slučaj zambija

U Saboru rasprava o međunarodnom posvojenju, oporba kritizirala minimalne izmjene zakona

01.06.2023 u 19:01

Bionic
Reading

Slučaj Zambija i problemi manjkave procedure i sustav međunarodnog posvajanja djece u našoj zemlji dominirali su u četvrtak saborskom raspravom o prijedlogu zakona o međunarodnom privatnom pravu po kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju

Prijedlogom dopuna Zakona o međunarodnom privatnom pravu, koje će Hrvatski sabor donijeti u hitnom postupku, uređuje se područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država.

Zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić rekla je tijekom rasprave o zakonu o međunarodnom privatnom pravu, da njegove izmjene neće ni riješiti ni omogućiti zakonito posvojenje djece iz trećih zemalja jer djeca u ovim izmjenama uopće nisu u fokusu, a trebala bi biti. Nikolić je ustvrdila da danas zbog "slučaja Zambija" imamo minimalnu izmjenu zakona što je, drži, zapravo pokušaj ublažavanja međunarodnog skandala u kojem se Hrvatska našla i krpanje svih manjkavosti našeg sustava.

Poručila je i kako je potrebno - kada hrvatski državljani prođu legalnu proceduru posvojenja pred nadležnim tijelom u inozemstvu u državi koja nije potpisnica Haške konvencije, odluku o posvojenju legalizirati u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu RH, a ne čekati sud ili pojedinca.

To znači, rekla je Nikolić, da naše nadležno tijelo provjerava vjerodostojnost potpisa osobe koja je ispravu potpisala i vjerodostojnost pečata na njoj.

Kekin: Očito se u izmjene zakona krenulo ponukano slučajem Zambija

Ivana Kekin (Klub Možemo) ocijenila je kako je očito da se u izmjene zakona krenulo ponukano slučajem Zambija koji je pokazao da imamo manjkave procedure i probleme u sustavu međunarodnog posvajanja. No, upozorila je, tim izmjenama zakona taj problem se ne rješava jer se ne može na posvojitelje prebaciti odgovornost za legalizaciju dokumenata i za utvrđivanje njihove vjerodostojnosti.

  • +10
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Smatra da bi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preko svojih konzularnih i diplomatskih predstavništava trebalo u svakoj državi pitati jesu li izdali taj dokument. Dotle hrvatski građani neće biti sigurni ako idu u međunarodna posvojenja iz trećih zemalja, poručila je.

Na problem da se izmjenama zakona odgovornost koja leži na Centru za socijalnu skrb i sudovima prebacuje na posvojitelje, od kojih se očekuje imati uvid u sve aspekte složenog posvajanja djece u trećim zemljama, upozorio je i Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta).

Podsjetio je da Konvencija o pravima djeteta propisuje kako u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ii privatne ustanove, sudovi i sl., apsolutnu prednost ima najbolji interes djeteta.

Habijan: HDZ će predložiti amandman za veću ulogu države u postupku međunarodnog posvojenja

I Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) smatra da predložene izmjene zakona neće riješiti ključne stvari vezane uz skrbništvo, udomiteljstvo i posvojenje djece pri čemu glavni kriterij mora biti dobrobit djeteta. Istaknuvši kako su izmjene zakona nužne Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) ocijenio je kako one nisu dovoljne u aspektima provjera posrednika i posredničkih organizacija za posvojenje djece u Hrvatskoj.

  • +9
Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

"Neophodno je da jačamo institucije u procesu posvojenja nadzorom posredničkih organizacija u tom postupku, način na koji će sudovi ovjeravati odluke sudova u drugim zemljama, a posebice u onima koje nisu usvojile Hašku konvenciju", rekao je.

Damir Habijan (Klub HDZ-a) najavio je da će HDZ predložiti amandman kojim bi se povećala uloga države u postupku međunarodnog posvojenja djece, putem diplomatskih predstavništava te kako sva odgovornost ne bi bila na posvojiteljima.