povratak iz zambije

Veleposlanik iz Afrike: 'Dva su područja gdje su moguća iznenađenja'

02.06.2023 u 17:09

Bionic
Reading

Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak komentirao je za N1 oslobađanje Hrvata koji su se uputili u Hrvatsku sa svojom posvojenom djecom. Kako kaže veleposlanik, moguća su dva područja iznenađenja - prvo može proizaći iz zambijskih krugova, dok je drugo moguće iznenađenje tehničke naravi i logistike njihovog puta

'Hrvatski roditelji su danas dobili svoju djecu i imaju ih od podne. Ima nekoliko tehničkih stvari koje još treba rješavati i nisu jednostavne, ali optimistični smo da će se sve brzo riješiti. Za dan dva će se vidjeti apsolutno rješenje ovoga, ali moram napomenuti da su iznenađenja moguća, ali smo spremni riješiti ih. Nije jednostavno, ali je vrijedno zauzeti se za rješavanje ovog pitanja', kazao je veleposlanik Tomislav Bošnjak za N1.

Bošnjak kaže da su dva područja gdje su moguća iznenađenja. 'Prvo može proizaći iz zambijskih krugova, a drugo je pitanje tehničke naravi i logistike. Optimisti smo, samo nije mudro kazati hop, a da nismo ni skočili. Čim je donesena sudska odluka, odmah su se roditelji htjeli susresti sa svojom djecom i procedura je uzela nešto vremena. I danas je susret bio s određenom odgodom, ali se dogodio. Nije dobro donositi zaključke unaprijed nego se zauzimati dok se ne nešto ne riješi', rekao je Bošnjak.

  • +9
Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Ako se pak nešto pojavi iz Konga, kaže da će to riješiti. 'Svim je formalnostima udovoljeno i možemo nastaviti s planovima repatrijacije četiri bračna para i njihove djece. Mi smo na ispomoći na svemu što treba, naši su državljani u stranom svijetu i mi smo tu pri ruci. Ovo je kompliciran postupak, međutim, možda je ovo zgodan trenutak za spomenuti nešto drugo. Poučeni ovim iskustvima, možda ćemo urediti odnose sa Zambijom. Moguće je dogovorom i sporazumima riješiti ovakve situacije da se ne događaju ubuduće', kazao je.

Također, navodi da ono što se odvijalo u sudnici, odgovara visokim standardima pravosuđa koji su prikladni zemljama običajnog prava.

'Što se tiče postupaka nekih dijelova državne uprave, s nekim smo postupcima zadovoljni, neke ne možemo komentirati. Sva četiri bračna para su bila presretna kad su ugledali svoju djecu. Oni tu djecu nisu vidjeli šest mjeseci, a prije toga na par dan. Djeca su se veselila svojim roditeljima i pružia im ruke, to je bio dirljiv prizor', rekao je.

Navodi kako su pripreme u tijeku za povratak u Hrvatsku, ali parovi će napustiti Zambiju čim prilike to budu dozvolile. 'Krenut će danas ili najkasnije do konca sutrašnjeg dana. Oni će u Hrvatsku doći što kraćim putem i u Hrvatskoj će biti do kraja sutrašnjeg dana ili u nedjelju ujutro', zaključuje.