KRAJ AGONIJE NA POMOLU

Hrvati s djecom napustili Zambiju: Na putu su za Dubai, sutra lete za Europu

02.06.2023 u 08:37

Bionic
Reading

Hrvati koji su šest mjeseci bili zatočeni u Zambiji, vraćaju se u Hrvatsku, a s njima dolaze i njihova posvojena djeca. Točno vrijeme dolaska nije poznato, a postoji mogućnost da to bude već u subotu navečer

21:45 Hrvati su avionom Boeing 777 tvrtke Emirates poletjeli iz glavnog zambijskog grada Lusake u pravcu Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, doznaje tportal. Očekuje se da bi tamo trebali stići oko 4h ujutro po srednjoeuropskom vremenu, odnosno 6h po lokalnom vremenu. Iz Dubaija sutra mogu nekim od letova nastaviti za europska odredišta koja su dobro povezana sa Zagrebom, poput Bruxellesa, Amsterdama, Londona ili Luksemburga, a postoji i direktna linija za Zagreb, no sve ovisi o tome ima li slobodnih mjesta i za koji dan.

19:11 Kako je potvrđeno za 24sata, hrvatski državljani su s djecom prošli kontrole i ukrcali se na avion za glavni grad Zambije Lusaku. Tamo će morati proći imigraciju i daljnje kontrole, a potom bi trebali poletjeti prema Europi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

17:11 Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak za N1 je komentirao oslobađanje Hrvata koji su se uputili u Hrvatsku sa svojom posvojenom djecom. Kako kaže veleposlanik, moguća su dva područja iznenađenja - prvo može proizaći iz zambijskih krugova, dok je drugo moguće iznenađenje tehničke naravi i logistike njihovog puta. >>> Cijeli članak <<<

14:47 Premijer Andrej Plenković za vrijeme posjeta Osječko-baranjskoj županiji komentirao je slučaj oslobođenih Hrvata u Zambiji.

'Sinoć i jutros sam bio u kontaktu s veleposlanikom Bošnjakom, kojeg smo poslali ciljano u Ndolu zbog njegovog iskustva. Pomogli smo da se dođe u ovu situaciju koja je danas. Pružili smo svu zaštitu našim državljanima. Odluka suda ih je oslobodila odgovornosti za djela koja su im stavljena na teret. U ovom trenutku su u fazi tehničkih priprema za put prema Hrvatskoj, više od toga nemam što dodati, ali nam je drago da se sve završilo na ovaj način', poručio je Plenković.

14:30 Sandra Marković, odvjetnica koja zastupa majku posvojiteljice u Zambiji, rekla je reporterki N1 Ivani Tomić da su ushićeni i sretni. 'Ove noći se nije puno spavalo, ni naša klijentica koja čeka kćer iz Zambije, a ni ja', kazala je Marković. >>> Cijeli članak <<<

14:01 Izvršna direktorica Adopte Dubravka Marušić u N1 Studiju uživo govorila je o problemima međudržavnog posvajanja. 'Adopta je niz godina svjesna da u međudržavnom posvajanju stvari nisu definirane kako bi trebale. Za posvojenja iz trećih zemalja posvojitelji moraju ispuniti kumulativne uvjete. Sva četiri para morali su biti upisani u registar posvojitelja i završiti stručnu priprema za posvojenja, ispuniti sve uvjete po Obiteljskom zakonu.' Adopta je 2017. napravila vodič za međudržavno posvojenje koji je i danas na njihovoj stranici.

13:40 Kako N1 doznaje, Hrvati s djecom u poslijepodnevnim satima lete u Lusaku i onda večeras iz Lusake prema Europi, možda preko Dubaija. Idući let za Lusaku je u 15:30 sati.

13:33 Veleposlanik RH u Egiptu Tomislav Bošnjak i konzul Dario Klasić iz veleposlanstva RH u Pretoriji, te odvjetnik Gideon Kalandanya preuzeli su djecu iz Odjela za imigracijsku službu, potvrđeno je iz Vlade za 24sata. 'Navečer trebaju napustiti Zambiju, svi će zajedno na aerodrom, u intenzivnoj smo komunikaciji s EU delegacijom iz Lusake da sve prođe u najboljem redu', potvrđeno je za 24sata iz Vlade.

