TEHNO SAVJETI

Što učiniti kada vaš skupocjeni mobitel padne u vodu?

08.08.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Iako velika većina gadgetoljubaca nije imala priliku gledati kako njihov skupi smartfon pada na dno kade ili bazena, uvijek valja napraviti par predostrožnosti i pripremiti se za najgore. Uostalom, nikad nije na odmet biti spreman

Prije nego što počnemo, valja naglasiti da pad uređaja u vodu ne mora značiti kraj. Neki od modela imaju ugrađenu zaštitu, a najbolji primjeri su iPhone 7, Samsung Galaxy S8, LG G6 i Sony Xperia XZ. Da, radi se uglavnom o najskupljim telefonima u ponudi, no dobro je znati da barem dio uređaja može preživjeti kratko plivanje. Ako ne spadate među sretnike s ovim smartfonima, ne brinite - još nije kraj.

Što ne raditi

Samo molimo, vas - nakon što izvučete mobitel iz vode, ne pokušavajte ga uključivati. Također, koliko god to privlačno zvučalo, ne preporučamo da pritišćete gumbe zato jer time vodi omogućujete da zađe dublje u uređaj. Iz istog razloga ne predlažemo da uređaj tresete.

Koliko god vi hrabri i pametni bili, ne rastavljajte svoj smartfon. Ovo pravilo ne vrijedi ako ste serviser uređaja, no opet - da jeste, vrlo vjerojatno ne biste niti čitali ovaj članak.

Razlog zbog kojeg ne preporučamo otvaranje uređaja je i zaštita u obliku indikatora oštećenja vodom koja može poništiti vaše jamstvo ako je aktivirana. Rastavljanje smartfona moglo bi, naime, uzrokovati njegovu aktivaciju. Ne pokušavajte puhati u uređaj, zato jer time možete zatjerati vodu do drugih unutarnjih dijelova telefona te time prouzročiti dodatnu štetu.

Za kraj, nipošto ne zagrijavajte uređaj (sušilom za kosu ili mikrovalnom pećnicom).

11 Koraka do spašenog smartfona

1. Ako smartfon već nije isključen, isključite ga i držite ga uspravno.

2. Odstranite sve zaštitne košuljice i izvadite SIM i microSD kartice iz uređaja.

3. Otvorite uređaj i izvadite bateriju, SIM kartice i microSD karticu ako vam to uređaj dozvoljava (neki telefoni to ne mogu).

4. Koristeći platnenu krpu, rukav ili papirnati ručnik, tapkanjem izvucite što više vlage iz telefona. Ne trljajte uređaj jer time ćete širite tekućinu do dijelova do kojih nije niti stigla.

5. Ako je oštećenje vodom puno veće, možete usisati ili pažljivo 'izvući' vodu iz pukotina koje je teško dosegnuti papirnatim ručnikom. Samo osigurajte da su microSD, SIM i baterija na sigurnoj udaljenosti od usisavača.

6. Ovaj korak mnogi su korisnici opisali kao beskorisnim, dok ga drugi hvale kao spasitetlja njihovog uređaja. Uzmite vrećicu koju možete zatvoriti, stavite telefon u nju i napunite ju rižom. Riža jako dobro upija tekućinu i zbog toga ju mnogi smatraju jako dobrim sredstvom za sušenje smartrona i tableta. Ako spadate među šlampavce koji su svjesni svoje nepažnje, uvijek možete kupiti specijalne vrećice za sušenje telefona. Ako ih nemate, riža je najbolja opcija. Samo budite sigurni da telefon čim prije stavite u rižu.

7. Pustite da se telefon suši oko dan ili dva. Oduprite se iskušenju i ne pokušavajte ga paliti. Stavite SIM u drugi telefon ili posudite jedan od rodbine ili prijatelja.

8. Nakon nekoliko dana izvucite telefon iz vrećice, ubacite bateriju i pokušajte ga uključiti. 

9. Ako se ne upali, spojite ga na punjač. Ako se ne puni, vrlo je izvjesno da je baterija pretrpila štetu. Možete kupiti drugu bateriju, no najbolje bi bilo da cijeli uređaj odnesete na servis kako bi ga pregledao stručnjak.

10. Ako se vaš uređaj upalio i radi kako spada, predlažemo da ga pažljivo promatrate bar nekoliko dana. Pokušajte pusiti glazbu kroz zvučnike i provjerite da li ekran reagira na dodir kao što je to radio prije nego što vam je mobitel pao u vodu.

11. Ubuduće izbjegavajte nošenje mobitela na bazene, u kupaoni ili tijekom pranja suđa.