sjednica vlade

Plenković o Zambiji: 'Nadamo se njihovom što skorijem povratku u Hrvatsku'

02.06.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Niz izmjena zakona našao se na sjednici Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku podsjetio na obilježavanje Dana državnosti.

'Ovaj tjedan bio je važan zbog informacija koje je objavio DZS da je u prvom kvartalu ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u vodeće zemlje EU. Iz dosadašnjeg iskustva možemo procijeniti da će i drugi i treći kvartal biti itekako dobri i da će sveukupni rast biti viši jer sve upućuje na to. Inflacija je u svibnju iznosila 7,9 posto što je značajno smanjenje u odnosu na travanj. Ovo je najniža inflacija od ožujka 2022. Najmanji utjecaj na inflaciju je cijena energenata, to je zato što je Vlada donosila mjere. Stvorili smo preduvjete da onaj temelj bude maksimalno kontroliran. Očekujemo od svih da se ponašaju racionalno kod formiranja cijena', kazao je Plenković.

'U ponedjeljak će biti sastanak GSV-a, bit će sastanak sa sindikatima. Mislim da ćemo u duhu zajedničkog razumijevanja pronaći rješenje s kojim ćemo svi skupa biti zadovoljni, u kontekstu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama', dodao je.

Kazao je da MUP i Civilna zaštita sutra testiraju sustav za uzbunjivanje.

Kratko je komentirao i skup europskih čelnika u Moldaviji.

  • +4
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Želio bih se osvrnuti na odluku suda u Ndoli koji je oslobodio hrvatske državljane. Sutkinja je poručila da nije dokazano da su počinili trgovinu djecom ni da su dokumenti krivotvoreni. Štitili smo prava i interese naših državljana. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo i prava četvero djece. U ovom trenutku vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom i vijdet ćemo kako će dalje ići postupak njihovog spajanja s djecom i nadamo se, što skorijeg povratka u Hrvatsku', rekao je Plenković.