lagao!

Ministar je lagao, za dobit koju nije prijavio prosječan građanin treba raditi 200 godina, da nije dio HDZ-a ne bi dobio koncesiju na deset godina, siguran posao koji donosi siguran profit, isticali su Marin Miletić (Most), Marijan Pavliček (HS), Ružica Vukovac (PH).

Predlažem da Sabor danas, umjesto o ministrovu opozivu glasuje da se ukine institut sprječavanja sukoba interesa 'jer nam sa ovakvom vladajućom većinom, institucije zapravo ne trebaju', poručio je Peđa Grbin (SDP).

Je li ministru mu neugodno kako je njegov otac, kao istaknuti komunist, pa član HDZ-a, privatizirao tvrtku koja po svemu treba biti u javnom vlasništvu, zapitao se Pavliček, dodavši da je „sramotna istina da Grlić Radman nije u stanju voditi ni mjesnu zajednicu“, a kamoli biti šef diplomacije.

Stier: Politički napad na Vladu

S druge strane, HDZ je odlučno branio ministra.

Davor Ivo Stier tumači kako je Agroproteinka sklopila posao s državom prije nego je Grlić Radman bio ministar, da je, kad je postao ministrom, prijavio dionice, dobio dividende, na njih platio porez, ali ih nije upisao u imovinsku karticu.

Tu je pogriješio, snosit će posljedice o čemu će odlučiti Povjerenstvo za sukob interesa, koje nije utvrdilo da je zloupotrijebio položaj ministra da bi sebi priskrbio nezakonitu korist, argumentirao je.

„Ako je tako, ako u višesatnoj raspravi nije iznesen ni jedan argument koji bi upozorio na nezakonitu radnju, onda što ostaje od ove inicijative – isključivo politička borba, politički napad na Vladu“, zaključio je Stier, odbacujući inicijativu za njegovu smjenu i dajući potporu Vladi i njenoj vanjskoj, prozapadnoj i proeuropskoj politici.

Od kako je oporba pokrenula pitanje njegove smjene, Grlić Radman se branio da je to što nije ažurirao imovinsku karticu propust tehničke prirode i da nema zbog čega snositi političku odgovornost.

„Pogriješio sam što četiri godine nisam imao vremena to učiniti, evo danas smo ispunili imovinsku karticu”, odgovorio je oporbi 4. listopada, kad je Sabor raspravljao o njegovoj smjeni.

Tom je prilikom rekao i da je 2019., kada je postao ministar, javnosti predočio u kartici i “što je trebalo i što nije”. Istaknuo je da je novac stekao na zakonit način, da nikome nije dužan, da nikome nije napravio štetu.

Izrazio je spremnost platiti kaznu koju mu zbog neažuriranja podataka u imovinskoj kartici odredi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Oporba, predvođena Hrvatskim suverenistima, je šefa diplomacije bezuspješno pokušala smijeniti i u ljeto prošle godine, prozivajući ga da nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske.