DNO DNA

Na ovoj crnoj listi nalaze se najozloglašenije aplikacije Google Playa

31.07.2017 u 08:36

Bionic
Reading

Programer s jako, jako puno raspoloživog vremena odlučio je krenuti u pohod te stvoriti sveobuhvatni popis najgorih užasa koje možete downloadati s Google Playja

Osoba odgovorna za nastanak ove u najmanju ruku zanimljive liste posjetitelj je čuvenog Reddita. Njegova namjera je javnosti predstaviti hrpu aplikacija koje su napravljene da na jedan ili drugi način izvlače informacije od korisnika ili ga jednostavno zatrpaju reklamama i podsjetnicima.

'Svi mi jako dobro znamo da je Play Store praktički divlji zapad u obliku online dućana te da je velik broj tamošnjih aplikacija jednostavno užasan. Problem je što nigdje ne postoji konkretan spisak loših appova' izjavio je korisnik i dodao 'Upravo zbog toga sam napravio stranicu na kojoj se nalazi lista opasnih aplikacija'.

Načelni plan je stvoriti popis u kojem se nalaze aplikacije koje krše povjerenje i privatnost svojih korisnika. Kolekcija trenutno sadrži vrlo poznate aplikacije poput Truecallera, QuickPica i ES File Explorera zajedno sa kratkim opisima u kojima objašnjava pravila koja aplikacija krši. Stranica također predlaže aplikacije koje imaju istu namjenu kao prekršitelj, samo ne zlorabe korisnikovo povjerenje.

Popis je još relativno kratak, no sve aplikacije koje autor planira ubaciti u bazu mogu se pronaći u sklopu ovog kataloga.

Ako sami želite doprinijeti stvaranju liste najozloglašenijih aplikacija na Google Playju, bacite pogled na pravilnik koji objašnjava pod kojim kriterijima app može završiti na crnoj listi. Ako aplikacija zadovoljava uvjete, na stranici se nalazi i formular pomoću kojega ju možete prijaviti.

Crnu listu aplikacija za Android možete pogledati ovdje.