TEHNO RECENZIJA

Isprobali smo Samsungov flagship za štedljivce: Evo što je pokazao Galaxy S23 FE

04.12.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Najnoviji uređaj iz Samsunga donosi niz poželjnih nadogradnji uz zdravu dozu pametno planiranih ušteda

Dvije godine nakon što smo se susreli sa Samsung Galaxyjem S21 FE, dobili smo njegova nasljednika. Najnoviji Galaxy S23 FE napravljen je kako bi isporučio smislene nadogradnje u odnosu na prethodnika, isporučivši bolju kameru, bolju konstrukciju, jači procesor i bolji ekran. Riječ je o telefonu koji, barem na prvu ruku, izgleda kao sveobuhvatni 'upgrade' koji će se definitivno svidjeti onima koji su od FE-a tražili malo više.

Prva stvar koju smo osjetili je osjetna težina uređaja. Njegova kombinacija stakla i aluminija uparena sa robusnim profilom i prepoznatljivim dizajnom ostavljaju čvrsti dojam.

Oku definitivno neće zasmetati ni kolekcija novih i odvažnih boja na čelu s ljubičastom. Nas je, doduše, dopao bijeli model koji, premda ne izgleda tako uzbudljivo, i dalje odiše premijskom suptilnošću u obliku boje koja malo naginje prema bežu, taman toliko da odvuče pažnju. Osjećaj držanja uređaja u ruci je, zbog stakla i brušenog aluminija, vrlo solidan.

Ispod poklopca

Iluzija apsolutne premije polako počne pucati čim krenemo obraćati pažnju na druge komponente. Primjerice, umjesto najnovijeg Snapdragona, S23 FE koristi Exynos 2200, čip kojeg je koristio Samsung Galaxy S22. Ekran od 6.4 inča dolazi sa dobrodošlom mogućnošću osvježavanja od 120 Hz, samo bez dinamičkog raspona od 1 Hz kakvog smo susreli kod novih modela. Također je primjetljiva i sama veličina uređaja koja je manja od ovogodišnjih modela, dok dojmu ne doprinose rubovi ekrana koji su vidljivo deblji od onih na Galaxy S23. Zaštitu uređaja objedinjuju IP68 certifikat za otpornost na vodu i prašinu uparen sa senzorom za očitavanje otiska prsta smještenim ispod zaslona. Za kraj, tu je Gorilla Glass 5, staklo koje je za nijansu slabije od trenutno aktualnog Gorilla Glass Victusa. Međutim, zahvaljujući činjenici da moderni telefoni, pogotovo flagshipi, mogu izdržati više godina prije nego što počnu pokazivati znakove kaskanja za modernijim modelima, zaostaci Samsung Galaxyja S23 FE uglavnom služe kako bi uređaj učinili jeftinijim.

Performanse i softver

Gledamo li performanse, uređaj radi jako brzo u svim radnim okolnostima, uz pojačano zagrijavanje u odnosu na novije modele. Igre rade brzo, aplikacije se učitavaju bez problema, a svi bugovi i rušenje programa više idu u prilog Androidu nego konstrukciji samog uređaja. Kad smo već kod sučelja i operativnog sustava, valja spomenuti da uređaj pokreće Android 13 sa skinom One UI 6 koji podržava nadogradnju na Android 14. Kao i u svim slučajevima do sad, telefon dolazi sa cijelim arsenalom Googleovih aplikacija i Samsungovih surogata, uz mogućnost deinstalacije nepotrebnog softvera/bloatwarea u slučaju da ga ne koristite.

Kamera koju svi mogu voljeti

Još jedan dio koji se od Samsungovih telefona očekuje je, naravno, poboljšana kamera. U odnosu na Galaxy S21 FE, Galaxy S23 FE donosi značajnu nadogradnju optike koja, kao i ostatak njegovog hardvera, koristi komponente prošlogodišnjeg flagshipa. Tako stražnji modul za kamere ispunjaju tri objektiva - širokokutni od 50 MP, telefoto od 8 MP sa trostrukim optičkim zumom te ultra širokokutni objektiv od 12 MP. Fotografiranje, kao što smo i očekivali, na ovom telefonu polučuje vrlo lijepim rezultatima, što zbog ugrađenog sofvera koji i po noći može snimiti kako-tako dobre slike, što zbog činjenice da ćete po danu dobiti već poznate super kontrastne i blistave fotografije kakve ste od Samsung Galaxyja na koncu i očekivali.

  • +5
Samsung Galaxy S23 FE primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Baterija od 4.500 mAh podržava brzo punjenje do 45 W te u prosjeku izdrži oko jedan do jedan i pol dan rada prije neminovnog spajanja na punjač, a telefon se može puniti i bežično. Što se opcija za memoriju tiče, tu su dvije neproširive varijante - 128 GB zapremnine i 8 GB RAM-a te 256 GB zapremnine i 8GB RAM-a.

Telefon iza svojeg vremena

Sve u svemu, Galaxy S23 FE ne bi nazvali pristupačnijom alternativom Galaxyju S23+, već više Galaxyju S22+. Međutim, Galaxy S23 FE napravljen je kako bi se uvalio u specifičnu nišu 'ubojica flagshipa', smartfona koji nude niz premijskih značajki po nižoj cijeni od najskupljih modela.

Stvari koje mu, s druge strane, idu u prilog su materijali izrade, OLED ekran sa 120 Hz, moćan hardver, solidne kamere, dobar softver i dobar zvuk. Vjerujemo da će ovaj telefon najviše ljubitelja pronaći među kupcima koji cijene manje dimenzije uz kolekciju premijskih značajki. Da je izašao prije godinu dana, Galaxy S23 FE bio bi ubojica flagshipa bez presedana. Ovako predstavlja nišnu opciju za sve koji su planirali kupiti Samsungov smartfon, ali im pretjerano ne 'sjede' dizajnerske značajke ovogodišnjih Flagshipa.

  • +5
Samsung Galaxy S23 FE slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Samsung Galaxy S23 FE
  • Platforma: Android 13, Android 14, OneUI 6
  • Materijali: Gorilla Glass 5, aluminij
  • Ekran: Super AMOLED, 6.4 inča, 120 Hz, HDR10+, 1450 nita
  • Procesor: Exynos 2200
  • Memorija: 128 GB i 8 GB, 256 GB i 8 GB, neproširiva
  • Biometrija: Otisak prsta, čitač ispod ekrana
  • Stražnje kamere: 50 MP, f/1.8, 24 mm (širokokutna), 8 MP, f/2.4, 75 mm (telefoto) 3x optički zum, 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultra štiokokutna)
  • Selfi kamera: 10 MP, f/2.4, 26 mm (širokokutna)
  • Baterija: 4500 mAh, punjiva do 25 W, podržava bežično punjenje
  • Cijena: 699 EUR
  • Ustupio: Samsung
l>