slučajna greška?

YouTube preko pola godine potiho cenzurira fraze koje vrijeđaju komunističku partiju Kine; stigla i isprika

27.05.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Poznati video servis zbog nekog je razloga počeo brisati sve komentare koji koriste dvije fraze koje kritiziraju kinesku vlast, samo da bi se malo kasnije ispričao i sve nazvao slučajnom greškom

Prema najnovijem izvješću The Vergea, YouTube je počeo automatski brisati komentare koji sadrže kineske fraze korištene za kritiziranje tamošnje vlade. Kompanija je potvrdila da se navodno radi o greški te da rade na njezinom ispravljanju.

'Nakon što su naši timovi opazili što se događa, potvrdili smo da se radi o greški u algoritmu za moderaciju te trenutno radimo na ispravku' kažu iz YouTubea. Kompanija, doduše, nije objasnila kako je do ove greške uopće došlo, no tvrdi da se radi o rezultatu promjene u skripti koja sprovodi pravila ponašanja.

Ako je brisanje spomenutih komentara bila jednostavna greška, The Verge se pita zašto je onda ta greška bila previđena u posljednjih šest mjeseci. Poznati tehno portal pronašao je dokaze o izbrisanim komentarima koji sežu još do listopada prošle godine kada je veći broj korisnika problem počeo spominjati na službenim YouTubeovim stranicama za podršku .

O čemu se radi?

Komentari ispod videa koji sadrže kineske riječi '共匪' ('komunistički lopov') ili '五毛' ('partija od 50 centa') automatski se brišu već petnaest sekundi nakon objave, dok engleske verzije ostaju netaknute. The Verge objašnjava da se termin '共匪' smatra uvredljivim za Kinesku nacionalističku vladu, dok se '五毛' (ili 'wu mao') koristi kao uvredljivi sleng za internetske korisnike koje navodno plaćaju da odvlače pažnju od razgovora koji kritiziraju komunističku partiju. Ime dolazi iz tvrdnji prema kojima se takvi komentari plaćaju 50 kineskih centa po objavi.

Ove fraze su se navodno slućajno ubacile u filtre za komentare na YouTubeu, robotske moderatore koji automatski brišu uvredljive sadržaje. Komentari ove vrste bi ljudski moderatori brisali puno sporije, a brišu se čak i ako se fraze koriste u pozitivnom kontekstu (primjerice '五毛 rade fantastično dobar posao'). YouTube tvrdi da se oslanja na automatske fitre zato jer većina radne snage zbog koronavirusa provodi vrijeme u izolaciji.

YouTube je, podsjećamo, u Kini zabranjen već godinama, što cenzuru sadržaja čini još više zbunjujućom. Google ima jako malo razloga zašto bi cenzurirao sadržaje koji vrijeđaju kinesku vlast ili da uopće iste prilagođavaju njihovim zakonima vezanima uz cenzuru.

Automasko brisanje ovih fraza nedavno je istaknuo američki tehnolog i bivši osnivač Oculusa Palmer Luckey, premda objave vezane uz postojanje ove vrste cenzure sežu sve do sredine svibnja kada ih je opazila aktivistica za ljudska prava Jennifer Zeng. Konačno, The Verge je uspio pronaći komentare koji opisuju ovu vrstu cenzure te koji sežu sve do listopada prošle godine.

Pokušaj ulaza na kinesko tržište

Google je vrlo često nailazio na kritike vezane uz ispunjavanje želja kineskih vlasti cenzurirajući određene vrste sadržaja. Podsjetimo, razvili su sustav za pretragu interneta pod imenom Project Dragonfly koji je slijedio kineske naputke vezane uz državnu cenzuru. Projekt koji, naglašavamo,nikad nije izašao, dio je dugotrajnih Googleovih nastojanja da se ugura u kinesko tržište.

Nakon što je The Intercept 2018. potvrdio postojanje Project Dragonfyja, Google se našao pod udarom političara i zaposlenika zbog zanemarivanja svojih načela. Kompanija je godinu dana kasnije službeno pred senatom potvrdila da je 'ugasila' projekt i da 'nema planove za pokretanje sustava internetske pretrage u Kini'.