  • +14
Hrvati optuženi u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

13:22 Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u petak u Hrvatskom saboru da je u slučaju Zambija bilo govora mržnje upozorivši da govor mržnje dodatno može poticati i druge na različite vidove diskriminacije i nasilja. >>> Cijeli članak <<<

13:16 Tportal neslužbeno doznaje da su hrvatski državljani preuzeli djecu, a za HTV isto je potvrdio i hrvatski veleposlanik Tomislav Bošnjak. Još nije poznato kad stižu u Hrvatsku.

Zrakoplov na letu za Etiopiju napustio je Ndolu u 12:55 sati, kao i onaj na letu za Johannesburg sa zakazanim odlaskom u 13:10, koji je kasnio 15-ak minuta. Prema stranici FlightRadar, do kraja dana preostali su samo letovi za zambijsku prijestolnicu Lusaku. Putovanje automobilom od Ndole do Lusake traje više od šest sati. Prvi idući let iz Ndole je u 13:50, a posljednji u 19:05 sati. Posljednja dva leta Iz Lusake večeras su za Johannesburg (19:05 sati) i Dubai (21:35 sati).

12:59 Saborski zastupnik Damir Bakić (Možemo) izrazio je u N1 Studiju uživo olakšanje što je agonija Hrvata u Zambiji završila. 'Važno je da je sud oslobodio svih optužbi naše sugrađane, a ne treba zaboraviti da su otišli u dobroj volji, čistih namjera. Do svega ovog je došlo zbog evidentnih propusta naših institucija pri međudržavnom posvajanju', rekao je.

'To se ne smije zaboraviti. Postoje ljudi koji su u stanju bez argumenata difamirati naše sugrađane. Ne znam ima li teže optužbe od trgovine djecom, to nećemo zaboraviti. Desnici općenito beskonačno je lako alternirati činjenice - posežu za alternativnim istinama', dodao je.

11:54 Politički analitičar i novinar Telegrama Jasmin Klarić u N1 Studiju uživo osvrnuo se na slučaj Hrvata u Zambiji.

'Često s pravom kritiziram vladajuće, ali u ovom slučaju su se ponijeli korektno i svaka im čast. Odlučili su se pobrinuti za hrvatske državljane i njihove interese, što treba pohvaliti. Za razliku od ostatka desnice koja je javno iskazivala golemu i nerazumljivu količinu mržnje samo zbog toga što je netko drugačiji', rekao je Klarić.

  • +41
Uhićeni Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

11:15 Saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo) nije štedjela kritike na račun nekih političara koji su, po njenom mišljenju, kroz slučaj Hrvata u Zambiji otvoreno pokazali homofobiju i rasizam.

'Grozna haranga desnice, mržnja motivirana homofobijom i čistim rasizmom, to je bilo nešto što rijetko imamo prilike vidjeti. To je bila jedna od najgorih stvari koje sam vidjela u Saboru, da se netko može naslađivati tuđom nesrećom i to koristiti za stjecanje političkih poena, to je na sramotu svih njih i nadam se da su svi vidjeli tko je spreman na tuđoj nesreći grabiti poen u anketi. To su stranke koje ovaj parlament ne bi trebao vidjeti', poručila je Benčić, prenosi N1.

10:22 Hrvatski državljani danas bi u 13 sati trebali na let prema Hrvatskoj, no zambijska imigracijska služba im ponovno stvara probleme, piše 24sata, dodajući da imigracijska služba njihovim odvjetnicima jučer nije predala djecu unatoč tome što su imali odluku sutkinje Mary Mulanda da im se djeca odmah trebaju predati.

'Sad su kod imigracijskog ureda veleposlanik, konzul i odvjetnik. Procedura je u tijeku. Radi se sve da se djeca što prije stave na raspolaganje i da se svi mogu vratiti u Hrvatsku', doznaju 24sata iz Vlade.

9:55 Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Vedrana Šimundža Nikolić, kazala je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog da 'zbog administrativnih procesa, tek kada dobijete presudu, onda možete dalje ići po djecu te na pripremu odlaska'.

'Kako je bilo već kasno, zbog tih prepreka oni nisu mogli isti dan otići po djecu nego će to obaviti danas, prenio je gospodin Klasić', rekla je.

9:46 Saborska zastupnica Ivana Kekin (Možemo) također očekuje da danas dođe do spajanja obitelji i da se hrvatski državljani konačno evakuiraju iz Zambije i dođu u Hrvatsku. 'Osobno neću biti posve mirna dokle ne budem sigurna da su tu, da su se vratili', rekla je, dodajući da je hrvatska država propustila zaštiti svoje građane i djecu zbog 'rupa u procedurama' oko međunarodnih posvojenja, što je dovelo do situacije da je osam građana zatočeno i četvero se nalazi u maloljetničkim zatvorima.

