NEMA ZIME

Za informatičare će biti posla i u 2014.

10.05.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Najtraženiji će biti softverski razvojni inženjeri i IT analitičari za razvoj poslovnih rješenja. Državna industrijska strategija predviđa otvaranje novih pet tisuća novih ICT radnih mjesta do 2020. godine

Partneri europske inicijative eSkills for Jobs proveli su u Hrvatskoj šesto godišnje istraživanje o potrebama i mogućnostima zapošljavanja ICT stručnjaka.


Istraživanje analiza potreba poslodavaca za zapošljavanje u ICT sektoru izvršeno je na uzorku od 450 pravnih subjekata, članova spomenutih udruga i organizacija, koji su najveći poslodavci informatičkih stručnjaka u Hrvatskoj.

Gotovo dvije trećine ispitanih tvrtki, njih 63 posto, potvrdno je odgovorilo na pitanje hoće li zapošljavati, čime je nadmašena razina iz 2010. godine, iako još uvijek nije dosegnuta ona iz prvoga istraživanja, 2009., kada je 78 posto tvrtki iskazivalo potrebu za novim ICT stručnjacima.

Da je posao u ICT sektoru, osim što je iznadprosječno dobro plaćen, i dalje prilično siguran u pogledu egzistencije dodatno potvrđuje odgovor kako samo jedan posto ispitanih tvrtki planira smanjivati broj zaposlenih ICT stručnjaka, što je najmanje ikad. Pritom 91 posto ispitanih poslodavaca izjavljuje kako hrvatskom tržištu rada nedostaje kvalitetnog kadra.

Čak 71 posto tvrtki trebat će nove stručne kadrove još tijekom ove godine. Pritom dominiraju srednje velike tvrtke, s 11 do 50 zaposlenih - 87 posto njih će otvoriti nova radna mjesta namijenjena informatičkim stručnjacima. Mahom se radi o tvrtkama koje su i pojedinačno dosad otvarale najveći broj radnih mjesta. Male tvrtke s manje od 10 zaposlenih nešto su opreznije te ih 47 posto namjerava otvarati nova radna mjesta u ovoj godini.

Prema podacima portala MojPosao, broj oglasa u kategoriji ICT i telekomunikacije u 2013. porastao za je 50 posto, dok je dosad u 2014. ostvario rast od 39 posto. Više ICT stručnjaka traže specijalizirane informatičke tvrtke (76 posto), dok su IT odjeli u tvrtkama nešto oprezniji (29 posto).


Kod velikih tvrtki s više od 50 zaposlenih ponovno se osjeća zamah u zapošljavanju kvalificiranih kadrova (88 posto ih planira zaposliti ICT stručnjake). Primarno traže poslovne analitičare i konzultante za segment poslovne primjene ICT rješenja, dok je kod malih i srednje velikih tvrtki najviše vidljiva potreba za softverskim inženjerima i programerima.

Na drugom su mjestu nakon programera već spomenuti poslovni analitičari i stručnjaci za primjenu ICT-a čija je traženost porasla s 13 posto lani na 16 posto ove godine (uz očekivanje daljnjeg rasta u sljedećih nekoliko godina), dok su trećeplasirani konzultanti za poslovna rješenja u velikim sustavima koje će zapošljavati osam posto tvrtki.

S druge strane, sistemski inženjeri koji se primarno bave tom vrstom posla trebali bi razmisliti o dodatnim usavršavanjima i kvalifikacijama jer potražnja za njima opada. Lani je devet posto tvrtki iskazivalo potrebu za ovim profilom radnika dok je u ovogodišnjem istraživanju ta brojka pala na pet posto. Do pada je došlo vjerojatno zbog povećanog korištenja servisa u računalnom oblaku.

Prošlogodišnji visok rezultat od čak 88 posto tvrtki koje bi rado zaposlile pripravnika ove je godine značajno pao, na 66 posto, vjerojatno zbog toga što bi radije zaposlile iskusnije djelatnike, ali moguće i zbog ukidanja mjera poticanja zapošljavanja.

Ipak, 75 posto tvrtki zaposlilo bi softverskog inženjera u statusu pripravnika, dok bi 80 posto tvrtki zaposlilo bi pripravnika koji je stručnjak za primjenu multimedijskih tehnologija.

'Iznenadio nas je podatak strukture radnih mjesta koja se traže te da se primarno traže softverski inženjeri na Java i Microsoft .NET platformi. Istraživanje je također pokazalo negativan trend kod zapošljavanja pripravnika, što je alarmantno i po tom pitanju treba napraviti pomak na našem tržištu.

Poslodavci su također pokazali sklonost zapošljavanja stručnjaka s višim stupnjem stručne spreme', rekao je Hrvoje Balen, nacionalni kontakt a provedbu inicijative eSkills for Jobs, tijekom predstavljanja rezultata istraživanja.


Na panelu koji je uslijedio nakon prezentacija analize rezultata istraživanja, Tomislav Pokaz iz Ministarstva gospodarstva je istakao kako industrijska strategija koja svrstava ICT sektor u šest strateških industrija Republike Hrvatske planira do 2020. godine otvoriti još pet tisuća novih ICT radnih mjesta.

'Ne sumnjam da će se dogoditi odljev mozgova u inozemstvo, ali programeri mogu raditi i iz Hrvatske i treba vidjeti kako im možemo stvoriti okvir u kojemu mogu uspješno ostati i uspješno razvijati karijeru.

Moramo omogućiti takvo okruženje i povoljnu poduzetničku klimu u kojme će se smanjiti pravna nesigurnost; a napisane se strategije zaista moraju i provoditi. Država ne smije mijenjati strategije svakih pola godine budući da je tako izuzetno teško poslovati i da se u tako nestabilnom sustavu ne mogu pokretati poslovi i investicije', naglasio je Adrian Ježina