TEHNO RECENZIJE

Kvaliteta ili hype? Evo što je iPhone 15 Pro Max pokazao nakon dva mjeseca korištenja

09.12.2023 u 07:08

Bionic
Reading

Najnoviji premijski telefon iz Applea karakterističan je po dvije stvari: premijskom materijalu okvira i paprenoj cijeni. Isplati li se iskeširati više novca i vrijedi li ovaj uređaj nadogradnje? Ovo su naši dojmovi nakon dva mjeseca svakodnevnog korištenja

Najnovija serija Appleovih mobilnih uređaja s nama je već neko vrijeme. Ako ste se pronašli među entuzijastima ili znatiželjnicima koji su najnoviji telefon htjeli kupiti na samom početku prodaje, vjerojatno ste se susreli sa situacijom sličnom našoj - ni pet minuta nakon otvaranja pretprodaje većina uređaja Pro i Pro Max bila je rasprodana.

Ovo je prisililo većinu kupaca sa slabijim refleksima (ili osjećajem krivice koji dolazi prije pritiska na tipku 'plati') da kopaju po stanicama nešto manje poznatih zastupnika Applea ili se, kao što je bio slučaj s nama, strpe do listopada, kad se, među ostalim, očekivao drugi val isporuke uređaja. Tim rečeno, pretpostavljamo da je fer naglasiti da smo ovaj iPhone 15 Pro Max kupili za osobnu uporabu - što ovaj odgađani osvrt čini malo drukčijim od onih u kojima su nam telefon ustupili proizvođači.

Još jedan iPhone

Nakon dva mjeseca svakodnevnog korištenja došli smo do zaključka koji, uz izuzetak nekolicine detalja vezanih uz značajke samog uređaja, možemo pripisati apsolutno svakom iPhoneu koji smo imali priliku isprobati. Naime iskustvo korištenja ovog premijskog telefona uvelike ovisi o tome koliko ste duboko zaronili u Appleov ekosustav.

Ako pored iPhonea raspolažete Apple Watchem, AirPodsima i drugim nosivim uređajima, korisničko iskustvo je zbog povezivosti proporcionalno bolje.

  • +13
iPhone 15 stigao u Hrvatsku Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Nekoliko noviteta

Što se samog uređaja tiče, razlike između ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg modela uglavnom su minuciozne. Najočitija promjena dolazi u vidu dostupnih boja, USB-C porta, nove tipke i titanijskog okvira. Tu je također za nijansu balansiraniji rasporeda mase, što držanje telefona u ruci čini malo udobnijim.

Još jedna zgodna stvar su tanji rubovi ekrana te staklo zaslona i pozadine, a koje se jako suptilno obavija prema titanijskom okviru. Sve ovo je jako zgodan detalj koji vam, ako telefon ne planirate nositi na servis zbog razbijenog ekrana, neće značiti ništa nakon što iPhone 15 Pro Max spremite u maskicu i zaštitite kaljenim staklom.

Sitni koraci naprijed

Minuciozne nadogradnje iz jedne u drugu seriju ne bi, tim rečeno, trebale iznenaditi nikoga. Apple je poznat kao kralj postupne nadogradnje, što znači da njihovi telefoni rijetko kad donose nešto zbilja novo - umjesto toga uzimaju stvari koje funkcioniraju i izvode ih na vrlo specifičan - Appleov način.

Tako ove godine dobivamo drugu iteraciju always-on prikaza, koji izgleda jako zgodno kad ga koristite sa zadanim pozadinama - prebacujući se iz zagasitih u svijetle nijanse kroz vrlo zgodnu animaciju.

Ako zbilja želite uštedjeti na bateriji, a da pred sobom cijelo vrijeme nemate zagasit ekran sa ispisanim notifikacijama, tu opciju uvijek možete isključiti, no nama se svidjela i, što je najbolje od svega, nije dramatično utjecala na trajanje baterije. Štoviše, u usporedbi s iPhoneom 12 Pro Max, s kojeg smo napravili nadogradnju, telefon radi brže i dulje.

Još jedna stvar koja se dramatično ubrzala je biometrijsko očitanje lica te ono radi puno brže nego prije nekoliko godina. Telefon se također riješio 'zubića' i zamijenio ga Dynamic Islandom, softverskim statusnim ispisom s notifikacijama smještenim oko frontalne kamere, premijerno uvedenom na iPhoneu 14 Pro. Ova je značajka danas, napomenimo, dostupna na svim ovogodišnjim modelima.

