POTPISI ZA REFERENDUM

Bulj tvrdi da su liste uništene, ali u Ministarstvu uprave navode da je sve pohranjeno u Saboru

08.02.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj upozorio je u petak u Saboru na navodno uništavanje kontrolnih lista potpisa za održavanje referenduma, što je ocijenio "udarom na izravnu demokraciju"

"U Hrvatskoj se uvodi diktatura, a ne europske pravne stečevine jer je iz izvješća Ministarstva uprave vidljivo da su kontrolne liste potpisa za održavanje referenduma uništene, gdje je evidentirano da je navodno 40.000 potpisa bilo nevažećih", kazao je Bulj tražeći stanku.

"Ministar Lovro Kuščević je preko toga povjerenstva izvršio udar na izravnu demokraciju", ustvrdio je Bulj.

Predsjedavajući Milijan Brkić kazao je da se ne može tražiti stanka na temu koja nije na dnevnom redu, nakon čega je Bulju zbog dobacivanja iz klupe dao opomenu uz oduzimanje riječi, a potom izrekao mjeru udaljenja sa sjednice.

Ranije je na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na kojoj se trebalo odlučivati o prijedlogu Roberta Podolnjaka (Most) o ponovnoj provjeri potpisa koji su proglašeni nevažećima, Podolnjak rekao da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa navodno uništili kontrolne liste nakon što su proglasili broj nevažećih potpisa.

Iz Ministarstva uprave navode da su svi potpisi u izvornom obliku pohranjeni su u Hrvatskom saboru, a u APIS aplikaciji su navedeni svi nevažeći potpisi ida se u svakom trenutku se može provjeriti zašto je potpis proglašen nevažećim.

'Svi podaci s potpisnih lista su se unosili u aplikaciju. Kontrolne liste za Povjerenstvo su bile radni materijali i sadržavale su popis nevažećih potpisa koji su uneseni između sjednica Povjerenstva te su davane sukcesivno Povjerenstvu, a kako bi postupak provjere bio što brži i temeljitiji. Kontrolne liste su sadržavale mjesto nevažećeg potpisa u kutiji, svesku, stranici i retku kao i razlog neispravnosti.

Povjerenstvo je kontrolne liste pregledalo te utvrdilo treba li naknadno prihvatiti neki od nevažećih potpisa. Kako su kontrolne liste sadržavale osobne podatke koji su ujedno spremljeni u aplikaciji, njihovo čuvanje u papirnom obliku nakon prestanka svrhe stvaralo bi nepotrebnu opasnost da netko dođe u posjed tih lista s podacima o potpisnicima te su stoga po prestanku svrhe uništene.

  • +20
Okupljanje GI "Narod odlučuje" uoči predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kontrolne liste su bile tehničko pomagalo, odnosno radni materijali čija je svrha prestala postojati sastavljanjem Izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača', naveli su iz iz ministarstva.

Dodali su da su predstavnici Inicijative postavili pitanje može li se ukupan broj neispravnih odnosno nevažećih potpisa razvrstati po kategorijama po kojima su bili razvrstani u kontrolnim listama za Povjerenstvo prilikom provjere, odnosno može li se u ovom trenutku dobiti podatak o tome koliko je bilo neispravnih odnosno nevažećih potpisa pojedine kategorije – koliko je bilo potpisa s razlikom u imenu i prezimenu, razlikom u OIB-u, da OIB ne postoji u registru birača itd.

'Predstavnici Povjerenstva i APIS-a su odgovorili kako u aplikaciji trenutno nije moguće koristiti filtre kako bi se dobio broj nevažećih potpisa po različitim kategorijama, ali je isto moguće izvesti iz spremljenih podataka. Također je napomenuto da je za uvid pripremljena kontrolna lista sa svim neispravnim potpisima, složena po kutiji, svesku, stranici i retku te da će imati priliku vidjeti sve vrste nepravilnosti kad počnu uvidi, neposredno uvidom u potpisne liste ili aplikaciju ili oboje', priopćili su iz ministarstva.