SOS ALERTS

Googleov SOS Alerts pomaže kod prirodnih katastrofa

30.07.2017 u 09:27

Bionic
Reading

Google svojim korisnicima planira priskrbiti jednostavan pristup informacijama u vrijeme krize. Internetska mega-kompanija pokreće novu uslugu koja će žiteljima globalne mreže omogućiti da budu na sigurnom u slučaju prirodne katastrofe

Značajka nosi jednostavno ime SOS Alerts te nudi niz alata za funkcije pretrage i mapa. Kako bi korisnike održala na sigurnome, ona će nuditi važne lokalne informacije, najvažnije vijesti, kao i ponuditi brojeve lokalnih vatrogasnih, spasilačkih, policijskih i bolničkih službi, kao i brojne prijevode korisnih fraza i termina (u slučaju da se nalazite na vama nerazumljivom govornom području), piše Thenextweb.

Korisne informacije

Korisnici koji se nalaze u blizini ugroženih područja dobit će obavijesti na mobilnim uređajima koje ih upućuju prema gore navedenim službama i servisima. Oni koji nisu pogođeni također će imati pristup informacijama u vrijeme krize. Pretrage za ugrožena područja ili katastrofe podignut će SOS Alerts podsjetnike koji će davati ažurne informacije o stanju na ugroženom području, kao nuditi opciju doniranja u humanitarnu pomoć koja operira lokalno. Mape će imati vrlo sličnu funkciju koja na ugroženom području podiže kartice sa korisnim informacijama, kao i ažurnim izvješćem o zatvorenim cestama, preusmjerenjima i tako dalje.

Crveni križ

Kako bi postigao ovaj nimalo lagani zadatak, Google je stupio u partnerstvo sa nizom organizacija poput Crvenog križa i FEMA-e. Facebook već dulje vrijeme radi na svojem sustavu za obavještavanje o sigurnosti, no Google je cijelu stvar poveo korak naprijed.

Zbog složenosti sustava obavještavanja i testne prirode usluge, SOS Alerts je dostupan u EU i SAD-u. Europski SOS Alerts vrlo je sličan američkom, s time da količina informacija i dostupnih informacija o službama nije na istoj razini zbog još nepotpisane suradnje sa lokalnim organizacijama i državnim službana u slučaju nepogoda.