STANKA ZA STANKOM

U Saboru frka zbog Ine, oporba protiv hitne rasprave o zakonu o privatizaciji

25.01.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Radni tjedan zastupnici su trebali zaključiti glasovanjem, no već uoči glasovanja prilikom dopune dnevnog reda u sabornici je nastala bura. Razlog je bio Zakon o privatizaciji Ine, koji je oporbu digao na noge

Oporba se, naime, pobunila zbog namjere vladajućih da se izmjene Zakona o privatizaciji Ine rasprave po hitnom postupku.

U ime SDP-a Peđa Grbin je podsjetio da je zbog aktualnog Zakon o privatizaciji Ine protiv Hrvatske pokrenut postupak od strane Europske komisije jer se njime krši pravo EU. 'Nakon što smo prije dvije godine imali priliku slušati hvalospjeve postojećem zakonu, nakon što smo imali prilike slušati izljeve domoljublja sada se preko blagdana rovodi savjetovanje s javnošću. Sadržaj zakona se pokušava prikriti od hrvatske javnosti, a danas saznajemo da želite o tom zakonu raspravljati po hitnom postupku', kazao je Grbin, dodavši da SDP traži da se o zakonu raspravi u dva čitanja.

'Nedavno smo mogli čuti da se zatvara rafinerija za što su neki od vas slavodobitno tvrdili da će se prestati baviti politikom ako se dogodi ili da svakoga tko to učini treba proglasiti veleizdajnikom, a onda sada u hitnom postupku u prikrivenom savjetovanju s javnošću pokušavate proturiti zakon kojim se privatnom partneru omogućava povlašteni položaj. Ako ste mislili da će to proći ispod radara, neće', poručio je Grbin.

Stanku je zatražio u ime Živog zida i Ivan Vilibor Sinčić, kazavši da je Ina je firma koja konstantno propada. 'Zgradu u Šubićevoj gdje smo proglasili neovisnost smo prodali umjesto da je pretvorimo u spomenik ovoj državi. Riješili  smo se tisuća i i tusća najboljih radnika, prodali smo odmarališta, dozvolili smo da se nezakonito izdvoji maloprodaja iz Ine', pobrojao je Sinčić.

Uvjeren je da će premijer Andrej Plenković i ova Vlada dozvoliti sve MOL-u, pa u konačnici i zatvaranje rafinerije u Rijeci. 'Ina će se pretvoriti u skladište iz kojeg će se prodavati proizvodi koje će MOL dovoziti iz rafinerija u Mađarskoj', smatra Sinčić. 'A sve to da bi lopov Sanader mogao dobiti 5 milijuna eura, a za milijarde je upropastio ovu državu', zaključio je sinčić.

Stankama se pridružio i Mostov Miro Bulj, koji smatra da Vlada pogoduje interesima Mađara. 'Ovo je neviđena pljačka. Nemojte biti mađaroni, štitite hrvatske interese, zaustavimo pljačku i privatizaciju nacionalnih interesa', kazao je Bulj.

Zbog iste teme stanke su zatražili i HSS i Klub nezavisnih zastupnika, no svima je odgovorio HDZ-ov Ivan Šuker.

'O novom zakonu možemo raspravljati, ali istine radi HDZ nije Mađarima prodao niti jednu dionicu. 25 posto plus jednu dionicu je prodano 2003., a IPO koji je bio 2007. zna se koliko su kupili institucionalni ulagači, koliko građani, a koliko zaposlenici', rekao je Šuker.