kardinal Kevin Farrell

Iako je u kolicima, zdravstveni problemi neće zaustaviti Papa Franju, poručuje Vatikan

10.05.2022 u 16:30

Bionic
Reading

Papa Franjo "neće se zaustaviti", unatoč nedavnim zdravstvenim problemima koji su ga prisilili da koristi invalidska kolica, rekao je kardinal Kevin Farrell u utorak

Kardinal Farrell, irsko-američki dužnosnik Vatikana, komentirao je Papino stanje dok je prenosio njegovu poruku za Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba Rimokatoličke crkve, koji se ove godine obilježava 24. lipnja.

Franjo je utemeljio taj dan 2021. godine, kako bi skrenuo pozornost na potrebe starijih i istaknuo njihov potencijal kao aktivnih sudionika društva koje ne treba odbaciti.

"Prihvaća svoja ograničenja u ovom trenutku u velikom duhu i velika srca. Mislim da je primjer svima nama. Ne trebamo skrivati činjenicu da s godinama dolazi smanjenje naše mogućnosti da igramo aktivnu ulogu u životu svijeta danas", rekao je Farrell.

"No također nam pokazuje da se neće zaustaviti s ograničenjima koja ima fizički i s godinama", rekao je.

Papi (85) se pogoršala bol u desnom koljenu nakon dugogodišnje borbe s išijasom, koji mu također uzrokuje bolove u nogama.

Prošli četvrtak, po prvi put u javnosti se pojavio u kolicima, koja otad koristi tijekom privatnih i javnih audijencija.

Farrell je rekao da je Franjo sjajan primjer starijim ljudima jer je odlučio nastaviti s dužnostima što je bolje moguće unatoč "tome što je ograničen korištenjem kolica zbog boli u koljenu."

U svojoj poruci Papa je rekao da ne postoji razumijevanje za starije generacije, koje mlađe generacije žele ukloniti iz vidnog polja.

"Mnogi ljudi se boje starosti. Smatraju je nekom vrstom bolesti s kojom treba izbjegavati kontakt", rekao je Papa, nazvavši takav stav rezultatom kulture odbacivanja.

Papu je zdravlje primoralo da odgodi put u Libanon sljedeći mjesec, no i dalje bi trebao otići na dva puta u srpnju, u Južni Sudan i Demokratsku Republiku Kongo te u Kanadu.