TEHNO RECENZIJE

Sjajan zaslon, odlična baterija i prihvatljiva cijena: Isprobali smo Honor 6 Magic Lite

17.02.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Ključne prednosti ovog pametnog telefona svakako su izdržljivost baterije, kvalitetan zaslon, solidan procesor i kamere te općenito dobar izgled. Ali ima i ponešto nedostataka

Honor nastavlja tradiciju izrade uređaja srednjeg cjenovnog razreda koji naizgled djeluju kao da su u višoj klasi nego što doista jesu. Magic 6 Lite ne samo što izgleda prilično dobro, već je i razmjerno dobro ergonomski posložen, a nije se štedjelo ni na kvaliteti izrade.

Uz to je razmjerno lagan za pametni telefon te veličine (teži 185 grama) te dovoljno tanak (8 milimetara) kako bi bio praktičan za rukovanje i pohranu. Na gornjoj trećini desnog brida naći ćete tipke za uključivanje i jačinu zvuka. Obje je lako dohvatiti i dobro reagiraju na pritisak.

  • +2
Honor Magic 6 Lite - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Na donjem bridu su utor za USB-C (u sredini), ladica za dvije kartice SIM (lijevo) i rešetka za zvučnik (desno).

Straga je okruglo kućište za kameru s tri leće i bljeskalicom, na kojem se vizualno ističe nazubljeni obrub. Nije previše ispupčeno, pa se mobitel ne klacka previše kad ga odložite na stol. Ali kućište na ravnim glatkim površinama klizi više nego što bi to bilo poželjno i na njemu ostaju vidljivi otisci prstiju već nakon kraćeg korištenja.

U Honoru tvrde da Magic 6 Lite može izdržati pad s visine od 1,5 metara, bez obzira pod kojim kutom sleti na tvrdu površinu. Nisam to isprobavao, a ne preporučujem ni vama. Otporan je na prašinu i vodu (IP53), pa vas pljusak ili lagano zalijevanje tekućinom ne bi trebali previše brinuti.

Fantastično svijetao zaslon

AMOLED zaslon pune HD+ razlučivosti i zakrivljen na rubovima nedvojbeno je jedan od najjačih, ako ne i najjači adut kojim raspolaže Magic 6 Lite.

Fantastično je svijetao (do 1200 nita) i oštar, izraženog kontrasta boja, pregledan iz raznih kutova, visoko responzivan, s automatskim prebacivanjem frekvencije osvježavanja sa 60 na 120 Hz. Moglo bi vam biti zanimljivo to što ima ugrađenu zaštitu od plavog svjetla i titranja.

U zaslon je također ugrađen čitač otiska prsta, a tijekom testiranja pouzdano je i brzo radio svoj posao. Kao dodatna mjera biometrijske zaštite, tu je tehnologija prepoznavanja lica te je također radila bez problema.

Kamere - uglavnom zadovoljavajuće

Magic 6 Lite dolazi s trostrukom stražnjom kamerom, u kojoj su leće sa 108, pet i dva makropiksela. Sprijeda, u izrezu na zaslonu, smještena je kamera za autoportrete sa 16 MP.

Iako maksimalna rezolucija nije neposredno dostupna po početnim postavkama - već ju je potrebno tražiti i aktivirati u izborniku - stražnjom kamerom možete dobiti prilično dobre fotografije, naročito ako fotografirate pri danjem svjetlu.

  • +12
Honor Magic 6 Lite - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kontrast bi mogao biti izraženiji, kao i boje, ali oštrina je uglavnom zadovoljavajuća. Prednja kamera također je pristojna.

Procesor dobar, zvučnik solidan

Qualcommov osmojezgreni procesor Snapdragon 6 Gen 1, podržan s osam gigabajta radne memorije, možda nije vrhunski, ali je spreman za većinu zadataka koje ćete postaviti pred njega tijekom uobičajenog svakodnevnog korištenja.

Otvaranje aplikacija i prebacivanje iz jedne u drugu u pravilu su glatko išli, kao i rad s većinom njih, uključujući reprodukciju video i zvučnih zapisa.

Ponešto zastajkivanja bilo je primjetno kod pojedinih igara, ali nije to bilo nešto što bi predstavljalo veliku smetnju. Zahtjevnije igre će već biti problem, no ovo je ipak mobitel srednje klase, ne top model. Uz to, uređaj se nije ni prekomjerno zagrijavao pri intenzivnijem korištenju.

