SJEDNICA vlade

Plenković: Kad odredimo trenutak, krećemo s novim procesom nabave aviona

07.02.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak usvojila izvješće ministra obrane Damira Krstičevića na interpelaciju oporbe o propaloj nabavi aviona. Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada uskoro krenuti u novi proces nabave zrakoplova

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković istaknuo je značenje ugovora koji su sklopljeni prošlog tjedna u Dubrovniku te je kazao da se jasno vidi koliko Vlada skrbi o Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Plenković se osvrnuo i na zahtjev za revizijom Vatikanskih ugovora, kazavši da je ponovljen jasan stav da nema nikakve potrebe za promjenom i tome se Vlada protivi.

'Ova Vlada smatra da su odnosi s Katoličkom crkvom i drugim vjerskim zajednicama dobro uređeni i nastavit će provoditi četiri ugovora koji su na snazi', poručio je Plenković.

Premijer se dotaknuo i interpelacije koju je u Sabor poslala oporba vezano uz propalu kupovinu borbenih zrakoplova, za koju je rekao da je Vlada odbija.

'Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cjenovno priuštivi u razdoblju od 10 godina. Nažalost, zbog razloga koji su bili izvan mogućnosti Hrvatske ta transakcija se nije dogodila i iz toga ćemo izvući pouke. Važna je naša odlučnost da moderniziramo ratno zrakoplovstvo. Kada odredimo trenutak, krenut ćemo u tu aktivnost', rekao je Plenković. Najavio je i da će, kada se steknu uvjeti, krenuti u novi postupak kupovine zrakoplova.

  • +12
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Također je 'obnovio memoriju javnosti', kako je kazao, o tome koliko je hrvatska država uložila novca u saniranje ratnih šteta. Rekao je da se 10 gradova veličine Šibenika iz temelja moglo izgraditi tim novcem. 'U provedbu Programa obnove i zbrinjavanja do sada je uloženo 22 milijarde kuna iz državnog proračuna, čime je bez međunarodne financijske pomoći obnovljeno ili izgrađeno 156.000 kuća i stanova', kazao je Plenković.

Govoreći o interpelaciji o kupovini borbenih zrakoplova, ministar Damir Krstičević ponovio je kako je proces kupovine tekao te da je posao propao jer Izrael nije mogao ishoditi dozvolu za prodaju od SAD-a.

Naglasio je da Hrvatska nije odgovorna za propast posla te nije nastala nikakva šteta.

'Hrvatska ostaje ključan partner i to se neće promijeniti', kazao je Krstičević i naglasio da će Hrvatska nastaviti tražiti rješenja kako bi se održala sposobnost nadzvučnog borbenog zrakoplovstva. Premijer je tu dodao da Hrvatska ostaje pouzdan partner SAD-u i Državi Izrael.