buran tjedan u saboru

HDZ-ovci sve važne rasprave upakirali u dva dana, no interpelacija o avionima dobila je 'noćni' termin

13.02.2019 u 07:09

Bionic
Reading

Ne prvi put u ovom mandatu Sabora događa se da će se u samo nekoliko dana raspravljati o nekoliko zastupničkih prijedloga i tema koji bi u sabornici mogli izazvati burne reakcije. U burnom saborskom tjednu očekuju se tako rasprave i o referendumima, ali i o SDP-ovoj interpelaciji o neuspjeloj nabavi aviona

U srijedu ujutro zastupnici će, sukladno Poslovniku, radni tjedan otvoriti stankama, odnosno vremenom za slobodni govor. S obzirom na to da su od petka u javnosti bili aktualni i slučaj Daruvarac, premlaćivanje srbijanskih vaterpolista u Splitu te izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji', moguće je da će zastupnici u pet minuta iznošenja stajališta kluba odlučiti govoriti upravo o tim temama.

Pogoduje li se Zakonom o privatizaciji Ine Mađarima?

Što se pak tiče zakonskih prijedloga, zastupnicima će prvi na red za raspravu doći Zakon o privatizaciji Ine, koji je Vlada u Sabor poslala krajem siječnja. Izmjenama se usklađuje članak zakona na temelju kojeg Hrvatska ima posebna, odnosno ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva INA-Industrija nafte, d.d. te pravo veta na određene odluke uprave društva, kao i pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine, jer nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a te je Europska komisija pokrenula postupak zbog povrede prava EU-a zato što se utvrđenim posebnim pravima krši pravo slobode kretanja kapitala. Posebna prava, po novome, ostaju posebna prava, ali usklađena s pravnom stečevinom EU-a te se propisuje obveza stjecateljima dionica INA-Industrija nafte, d.d., kada prelaze prag od 25 posto ili 50 posto dionica s pravom glasa, da o namjeri preuzimanja obavijeste ministra nadležnog za energetiku te podnesu dugoročni plan upravljanja i poslovanja, a onda ministar o planu donosi mišljenje koje dostavlja Vladi na suglasnost.

No ako se pita oporbu, zakonom se pogoduje Mađarima. 'Sada, u hitnom postupku, u prikrivenom savjetovanju s javnošću pokušavate proturiti zakon kojim se privatnom partneru omogućava povlašteni položaj. Ako ste mislili da će to proći ispod radara, neće', poručio je prije nekoliko tjedana SDP-ov Peđa Grbin. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tvrdi pak da se zakonom maksimalno štite interesi RH.

Referendumskim inicijativama stiže odbijenica

Odmah nakon toga uslijedit će rasprava o dvije referendumske inicijative - Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj. Saboru je Odbor za Ustav prošli tjedan predložio da se odbace njihovi zahtjevi za raspisivanje referenduma. Naime, sukladno izvješću Ministarstva uprave, i Odbor za Ustav je zaključio da nije prikupljen dovoljan broj potpisa. Međutim, samo nekoliko dana kasnije Mostovi zastupnici su ustvrdili da su uništene kontrolne liste potpisa za održavanje referenduma.

No iz Ministarstva uprave tvrde da su svi potpisi u izvornom obliku pohranjeni u Hrvatskom saboru, a u APIS-ovoj aplikaciji su navedeni svi nevažeći potpisi te se u svakom trenutku može provjeriti zašto je potpis proglašen nevažećim.

Kao zadnju točku u srijedu Sabor će raspraviti i prijedlog da se 22. veljače proglasi Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

  • +33
Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača Izvor: Pixsell / Autor: Cropix/Pixsell

Rasprava o interpelaciji o avionima do kasnih noćnih sati

Ništa manje burno neće biti ni u četvrtak, kada je na rasporedu rasprava o SDP-ovoj interpelaciji o postupanju Vlade pri nabavci vojnih zrakoplova. Interpelaciju, kao što je tportal već objavio, SDP-ovci su podnijeli kako bi se utvrdila istina oko postupka nabavke eskadrile VBA, odnosno kako bi se utvrdilo postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i Vlade Republike Hrvatske.

U interpelaciji SDP-ovci iznose kronologiju propalog natječaja, pri čemu navode i kako su od američke strane stizala upozorenja da posao neće moći biti zaključen na način na koji su to Hrvatska i Izrael dogovarali, odnosno da Hrvatska neće moći dobiti izraelske avione F-16 u verziji Barak jer Amerikanci traže da se iz njih prije prodaje izvadi izraelska nadogradnja, o čemu je tportal pisao u više navrata posljednjih mjeseci.

Prozivaju Vladu i ministra obrane Damira Krstičevića zbog netransparentnog postupka, iznošenja netočnih informacija o suglasnosti treće strane (SAD-a), a da su kada su na vidjelo napokon izašle informacije koje pokazuju da su ministar i Vlada Republike Hrvatske skrivali istinu, te informacije nemušto demantirane.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

SDP-ovu interpelaciju Vlada je već odbila, a očekuje se da će to napraviti i većina u Saboru. 'Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni te cjenovno priuštivi u razdoblju od 10 godina. Nažalost, zbog razloga koji su bili izvan mogućnosti Hrvatske ta transakcija se nije dogodila i iz toga ćemo izvući pouke. Važna je naša odlučnost da moderniziramo ratno zrakoplovstvo. Kada odredimo trenutak, krenut ćemo u tu aktivnost', rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici na kojoj je Vlada odbila interpelaciju.

Interpelacija se neće naći u raspravi odmah ujutro, već se očekuje da se o njoj počne raspravljati tek u poslijepodnevnim, odnosno predvečernjim satima, i da će to potrajati do kasnih noćnih sati. Iako su odmah stigle kritike da se ta tema namjerno stavila u kasnije sate, kada javnost manje prati sjednicu, predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić za Novu TV kazao je da su željeli da se o toj temi raspravi u mogućim rokovima, ali u skladu s rasporedom koji ima Vlada, te da će se zato to odvijati u poslijepodnevnim satima.

Saborski tjedan bi nakon rasprave o još dva zakonska prijedloga trebao završiti u petak, i to glasanjem u podne.