TEHNO RECENZIJA

Rafinirani Android za tehno entuzijaste: Isprobali smo Samsung Galaxy Z Fold5

30.10.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Novi preklopni flagship iz Samsunga donosi očekivan asortiman tehnoloških značajki oplemenjen nizom smislenih nadogradnji

Samsung je s ovogodišnjim predstavnicima svoje preklopne serije Galaxy Z službeno ušao u iterativnu fazu. Prošla su vremena u kojima smo svake godine željno iščekivali novi uređaj misleći da će Samsung radikalno izmijeniti neku njegovu značajku te predstaviti nešto što dosad nismo vidjeli. Ovo je, s jedne strane, loša vijest ako od novih preklopnih Androida očekujete nešto frapantno drukčije.

S druge strane, ako se uređaj iz godine u godinu previše ne mijenja, to ne znači da je inherentno loš.

Smislene promjene

Priča s nedavno izašlim Galaxy Z Foldom 5 ona je o rafiniranju već utemeljenih ideja. Najnoviji uređaj, premda po izgledu praktički identičan prošlogodišnjem, dolazi s nekoliko smislenih nadogradnji koje ga čine ugodnijim za korištenje te, ako ništa drugo, boljim izborom za one kojima bi on bio prvi preklopni smartfon iz Samsunga.

Voda i pijesak

Riječ je o izduljenom i podebljem Androidu s AMOLED ekranom dijagonale 6,2 inča, aluminijskim okvirom s logotipom Samsunga i stražnjim mat staklenim panelom koji je, kao i ekran, zaštićen Gorilla Glass Victusom 2. Ovo znači da telefon u teoriji može izdržati put u torbici punoj ključeva bez bojazni od ogrebotina. Međutim, u praksi, izduljena forma Folda5, kombinirana s njegovom težinom, sugerira da je, makar vjerojatno može izdržati sve što je navedeno, najsigurniji u maskici i u torbi.

Isto tako, premda može zaroniti do 1,5 metara dubine na 30 minuta bez oštećenja unutarnjih komponenti, smartfon ima vrlo grbav odnos s prašinom i pijeskom jer se vrlo lako zavlače u mehanizam šarki. Kad smo već kod preklapanja, najnoviji Fold5 je skoro u cijelosti izgubio razmak među unutarnjim ekranima iz prijašnjih generacija. Elegantno se zatvara, a paneli prianjaju jedan uz drugi. Rubovi od ekrana do okvira također su nešto manji, a unutarnja selfi kamerica, kao i u prošlim generacijama, skriva se ispod savitljivog ekrana dijagonale 7,6 inča.

Ergonomija protiv gejminga

Telefon je sam po sebi relativno intuitivan za korištenje, no izduljena forma vanjskog ekrana znači puno manje mjesta za tipkanje, a pravokutni/kockasti format unutarnjeg znači da igranje igara obično za sobom povlači uže polje gledanja i manju učinkovitost, pogotovo u pucačinama iz prvog lica. S druge strane, zahvaljujući procesoru Snapdragon 8 Gen 2, trzanje je više-manje nepostojeće. Zaključno, premda performanse prilikom gejminga trpe zbog samog formata ekrana, druge aplikacije, pogotovo one koje su prilagođene uređaju, prosperiraju.

Rad s više prozora

Rad u nekoliko prozora odjednom vrlo je elegantan i brz, pogotovo ako kopirate sadržaj iz jednog u drugi. Ekran je također nešto svjetliji od prošlogodišnjeg (1750 nita u odnosu na 1250 nita). Ovo je osobito korisno u jako blještavom okolišu ili pri radu tijekom toplijih dana godine, makar valja naglasiti da ako koristite ekran uz maksimalnu svjetlinu, baterija od 4400 mAh iznimno brzo ide prema nuli.

Fotografija

Tehnikalije telefona zaokružuju kamere koje je Fold5 posudio od Folda4 - glavni vanjski širokokutni senzor od 50 MP prati telefoto senzor od 10 MP i ultraširokokutni senzor s trostrukim zumom. Premda zbog niza softverskih trikova koji dolaze s novim sustavom nemamo prevelikih razloga za kuknjavu oko kvalitete fotografija, moramo priznati da nam malo nedostaju sva poboljšanja kamere koja smo vidjeli kod Galaxyja S23 Ultra - pogotovo s obzirom na to koliko Fold5 košta.

Unutarnja kamerica od 4 MP, skrivena ispod ekrana, producira istu kakvoću slika kao i prošlogodišnja, a za nešto bolje selfieje služi vanjska kamera od 10 MP i jako dobro obavlja svoj posao.

  • +7
Samsung Galaxy Z Fold5 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Uređaj za šmekere

Zbrojimo li sve ovo, Galaxy Z Fold5 je skrojen za tehno entuzijaste koji traže rafiniraniji smartfon od prošlogodišnjeg Folda4. Na najnovijem se modelu jasno vide smisleni i učinkoviti tehnološki pomaci u području uređaja s preklopnim ekranima, iako je i dalje primjetna prilična razlika u cijeni od lanjskog modela.

  • +7
Samsung Galaxy Z Fold5 - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Samsung Galaxy Z Fold5
  • Vrsta: preklopni smartfon
  • Proizvođač: Samsung
  • Konstrukcija: aluminijski okvir, Gorilla Glass Victus 2
  • Platforma: Android 13, One UI 5.1.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
  • Unutarnji ekran: preklopni Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 7,6 inča, rezolucija 1812 puta 2176 piksela
  • Vanjski ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, Corning Gorilla Glass Victus 2, 6,2 inča, 904 puta 2316 piksela
  • Memorija: 256 GB 12 GB RAM, 512 GB 12 GB RAM, 1 TB 12 GB RAM
  • Glavna kamera: 50 MP, f/1.8, 23mm (širokokutna), 10 MP, f/2.4 (telefoto) 3x optički zum, 12 MP f/2.2, 123˚ (ultraširokokutna)
  • Selfie kamera ispod ekrana: 4 MP, f/1.8, 26mm (širokokutna), 2.0µm
  • Selfie kamera, vanjska: 10 MP, f/2.2, 24mm (širokokutna), 1.22µm
  • Baterija: 4400 mAh, brzo punjenje, 25W žičano, 15W bežično, 4,5W reverzibilno bežično
  • Cijena: 1949 eura
  • Ustupio: Samsung
>