Konačno, vjerojatno najimpresivniji novitet dolazi u dramatično poboljšanom setu stražnjih kamera, a one, uz podršku vrlo učinkovitog 3-nanometarskog procesora A17 Pro i novopridošle periskopske kamere mogu izvoditi lude čarolije s fotografijama. Pored mogućnosti povećanog optičkog zuma, koji se, kao i kod svih mobilnih telefona, raspada kako ga više forsirate, iPhone 15 Pro Max uz iOS 17 nudi opciju pretvaranja više-manje svake slike u portret - čak i nakon što ste je snimili. Snimljene fotografije uz malo vještine i čačkanja po postavkama pariraju onim studijskima te definitivno nadmašuju sve što smo znali postići koristeći kameru iPhone 12 Pro Maxa.

  • +7
iPhone 15 Pro Max primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ponešto o hardveru

Što se ekrana tiče, iPhone koristi isti Super Retina XDR zaslon iz prošle godine s tehnologijom always-on i stopom osvježavanja ProMotion od 120Hz.

Još jedna stvar koja će vjerojatno obradovati kućanstva koja pored iPhonea koriste druge brendove mobitela uvođenje je USB-C priključka. Ovo, pored spomenute kompatibilnosti s punjačima za Androide, telefonu daje mogućnost brzog prijenosa podataka (do 10 Gb/s), kao i mogućnost korištenja istog Appleovog punjača za iPhone, iPad i Mac.

Konačno, tu je i nova tipka - iPhone 15 Pro Max umjesto prekidača za zvuk koristi tipku s haptičkim naglaskom, sličnu onoj na Apple Watchu Ultra. Ako želite, možete je nastaviti koristiti za utišavanje uređaja, no njezina primjena seže puno dalje - za startanje kamere, uključivanje svjetiljke, snimanje glasovnog zapisa ili aktiviranje nekog od prečaca.

Ovo je zbilja zgodan dodatak koji će, ako za njega nemate neku vrlo specifičnu primjenu, u većini slučajeva nastaviti raditi isto kao i njegov prethodnik - stišavati zvuk dugim pritiskom prsta.

Neizbježna priča o nadogradnji

Tu se zapravo vraćamo na onu osnovnu premisu nadogradnje Appleovih uređaja, čega se već dulje vrijeme držimo. Jer iPhone Pro Max se, osim ako zbilja nemate pojma gdje s novcima, nikad ne isplati nadograđivati iz godine u godinu. Najbolja stvar je, ako ste entuzijast, pričekati minimalno dvije ili tri generacije da bi se broj novih značajki podigao dovoljno da opravda nadogradnju.

Ako vam ne gori pod petama, najbolje je napraviti racionalnu stvar i koristiti telefon pet-šest godina prije nego što ga proslijedite ili se odlučite za nadogradnju. Apple je poznat kao kompanija s apsurdno dugotrajnom softverskom podrškom, što, u kombinaciji s vrlo dugotrajnim i kvalitetnim hardverom, zapravo radi protiv ideje da ovaj uređaj, pogotovo ako pripada liniji Pro, morate mijenjati svake jeseni.

Čak i uz visoku cijenu i preporuku odgode nadogradnje, novi iPhone 15 Pro Max i dalje je jedan od najboljih premijskih telefona koji smo dosad koristili.

Da, radi se o skupom telefonu napravljenom za korisnike dubokog džepa. Također je riječ o smartfonu koji ćete jednog dana moći prodati po puno višoj cijeni od bilo kojeg Androida, uz činjenicu da će vas, zbog kvalitetne izrade i vrlo impresivne softverske podrške, kvalitetnom fotografijom i brzim performansama bez problema godinama služiti.

  • Ime: iPhone 15 Pro Max
  • Konstrukcija: Staklo, titanijski okvir
  • SIM: Nano SIM i e SIM
  • Zaslon: 6.7 inča, LTPO Super Retina XDR OLED, 120Hz, HDR10, Dolby Vision, do 2000 nita, 1290 puta 2796 piksela, zaštita Ceramic Shield, always-on prikaz
  • Operativno sustav: iOS 17
  • Čipset: Apple A17 Pro (3 nm)
  • Memorija: 256GB 8GB RAM, 512GB 8GB RAM, 1TB 8GB RAM, nVME
  • Stražnja kamera: 48 MP (širokokutna), 12 MP (periskopski telefoto), 5x optički zum, 12 MP (ultra širokokutna), 3D LiDAR skener (dubinska)
  • Selfi kamera: 12 MP (širokokutna), dubinski i biometrijski senzor
  • Zvuk: stereo
  • Baterija: Li-Ion 4441 mAh
  • Punjenje: Žičano - do 50 posto u pola sata, 15 W bežično (MagSafe), 7.5 bežično (Qi), 4.5 reverzibilno žičano
  • Cijena: 1.619 eur
  • +2
iPhone 15 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.