U emisiji je došlo do verbalnog sukoba između Kekin i zastupnice Hrvatskih suverenista, Vesne Vučemilović. >>> Cijeli članak <<<

9:15 Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade potvrdio je da se u ovom trenutku 'vode daljnji administrativni postupci u vezi s djecom' te će se vidjeti kako će dalje ići postupak spajanja obitelji. Izrazio je nadu u što skoriji povratak hrvatskih državljana u domovinu. >>> Cijeli članak <<<

>>> Kronologija najvažnijih događaja u Zambiji

8:49 Veleposlanik Tomislav Bošnjak trenutno je u imigracijskom uredu s odvjetnikom hrvatskih državljana te rješavaju proceduru s ciljem što prijeg spajanja obitelji i odlaska prema Hrvatskoj, neslužbeno doznaje tportal. Dok se rješava ta procedura, Hrvati su ostali u svom smještaju.

8:20 Večernji list piše da je navodni 'novi zid' imigracijskog ureda, koji navodno ne želi pustiti djecu unatoč sudskom nalogu, zapravo obična tehnikalija, a djeca će biti ujedinjena s Hrvatima danas čim se riješe administrativne formalnosti.

24sata jučer je objavio da zambijski Odjel za useljeništvo odbija pustiti djecu unatoč oslobađajućoj presudi Hrvatima. Prema riječima odvjetnika Kelvina Silwimbe, imigracijski odjel u Ndoli odbio je pustiti djecu navodeći da čekaju daljnje upute, otkrila je ekskluzivno za 24sata zambijska novinarka. To je prilično nevjerojatno, s obzirom da je sutkinja Mary Mulanda odbacila optužbu protiv Hrvata, ističući kako odluka stupa na snagu odmah. U odluci se navodi i da se djeca vraćaju hrvatskim državljanima.

Hrvatski veleposlanik Tomislav Bošnjak još je u četvrtak potvrdio za HRT kako su Hrvati dobili svoje putovnice, a on će biti s njima sve dok ne otputuju. Trenutno najveći problem u njihovom povratku vidi u tome što letova iz Ndole nema svaki dan. 'Naprimjer, prekosutra je ograničeno, sutra će možda biti let ako sve formalnosti okončamo itd. Međutim, bit će doma čim bude moguće i bit će doma u što kraćem roku', poručio je u četvrtak.

Prema informacijama RTL-a Danas iz hrvatskog konzulata, plan je da se danas u Ndoli ukrcaju na avion prema Malaviju, a zatim u glavni grad Etiopije i onda love vezu za Europu. U konzulatu ne žele reći koja je krajnja destinacija kako bi ih se poštedjelo uznemiravanja prilikom dolaska.

'Ako slučajno administracija sutra tijekom jutra ne bude gotova - budući da subotom nema međunarodnih letova iz Ndole, tražit će se nova veza, najvjerojatnije preko Lusake, od čega su prvotno odustali jer je put dugačak. U svakom slučaju, sada je samo pitanje birokracije. Sve strane u postupku uvjeravaju da više pravnih iznenađenja ne bi smjelo biti i da bi pravna i životna agonija koju su prošli parovi i njihova djeca trebala završiti u idućim danima', izvijestio je RTL.

Državna tajnica precizirala je koje su to 'formalnosti'.

'Djeca trebaju dobiti još suglasnost da mogu napustiti zemlju. Uglavnom, to će još potrajati. Mi očekujemo da će to u petak biti riješeno. Kao što je veleposlanik spomenuo, problem je u tome što zaista Ndola ima mali broj letova i ako se ne stigne to napraviti u petak do jedan sat, onda neće biti moguće iz Ndole letjeti u petak. Prema tome, moramo biti još malo strpljivi, ali ono što mi činimo s naše strane je da držimo sve pod kontrolom, i dalje ćemo biti na usluzi našim državljanima. Sad im čak i pomažemo malo pronaći neke odgovarajuće letove, ovisno o trenutku kada će dobiti djecu', objasnila je detaljno državna tajnica Metelko Zgombić trenutačnu situaciju u sinoćnjoj emisiji Otvoreno HRT-a.