STRATEŠKI POTEZ

Sony uložio pozamašnu svotu u tvrtku koja je napravila Fortnite, evo što će raditi

13.07.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Čini se kako će suradnja Sonyja i Epic Gamesa ići u smjeru stvaranja sadržaja poput, primjerice, nedavnog virtualnog koncerta Travisa Scotta u Fortniteu, koji je privukao više od 27 milijuna posjetitelja

Japanska korporacija Sony platit će 250 milijuna američkih dolara za manjinski udio (1,4 posto) u tvrtci Epic Games, poznatoj između ostalog po igri Fortnite. To ulaganje procjenjenu vrijednost Epic Gamesa postavlja na 17,86 milijardi američkih dolara.

Računajući taj iznos, u Epic Games su dosad u tri runde privukli ulaganja vrijedna 1,83 milijarde američkih dolara. Prije osam godina kineska tvrtka Tencent uložila je u njih 330 milijuna USD za suvlasnički udio od 40 posto.

Ulazak u vlasničku strukturu kulminacija je bliske suradnje i zajedničkih ciljeva, poručili su iz te dvije tvrtke. Epic je u svibnju prikazao nadolazeći softver Unreal Engine 5 za novu generaciju Sonyjeve igraće konzole Playstation 5.

Priprema za okršaj s Microsoftom

Sony se ovim korakom priprema za nastavak rata s drugim proizvođačima igraćih konzoli, ponajprije Microsoftom gdje krajem godine također planiraju ponuditi novu generaciju svoje konzole, Xbox seriju X. Ipak, Fortnite i drugi Epicovi naslovi, kao i Unreal Engine 5, bit će i dalje dostupni na svim platformama kao i dosad.

Sporazum predviđa širenje suradnje na Sonyjev portfelj tehnologije i zabave te Epicovu platformu za digitalnu zabavu i prateći eko-sustav. Plan je napraviti 'otvoreniji i pristupačniji digitalni eko-sustav za potrošače i kreatore'.

Čini se kako će ta suradnja ići u smjeru stvaranja sadržaja poput, primjerice, nedavnog virtualnog koncerta Travisa Scotta u Fortniteu, koji je privukao više od 27 milijuna posjetitelja. Što će otvoreniji sustav značiti za Sony, tvrtku poznatu po zaštiti svog intelektualnog vlasništva, ostaje za vidjeti.

Softveraši koji privlače ulaganja

Epic Games je razvojni studio i izdavač Fortnitea, igre s više od 350 milijuna registriranih korisnika, kao i seta alata Unreal Engine na kojem počiva ne samo veliki broj računalnih igara, već i filmova te TV sadržaja.

Prema podacima koji nisu službeno potvrđeni u prošloj su godini ostvarili 4,2 mlrd USD prihoda i 720 milijuna USD zarade prije poreza (EBITDA). Procjenjuje se kako bi ove godine mogli uprihoditi pet milijardi USD (milijarda USD zarade, EBITDA).

Samo tijekom travnja su, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, ostvarili prihode od 400 milijuna USD od Fortnitea, u kojem su igrači proveli 3,2 milijarde sati.

Još su bolji rezultat ostvarili u 2018. godini, kad su im prihodi dosegli 6,5 mlrd USD (zarada 2,9 mlrd USD, EBITDA). Veliki dio tog novca uložili su u trgovinu Epic Games Store, zapošljavanje novih kadrova za Fortnite i Unreal Engine te preuzimanja.

U njih je 2017. investirao i Disney, u sklopu programa Disney Accelerator, a tijekom listopada 2018. prikupili su 1,25 mlrd USD od ulagača kao što su KKR, Vulcan Capital, Kleiner Perkins, Lightspeed Ventures, Smash Ventures i Iconiq, piše Venture Beat.