TEHNO RECENZIJA

Isprobali smo Huawei Watch GT 4: Naših tjedan dana s novim članom Huaweijeve obitelji

19.09.2023 u 10:38

Bionic
Reading

Prošli tjedan, 15. rujna, Huawei je predstavio dugo iščekivanu novu seriju pametnih satova – Huawei Watch GT 4, pod egidom 'Fashion Forward'. I kad kažemo da je dugo iščekivana, ne pretjerujemo jer većina entuzijasta i zaljubljenika u gadgete priznaje da Huawei doista radi najbolje satove. A sad dolazi s još više vizualnih elemenata, pametnih značajki, opcija i zanimljivih brojčanika. Usto nova serija dolazi u dvije veličine (41 i 46 mm), a od toga u osam varijacija; manji i veći po četiri. Ove godine u fokusu su moda, zdravlje, aktivan i pametan život te sport, pa su iz Huaweija jasno istaknuli: 'Spajamo tehnologiju s modom kako bismo obogatili svakodnevni život korisnika'

No u to smo se tek trebali uvjeriti. Najnoviji gadget iz Huaweijeve kuhinje imali smo priliku nositi tjedan dana, netom prije službenog lansiranja u Barceloni. Naš novi suputnik bio je Huawei Watch GT 4 (White Leather), manji model s 1,32-inčnim AMOLED ekranom, veličine 41 mm, 466x466 piksela i u klasičnom okruglom izdanju. Stigao nam je u elegantnoj bijeloj kutijici s punjačem, bez adaptera.

Nova serija dolazi, dakle, u dvije veličine i osam varijanti i iako smo ih vidjeli sve, tvrdimo i dalje da imamo pobjednika. Naš sat s bijelim kožnim remenom vizualno je vrlo dojmljiv i daje svojevrstan chef's kiss cijeloj kombinaciji, jer na prvu ne biste ni pomislili da je riječ o pametnom satu. No tijekom lansiranja u Barceloni čuli smo da se Huawei odlučio vratiti tradicionalnom izgledu i dizajnu satova pa ova kombinacija tradicije, dizajna i tehnologije ima smisla.

Stoga i odgovara svakoj modnoj kombinaciji, bilo da s platnenom vrećom idete u kupnju, na važan poslovni sastanak, u šetnju, teretanu ili na teren. Čak i kad nam odjevne kombinacije nisu bile zavidne, sat je pomogao i izvukao stvar.

Aplikacija Huawei Health

Sat radi s pametnim telefonima koji koriste Android 8.0 i iOS 13.0 ili novije verzije, a sve ide preko aplikacije Huawei Health. A ono što je zasigurno mnoge oduševilo ili će ih oduševiti – trajanje je, odnosno izdržljivost baterije.

Kako smo testirali manji model od 41 mm, njegova baterija traje do tjedan dana, a kod većih modela od 46 mm i do dva tjedna. Kako sam često na putu, teško da ću baš uvijek ponijeti sve što mi treba, a ovako tjedan dana mogu biti bez brige i panike – što je savršeno tijekom, primjerice, godišnjeg odmora, jer cijeli tjedan ne morate se brinuti o tome koliko brzo će vam se sat isprazniti, kao što bi to inače bio slučaj.

I dok tipkam ovu recenziju, sat je i nakon šest dana na 40 posto. Naravno, sve ovisi o tome jeste li ozbiljniji sportaš ili rekreativac, jer s jačim intenzitetom i baterija se brže troši. Ako ga se usporedi s modelom GT3, oba nova modela od 41 i 46 mm imaju 20 posto bolji vijek trajanja i do 20 više elemenata nego prije. Uz to, za punjenje sata pomoću magneta treba vam za 100 posto otprilike sat vremena i valja podsjetiti da su Huaweijevi nosivi uređaji integrirani s aplikacijama Strava i Komoot.

Osim što podržava bluetooth pozive, na satu će vam se prikazati SMS-ovi, tekstovi s WhatsAppa, Facebook Messengera i ostalih aplikacija koje se najčešće koriste, a usto bilježi vašu aktivnost u više od 100 sportova, od početničke do napredne razine, po novom i e-sportove.

Možda to nije slučaj kod vas, no svoje bih pametne satove uglavnom punila noću. A kako je baterija ovog Huaweija izdržljivija i duže traje, nosila sam ga i dok sam spavala, no nisam imala problema na privikavanje na njega tijekom spavanja jer je doista lagan za otkopčavanje. A korištenje sata u snu donijelo je zanimljive podatke preko aplikacije Huawei Health – Huaweijev novi sat općenito donosi još više pametnih značajki i informacija o zdravlju. Tako prati kvalitetu sna, disanje, otkucaje srca i tlak, uz dodatne specifikacije.

