ZAHTJEVNO I ZABAVNO

Isprobajte i to: Parkirajte kapsulu Crew Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju

18.05.2020 u 09:38

Bionic
Reading

U tvrtki SpaceX izradili su simulator koji vjerno dočarava kako je biti za upravljačkom konzolom svemirske letjelice Crew Dragon

Kako bi obilježili prvi prijevoz astronauta kapsulom Crew Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju, u tvrtci SpaceX izradili su zabavnu simulacijsku igru u kojoj možete isprobati kako je to kad trebate pristati na tu svemirsku letjelicu.

Nakon što ju otvorite u web pregledniku pojavit će se sučelje istovjetno onome kakvo koriste u kapsuli Crew Dragon.

Letjelicom upravljate koristeći tipke W, A, S, D, Q i E s lijeve strane, odnosno brojčanik na desnoj ako imate punu tipkovnicu, dok je na pametnom telefonu ili tablet računalu dovoljno dodirnuti zaslon.

Na raspolaganju su tri mala indikatora koji pokazuju položaj i kretanje vaše letjelice u odnosu na pristanište na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ispod njih su podaci o promjeni za svaku os.

Izazov je održati sve pokazatelje na razini dvije desetine stupnja od nule i pritom pogoditi točno u metu nosom vašeg broda.

Prostora za pogrešku je vrlo malo, a čak i ako sve naštimate kako treba još uvijek se možete slupati ako se krećete prebrzo. Što ne bi bilo dobro jer ćete se sudariti s istraživačkom postajom vrijednom više milijardi američkih dolara, koja je kruži oko Zemlje blizu 20 godina.

Prave astronaute će do Međunarodne svemirske postaje voziti uglavnom autopilot. Ipak, barem dio puta za upravljačem Crew Dragona će biti astronauti Bob Behnken i Doug Hurley jer moraju isprobati sustav ručnog upravljanja netom prije parkiranja, piše Polygon.