traže opoziv

Pavliček: Slavonski seljak je preživio brojne nevolje, ali nevolju zvanu Marija Vučković neće

12.10.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u četvrtak je najavio da kreće u prikupljanje potpisa za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković zbog uništavanja tradicijskog svinjogojstva u Hrvatskoj i bacanja Slavonije na koljena

„Izražavamo negodovanje zbog katastrofalne borbe Ministarstva poljoprivrede s afričkom svinjskom kugom. Od pojave afričke svinjske kuge u Posavskim Podgajcima pa do danas bilo je niz propusta. A vrhunac je jučerašnja naredba Ministarstva poljoprivrede kojom se naređuje klanje svih svinja u nultoj, prvoj i drugoj kategoriji objekata na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i dijelom Brodsko-posavske županije do kraja listopada", kazao je Pavliček na konferenciji za novinare u Saboru.

A također se naređuje klanje svih svinja na području cijele Hrvatske u tim istim kategorijama od nulte do druge kategorije do kraja studenog. Ovom naredbom se definitivno uništava tradicijsko svinjogojstvo u Republici Hrvatskoj i svinjogojci mogu staviti ključ u bravu, dodao je.

Niz je nelogičnosti, naglašava, u naredbi Ministarstva po kojoj svinjogojci u ove tri županije moraju poklati svoje svinje do kraja listopada i to samo u službenim klaonicama te je sljedećih 12 mjeseci zabranjeno držati svinje u tim objektima.

Time se, upozorava, uništava tradicijsko svinjogojstvo u Hrvatskoj. Nisam pobornik teorija zavjera, ali ovakva naredba je donesena ili zbog nemara i neznanja ili se to radilo svjesno kako bi se pogodovalo velikim korporacijama ili uvoznom lobiju, trećeg nema, ustvrdio je.

Slavonija je, ocijenio je, nakon ovoga na koljenima. Zapitao je i kakve veze sa zarazom koja se pojavila u istočnoj Slavoniji ima svinjogojstvo, primjerice, u Međimurju, Labinu ili Konavlima, gdje se također moraju poklati svinje.

Slavonski seljak je preživio brojne nevolje i brojne nedaće, od Domovinskog rata do strašne oluje prije nekoliko mjeseci, ali nevolju zvanu Marija Vučković na čelu Ministarstva poljoprivrede preživjeti neće. Katastrofalno vođenje Ministarstva poljoprivrede uzrokovalo je da je već do sada zatvoreno nekoliko stotina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a to je samo početak”, smatra Pavliček.

Najavio je da će dati potporu skorašnjem prosvjedu svinjogojaca, ali i od sutra krenuti sa prikupljanjem potpisa za opoziv ministrice Vučković jer smatraju da nije dorasla ovoj funkciji zbog čega ispašta slavonski seljak te očekuje da će prikupiti daleko više od potrebnog 31 potpisa.

„Bojim se da se nakon ove naredbe tradicijsko svinjogojstvo u Hrvatskoj nikada neće oporaviti. Očekujemo potporu svih oporbenih klubova, a posebice saborskih zastupnika iz Slavonije bez obzira na ideološki predznak, jer ovdje se radi o opstanku ili nestanku Slavonije. Ne znam što je sljedeće, najbolje je da nas sve isele iz Slavonije, ugase svjetlo i zatvore vrata”, poručio je Pavliček.