TEHNO RECENZIJE

Luksuzni tablet sa štedljivim značajkama: Isprobali smo Samsung Galaxy Tab S9 FE+

25.10.2023 u 20:48

Bionic
Reading

Najnoviji Samsungov tablet uzima sve što je predstavio Galaxy Tab S9 Ultra - i nakon toga miče dijelove koji su Ultru činili skupom

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra s Androidom ima značajke koje malo koji uređaj može nadmašiti. Pitanje je, doduše, što napraviti ako vam neke od njih ne trebaju. Odgovor je Samsung Galaxy Tab S9 FE. Fan edition popularnog tableta dolazi s nizom značajki koje korisnici najčešće traže, no za koje nisu spremni platiti cijenu premijskog modela.

Nova serija FE, nove značajke

Konkretno, Samsung Galaxy Tab S9 FE dolazi u varijantama od 10,9 i 12,4 inča, zamjenjujući AMOLED ekran IPS LCD-om od 90 Hz. Također dolazi s procesorom Exynos 1380, dvaput sporijim od Ultrinog, no za ono za što se koristi - radi posve solidan posao.

Glavna ideja za nastanak verzije FE je uređaj koji će pružiti mogućnost konzumacije sadržaja i laganog kreativnog posla bez potrebe za plaćanjem cijene za tablet poznat po tim značajkama. Ovome doprinosi prisutnost novog S Pena, pristojne solucije za sve od skiciranja do ilustracija, uz relativno malo kašnjenje olovke za potezom - nešto što smo smatrali glavnim razlogom za to što Samsung Galaxy Tab S9 Ultra nije savršen izbor za digitalnu ilustraciju.

Iskustvo korištenja

Nakon tjedan dana korištenja i isprobavanja, Galaxy Tab S9 FE+ se svojim luksuznim ekranom i relativno pristojnom baterijom pokazao dobrim izborom za kreativne eskapade, uz naglasak da smo od njega u startu očekivali manje od Ultre, što u retrospektivi znači da ni Ultra nije toliko loša za crtanje. Možda smo se navikli na skoro momentalnu reakciju olovaka nekih drugih proizvođača, no kako stvari stoje, S Pen se na kraju priče pokazao solidnom solucijom po pitanju digitalnog crtkarenja.

Što se ostalih primjena tiče, aluminijski tablet izduženog formata radi posve pristojno. Uz frontalnu kameru od 12 MP, videopozivi izgledaju dobro, senzor za otisak prsta koji se preselio na tipku za paljenje i gašenje djeluje brzo i precizno, a sve zaokružuju mala težina i izvrsna prenosivost.

Tab S9 FE+ dolazi sa 'samo' 128 GB zapremnine, no moguće ga je proširiti putem SD slota, što znači da ako se odlučite baviti nečim što traži više prostora na uređaju, za to postoji rješenje. Konačna razlika, pored interne memorije, između FE i FE+ je stražnja kamera - ona kod skupljeg modela ima dva objektiva (širokokutni i ultraširokokutni) od 8 MP.

FE+ ne dolazi s punjačem, što znači da u kutiji dobijete samo iglu za SIM i USB kabel, no jednom kad ga spojite na punjač, njegovu ćete Li-Po bateriju od 10.090 mAh putem žice moći puniti snagom do 45 W.

Štedljiv ili ne?

Ključni argument zašto bi itko kupio ove tablete njihova je prihvatljiva cijena. Premda Galaxy Tab S9 FE uz cijenu od 599 eura preporučujemo više-manje svima koji traže jeftiniji tablet s Androidom za neki kreativni posao, skuplji FE+ seže u zonu od 799 eura, što je, podsjetimo, domena u kojoj je moguće pronaći konkurenciju koja u nekim segmentima nudi više.

Tim rečeno, Galaxy Tab S9 FE+ je i dalje jako dobar uređaj koji zahvaljujući prostranom ekranu, mogućnosti proširenja memorije i elegantnom dizajnu u nekoliko vrlo lijepih boja predstavlja dobar izbor u areni tableta s Androidom.

  • +3
Samsung Galaxy Tab S9 FE+ Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Samsung Galaxy Tab S9 FE+
  • Ekran: LCD IPS 90 HZ, 12,4 inča
  • Procesor: Exynos 1380
  • Platforma: Android 13, One UI 5.1
  • Materijal: aluminij
  • Zvuk: Stereo, 2 zvučnika
  • Prednja kamera: 12 MP, širokokutna
  • Stražnje kamere: 8 MP širokokutna, 8 MP ultraširokokutna
  • Memorija: 128 GB 8 GB RAM, 256 GB 12 GB RAM
  • Baterija: Li-Po
  • Ulaz: USB
  • Cijena: 729 eura
  • Ustupio: Samsung
>