MENTALNO ZDRAVLJE

Upoznajte robotiziranog psihologa Woebota čije 'seanse' traju 10 minuta

08.06.2017 u 12:52

Bionic
Reading

Chatboti, budimo iskreni, osvajaju svijet. Jedna stvar, doduše, koju do danas nisu radili je aktivna briga o vašem mentalnom zdravlju. Imate li dovoljno povjerenja u računalne algoritme da im povjerite svoje najintimnije tajne?

Kako stvari stoje, virtualni agenti za pomoć tijekom prošlih godina preuzeli su niz vrlo delikatnih mjesta u modernom društvu. Neki od njih pomažu sirijskim izbjeglicama koji bježe od civilnog rata, dok drugi pomažu milijunima Kineza koji sve teže podnose svakodnevni život u gusto naseljenim gradovima. Botovi nude pomoć, podršku i društvo, no kontroverzno područje koje još nisu dodirnuli je konkretan tretman pacijenata.

Kao što ste vjerojatno i pretpostavili, stiglo je vrijeme i za to. Upoznajte specijaliziranog chatbota psihologa pod imenom Woebot (woe na engleskom znači jad, odnosno tuga). U njegovu stvaranju sudjelovali su timovi psihologa i stručnjaka za umjetnu inteligenciju na Sveučilištu Stanford. Način na koji Woebot funkcionira je putem svakodnevnog razgovaranja chatom tijekom kojeg sakuplja informacije o raspoloženju te koristi kratke videa i igre riječima kako bi korisniku pomogao da se osjeća bolje.

Nakon godine sakupljanja kliničkih podataka tijekom beta testiranja, Woebot Labs inc. izbacili su punokrvnog komercijalnog i personaliziranog chatbota koji jednom dnevno provjeri jeste li ok... za 39 dolara mjesečno.

Pronaći vrijeme i novac za 'pravu' terapiju je izvan dosega mnogih kojima bi ovaj chatbot mogao pomoći, a njegovi kreatori vjeruju da ima potencijal poboljšati svijet psihoterapije. 'Skoro je ilegalno ovo izjaviti u mojem polju, no postoji puno, nazvao bih to... buke... u međuljudskim odnosima', rekla je Alison Darcy, vođa projekta i jedan od psihijatara odgovornih za Woebot. 'Ta buka je strah od toga da vam sude. To je u principu najveća stigma.' Ne postoji ništa slično ventiliranju osjećaja prema anonimnom algoritmu bez bojazni da će vam suditi.

Naravno, ideja postizanja konkretnih medicinskih rezultata od chatbota u priču uvodi tonu pravnih i etičkih dilema. Premda se Woebot čini kao prava živa osoba, riječ je o nečemu puno sličnijem 'izaberi svoju avanturu' videoigri koja služi za psihološku samopomoć. Umjesto da funkcionira kao stroj koji uči kako bi poboljšao improvizaciju tijekom razgovora s pacijentom, Woebot je determinist. On sakuplja podatke o raspoloženju pacijenta i procesira tekst i emotikone koje bi pacijent mogao unijeti. Na taj način bira odgovore u predodređenom stablu izbora i cijelu stvar zaključuje seansom koja ne traje dulje od deset minuta. On uglavnom samo postavlja pitanja.

'Koliko energije imaš danas?'

'Kako se osjećaš?'

'Što se zbiva u svijetu?'

Ova pitanja modelirana su prema najpopularnijoj formi govorne terapije - kognitivne bihevioralne terapije - koja od pacijenta traži da svoje negativne misli prikažu u objektivnijem svjetlu. Pacijenta se ohrabruje da govori o svojem emotivnom reagiranju na svijet oko sebe te da stane kako bi prepoznao psihološke zamke koje uzrokuju njegov stres, napetost i depresiju. 'Dobar terapeut koji koristi KBT pomaže pri tom procesu a da ne postaje njegov dio', kaže Darcy.

Tim rečeno, Woebot je konačna manifestacija ove filozofije. 'Riječ je o robotu kojem zbilja možete reći bilo što', kaže Darcy. 'Ovdje nije riječ o umjetnoj inteligenciji koja će vam govoriti o stvarima koje ne znate o sebi korištenjem neke vrste čarolije koje niste svjesni.' Woebot zna točno toliko koliko mu razotkrijete i može pomoći jedino ako vi odlučite pomoći sebi samima.