SPORT I TEHNOLOGIJA

S ovim dodatkom svaka kaciga za bicikl je pametna

08.06.2017 u 10:30

Bionic
Reading

U svijetu gdje već postoji hrpa pametnih kaciga, ovaj dodatak se ističe svojom jednostavnošću i praktičnošću

Koncept pametne biciklističke kacige vjerojatno možete zamisliti i sami. Ona biciklistu može dati informaciju o potrošnji kalorija tijekom vožnje, može mu pomoći pri snalaženju gradskim ulicama, a može i puštati glazbu ako je uparena sa mobilnim uređajem. Problem kod svih pametnih kaciga je, doduše, taj što za 'nadogradnju' morate kupiti cijelu kacigu.

Mali uređaj pod imenom Ahead napravljen je kako bi zaobišao tu fazu i omogućio svakom biciklistu da, tako reći, opameti svoju omiljenu kacigu. Riječ je vrlo lakom uređaju koji, istini za volju, izgleda kao sapun za pisoare, te koji se spaja na kacigu. Ahead je, naravno, spreman biciklistu pomoći u svakom trenutku, navodeći ga putem navigacije, puštajući mu glazbu te što je najvažnije - dajući mu opciju hands free razgovora pomoću specijalnog zvučnika uskog kuta. Riječ je, naime, o zvučniku koji je otporan na buku i vjetar te koji ne mora biti bučan da bi ga korisnik čuo. On je napravljen kako bi olakšao korištenje asistenata poput Google Nowa ili Appleove Siri

Ahead - dodatak koji svaku kacigu pretvara u pametnu kacigu Izvor: Društvene mreže / Autor: Arron C

Drugi dodaci uključuju mogućnost reprodukcije glazbe bez korištenja slušalica kao i zvučne GPS navigacije. Uređaj je također opremljen senzorom za aktivnost što znači prati koliko kila gubite tijekom pedaliranja.

Ahead je, naravno, otporan na nedaće poput prašine i vode, lagan je kao perce i može se modificirati prema potrebama vozača pomoću posvećenih aplikacija za iOS i Android. Baterija je, navodno, dovoljno snažna da izdrži osam sati intenzivnog bicikliranja uz ćakulanje odnosno tri dana čekanja bez korištenja.

Ahead je trenutno u fazi javnog financiranja putem Kickstartera i na putu je prema dosezanju cilja od 50.000 dolara. Ako uspije, krenuo bi u proizvodnju kasnije ove godine. Točna cijena uređaja još nije poznata, makar rani investitori mogu dograbiti svoj primjerak po cijeni od 89 američkih dolara.