Kako imam problema s apnejom, uključila sam tijekom noći opciju 'Snimanje tijekom sna', a nakon buđenja na zapešću i na ekranu imala sam zanimljive informacije zahvaljujući nadograđenoj opciji TruSleep – sat je pratio značajan rast otkucaja srca tijekom noći svakih nekoliko sati i frekvencije disanja, uz savjete kako poboljšati kvalitetu sna, s obzirom na lošije rezultate. A to je tek dio mogućnosti koje nudi. To može biti od velike pomoći nekome tko, primjerice, ima problema sa srcem jer tako lakše može pratiti svoje stanje i napredak.

Iako nisu bili na granici zabrinjavajućeg, podaci koje sam dobila mogu biti vrlo korisni u razgovoru s doktorom zbog potencijalnih rizičnih situacija, jer često apneja može biti uzrok vrlo ozbiljnih stanja, a koja teško možemo detektirati ako nam na to ne ukažu, primjerice, partner/ica, netko tko nas 'čuje' dok spavamo ili – pametni sat koji ima te mogućnosti. Naravno, kao što je istaknuto u aplikaciji, pametni sat nije stručnjak ni medicinski uređaj, no svakako može detektirati neobične pojave koje bi nas možda trebale zabrinuti. O tome sam razmišljala tijekom njegova korištenja prije službenog lansiranja, kad još nisam imala sve informacije o istraživanjima i kreiranju pametnog sata.

No tada je James Warran iz Huaweija potvrdio da rade istraživanja s obrazovnim i znanstvenim institucijama diljem Europe, među ostalim o apneji, poremećajima sna i srčanim problemima; za sve to provodili su istraživanja i prema tome kreirali pametne značajke, kojih je još i više nego u prethodnim verzijama. Tvrtka, naime, radi na nekoliko istraživačkih projekata u osam područja, među kojima su krvožilni, živčani, sustav kretanja, endokrini i reproduktivni sustav. Pritom surađuju sa sveučilištima, znanstvenim institucijama i bolnicama u Nizozemskoj, Švicarskoj, Grčkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Možete izmjeriti i razine stresa, odraditi vježbe disanje ako ste uznemireni, pratiti temperaturu tijela i zasićenost krvi kisikom. Osim klasične mogućnosti javljanja na telefon i poruka, također možete namjestiti navigaciju povezivanjem Petal Mapsa s navigacijskom aplikacijom Huaweija. Sat je usto, naravno, vodootporan, no nije predviđen za duboko ronjenje kao druge Huaweijeve verzije. Također, imate opciju sušenja nakon svakog doticaja sata s vodom.

Na satu sam stoga mogla postaviti svoje ciljeve – koliko dnevno želim vježbati, koliko kalorija želim izgubiti (isto tako, možete ubaciti unesene kalorije da vidite preciznije gdje ste), a sat bi mi javljao koliko sam blizu cilja, što je neka vrsta potpore koju je s vremena na vrijeme dobro pročitati/čuti jer odmah imate više volje za vježbanje.

Riječ je aplikaciji Stay Fit, pomoću koje pratite dnevni unos kalorija, kao i koliko ih potrošite u danu, pa ako ste planirali dijetni režim, Huawei će pratiti vaše želje i kalorijski deficit, no morate biti što precizniji pri dodavanju kalorija koje ste unijeli u sebe. Na Activity Ringsu možete postaviti svoje ciljeve, bilo da je riječ o vježbanju, kretanju ili stajanju, uz korištenje kružnog prstena koji vam pokazuje koliko ste blizu ili daleko od njih.

Huawei je mislio i na ženski reproduktivni sustav (Menstrual Cycle Management 3.0) – mnoge žene danas imaju problema s (neredovitim) menstrualnim ciklusom, inzulinskom rezistencijom i hormonalnim problema. S obzirom na to da je Huawei i u tom dijelu radio na istraživanjima sa znanstvenim institucijama, nastoji precizno procijeniti datum sljedeće menstruacije, iako mu za to treba pomoć korisnika – informacije i podaci o sebi koje unosite o ranijim ciklusima moraju biti vrlo precizni.

Kako prati i temperaturu tijekom spavanja, otkucaje srca i ostale faktore za, među ostalim, i predviđanje mjesečnice, tako detektira i plodne dane pa je to dodatna mogućnost za žene koje planiraju trudnoću. Iz Huaweija tvrde da je njihov novi dodatak 15 posto točniji u predviđanju mjesečnice od klasičnih pametnih satova.

Digitalno zdravlje i trener na zapešću, koji je pritom i modni dodatak – tako bismo opisali Huaweijev sat koji smo imali na testu. S obzirom na to da se moj posao ponekad sastoji od terena, a ponekad od tjedana sjedenja pred laptopom, tijelo sve to osjeća, a svi mi nismo baš uvijek toliko motivirani da se odmah nakon posla, hrpe informacija i zurenja u ekran bacimo na tjelovježbu, prošećemo ili žurimo u teretanu.

Istraživanje svih mogućnosti u tom dijelu ispalo je doista zanimljivo i informativno, uz vrlo pozitivan osjećaj – znate da 'netko' prati vaše zdravlje, napredak, upozorava vas kad pokleknete i motivira vas.