Zvučnik je pristojno glasan i dobre kvalitete zvuka ako ga ne pojačate do kraja. Tad se, naime, počinje javljati ponešto distorzije.

Nažalost, Magic 6 Lite nema ulaz za slušalice, tako da vam preostaje bežično povezivanje putem Bluetootha ili USB-C-a.

Baterija za rad na duge staze

Baterija kapaciteta 5300 mAh pokazala se istovremeno kao izvrsna i ne baš blistava. Kad je napunite do kraja, može potrajati i do puna tri dana.

Duljina trajanja će, naravno, ovisiti o tome koliko i kako koristite Magic 6 Lite. U mom slučaju bila je riječ o kombinaciji poziva, slanja poruka, korištenja društvenih mreža i aplikacija za razmjenu poruka te igranja i gledanja videozapisa, uz umjereno fotografiranje.

Uz takav miks prošla su tri dana prije no što sam je potpuno iscijedio. Po slobodnoj procjeni, i uz intenzivnije korištenje potrajala bi sigurno barem dva dana, što se može smatrati odličnim rezultatom.

S druge strane, pripremite se na dulje punjenje kad je potpuno potrošite. Trebalo je više od dva sata da se napuni od nula do sto posto kapaciteta, i to dok je uređaj bio u zrakoplovnom načinu rada.

Stoga je bolja taktika nadopunjavati ga kad god je to moguće, a potpuno punjenje ostaviti za večer ili kad već za to imate dovoljno vremena.

Softver - može li novije?

Magic 6 Lite dolazi s operativnim sustavom MagicOS 7.2, temeljenim na Androidu 13. Da, u pitanju nije aktualna generacija Googleova operativnog sustava. Najavljene su dvije velike nadogradnje i podrška za sigurnosne zakrpe u naredne tri godine, pa imajte to u vidu.

Softversko sučelje ima svoje posebnosti na koje se treba naviknuti ako se dosad niste susretali s nečim sličnim.

Primjerice, do ploče s obavijestima i ploče s prečicama do postavki dolazite povlačenjem prsta po zaslonu od gornjeg dijela prema dolje. Svaka je na svojoj strani, pa treba naučiti gdje je koja i kako ne pogoditi baš mjesto gdje se preklapaju.

Mimo toga, softver radi brzo i glatko, bez vidljivih problema, a nema ni puno predinstaliranih aplikacija.

Malo mi je išlo na živce razmjerno često forsiranje Honorovih rješenja za inače uobičajene funkcionalnosti (primjerice, bežičnu povezivost). No prestane s time nakon što to nekoliko puta odbijete.

Trebate li kupiti Honor Magic 6 Lite?

Gledano po omjeru cijene i kvalitete, Magic 6 Lite prilično je dobar izbor.

Ključne prednosti ovog pametnog telefona svakako su izdržljivost baterije, kvalitetan zaslon, solidan procesor i kamere te općenito dobar izgled (iako je to pitanje ukusa i osobnih preferencija).

Mogao bi biti nešto brži u radu, a i vrijeme potrebno za potpuno punjenje baterije moglo bi biti značajno bolje.

Također, ne ide mu u prilog to što dolazi sa starijim izdanjem Androida. Nije to ni velika prepreka, niti nerješiv problem, ali nije ni nešto što treba zanemariti. No, kad se sve uzme u obzir, ne vjerujem da ćete pogriješiti ako se odlučite za njega.

Honor Magic 6 Lite - ključne specifikacije

  • Zaslon: AMOLED, 6,78 inča (17,2 cm), 2652 puta 1200 piksela, 429 dpi, do 120 Hz
  • Procesori: osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 do 2,2 GHz, Adreno 710
  • RAM: osam GB
  • Memorija: 256 GB
  • Kamere:

- stražnja: 108 MP, f/1.8, širokokutna; 5 MP, f/2.2, ultraširokokutna; 2 MP, f/2.4, makro

- prednja: 16 MP, f/2.5, širokokutna

  • Baterija: 5300 mAh, nezamjenjiva, punjenje do 35 W (žično)
  • Povezivanje: USB-C 2 (USB OTG), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
  • Senzori i ostalo: čitač otiska prsta (ugrađen u zaslon), prepoznavanje lica, brzinomjer, žiroskop, kompas, senzor blizine, NFC, podrška za dvije SIM kartice
  • Operativni sustav: Android 13, MagicOS 7.2
  • Boja: crna
  • Cijena: od 350 eura (Nabava.net)