kronologija

Po djecu su u Zambiju krenuli 1. prosinca, a ovako im je prošlo pola godine pakla

02.06.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Osmero hrvatskih državljana, zatočenih pola godine u Zambiji, za koji dan trebalo bi stići u Hrvatsku. Ovo je kronologija najvažnijih događaja

1. prosinca 2022. - put u Zambiju

Bio je to dan kojem su se neizmjerno veselili i vjerojatno nisu imali ni u primisli da bi nešto moglo poći u krivom smjeru. Sva četiri para posvojila su po jedno dijete, imali su uredne papire za posvajanje iz DR Konga, ali su iz sigurnosnih razloga po njih otišli u Zambiju.

7. prosinca 2022. - uhićenje na aerodromu

Sve je praktički bilo riješeno, avion je bio nadohvat ruke kada su zambijske vlasti na aerodromu u Ndoli spustile rampu. Hrvati su uhićeni zbog sumnje u trgovinu djecom i transferirani u zatvor, a djeca su im oduzeta. Tog trenutka počela je njihova gotovo šestomjesečna agonija.

10. prosinca 2022. - potvrda o uhićenju

Veleposlanstvo RH u Pretoriji, na temelju medijskih napisa, od Zambije je zatražilo službenu potvrdu o uhićenju hrvatskih državljana. Tri dana kasnije to je potvrđeno.

30. prosinca 2022. - valjani dokumenti RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da djeca iz DR Konga imaju hrvatske dokumente.

  • +41
Uhićeni Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

10. siječnja 2023. - izlazak na sud

Nakon mjesec dana pritvora izvedeni su pred sud te su negirali sve što im se stavljalo na teret.

6. veljače 2023. - obustava postupka i novo uhićenje

Sud obustavlja postupak jer je zambijski tužitelj podnio zahtjev za njegovu obustavu, a optuženima je naređeno da u roku od 48 sati napuste teritorij Zambije. Dan kasnije bili su na aerodromu, ali ovaj put bez djece. Međutim ponovno su uhićeni i prepraćeni iza rešetaka. Nakon dva dana omogućeno im je da se brane sa slobode uz plaćanje jamčevine od tisuću dolara po osobi.

20. veljače 2023. - Pernar u Zambiji

Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida, javio je da je stigao u Zambiju. Tjednima prije Pernar je pod krinkom borbe za poštivanje zakona DR Konga zapravo sustavno radio sve da bi zatočenim ljudima otežao poziciju. Zbog javnog poticanja na mržnju i nedozvoljene upotrebe osobnih podataka zaradio je kaznenu prijavu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

22. veljače 2023. - izlazak iz pritvora

Iako im je još 8. veljače omogućeno da se brane sa slobode, u pritvoru su proveli još dva tjedna. Istoga dana slučaj je s nižeg prebačen na viši sud u Zambiji.

8. svibnja 2023. - novo suđenje

Započelo je novo suđenje u Ndoli za trgovinu djecom. Optuženi su ponovno negirali krivicu.

  • +14
Hrvati optuženi u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

1. lipnja. 2023. - oslobođeni optužbi

Nakon nešto više od dva tjedna i nekoliko ročišta na kojima je ispitano niz svjedoka, sutkinja Mary Mulanda odlučila je da zambijsko tužiteljstvo nije uspjelo dokazati kaznena djela za koja je teretilo osumnjičene. Činilo se da je drama završila, ali u popodnevnim satima stigla je vijest da je imigracijski odjel Zambije odbio pustiti djecu unatoč nalogu sutkinje, uz obrazloženje da čekaju daljnje upute.

2. lipnja 2023. - sastanak u imigracijskom uredu

Veleposlanik Tomislav Bošnjak trenutno je u imigracijskom uredu s odvjetnikom hrvatskih državljana te rješavaju proceduru s ciljem što bržeg spajanja obitelji i odlaska prema Hrvatskoj.