NIJE SAMO STRUJA PROBLEM

Znate li koliko se pitke vode potroši na rudarenje bitcoina? Količine su alarmantne

04.12.2023 u 08:23

Bionic
Reading

Rješenje za smanjenje sve većeg negativnog utjecaja na okoliš popularne kriptovalute bi bila promjena tehnologije i modela rada na kojima se bitcoin temelji

Prema novoj studiji o najpopularnijoj kriptovaluti na svijetu, za jednu transakciju bitcoinom mogla bi biti potrebna količina vode dovoljna za punjenje vrtnog bazena.

Procjenjuje se kako je 2021. godine rudarenje bitcoina potrošilo više od 1.600 gigalitara vode diljem svijeta, To je prosječno 16 tisuća litara po transakciji.

Nastavi li tim tempom bez regulacije, tolika razina potrošnje mogla bi početi negativno utjecati na zalihe pitke vode, posebno u zemljama koje se već bore s nestašicom vode, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Cell Reports Sustainability.

Za rudarenje bitcoina potrebna je ogromna računalna snaga, koju se koristi za rješavanje matematičkih jednadžbi na internetu. Točni odgovori tada se nagrađuju udjelom u vrijednosti bitcoina.

Potrebna je promjena tehnologije

Spomenuta potrošnja odnosi se na vodu korištenu za hlađenje računala u velikim podatkovnim centrima, kao i za snižavanje temperature elektrana na ugljen i plin, koje također pokreću računala za rudarenje bitcoina.

Voda tijekom tog procesa ispari. Autori studije očekuju kako će potrošnja vode zbog kriptovaluta porasti na 2.300 litara po transakciji, što je više od 40 posto više nego 2021.

Problemi bi se zbog toga mogli pojaviti u državama središnje Azije poput Kazahstana, gdje zbog suhe klime zaliha slatke vode nema u izobilju.

Sjedinjene Države također koriste puno vode za rudarenje bitcoina, otprilike koliko i 300 tisuća američkih domaćinstava ili grad poput Washingtona.

Nedavno objavljeni podaci sa Sveučilišta Ujedinjenih naroda pokazali su kako je potrošnja energije na kriptovalute za 2020. godinu bila veća od ukupne potrošnje energije države poput Pakistana za isto razdoblje.

Prijelaz na korištenje obnovljivih izvora energije neće smanjiti ugljični otisak bitcoina jer te energije nema dovoljno. Rješenje bi bila promjena tehnologije i modela rada na kojima se bitcoin temelji.

Umjesto sadašnjeg modela dokazivanja rada (Proof of Work) trebalo bi koristiti dokaz o udjelu (Proof of Stake), za koji nije potreban moćan hardver. Potonji je model preuzeo Ethereum 2022. godine, što se nije odrazilo na njegovu popularnost.

Ali, čini se kako zajednica koja rudari bitcoine nije tome naročito sklona jer želi zadržati vrijednost ulaganja, piše Euronews.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.