NOVI SASTAV

Hrvatski sabor podržao imenovanje devet članova Nacionalnog zdravstvenog vijeća

07.02.2019 u 17:22

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u četvrtak je bez većih primjedbi, podržao prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundića o imenovanju devet članova Nacionalnog zdravstvenog vijeća (NZV), jer je članovima Vijeća koje je Sabor imenovao u listopadu 2014., istekao mandat

Članovi Vijeća imenuju se na četiri godine, biraju se iz reda istaknutih stručnjaka u pojedinim strukama medicine, radi praćenja svih područja zdravstvene zaštite, davanja i predlaganja stručnih mišljenja iz planiranja, programiranja, razvoja i drugih bitnih pitanja iz zdravstva. Vijeće daje i mišljenja vezano uz promjenu spola.

Za nove članove NZV ministar je predložio Darka Chudyja, Dragana Ljutića, Maricu Medić-Šarić, Jasminku Milas-Ahić, Rajka Ostojića, Željka Plazonića, Katicu Prskalo, akademika Željka Reinera i akademkinju Mirnu Šitum.

Ne osporavajući ni jedno od predloženih imena, Željka Jovanovića (SDP) zanimaju kriteriji temeljem kojih su odabrani. Predloženi su vrhunski stručnaci, no ministar nije uvažio potrebu da se imenuje raznolik sastav, žalosti da se nije sjetio predstavnika obiteljske medicine, zašto nema predstavnika javnog zdravstva, ranije je bila predtavnica sestrinstva, pitao je zastupnik.

Čudi, kaže, da je ministar u Vijeće predložio i najbližeg suradnika. Ne vidim potrebu da državni tajnik, koji je vrhunski stručnjak, bude član Vijeća kad je već tajnik, rekao je Jovanović očito misleći na Plazonića.

Nemoguće je pokrititi sve segmente, onda bi to tijelo moralo imati 30-ak ljudi, ovo su vrhunski stručnjaci u svom području, odgovara ministar, čije argumente podržava i Ivan Ćelić, zastupnik HDZ-a koji pozdravlja predložena imenovanja.

Sabor bi o imenovanju članova Vijeća, formalno trebao glasovati u petak.