TEHNO RECENZIJE

Ni na nebu, ni za zemlji: Isprobali smo pametni sat MeanIT Smart Watch 4G

17.12.2023 u 09:12

Bionic
Reading

Pametni sat s podrškom za video i glasovne pozive ima jedan koliko-toliko jak adut na koji se može osloniti

MeanIT Smart Watch 4G upakiran je u podeblje plastično kućište, s tipkom na sredini desnog oboda i kamerom ugrađenom posred gornjeg oboda, iznad zaslona, dok je rešetka za zvučnik smještena na lijevoj strani donjeg oboda.

Straga, pri dnu, naći ćete kontakte za punjenje baterije.

Kućište djeluje robusno i čvrsto, ali i pomalo nezgrapno. Ladicu za karticu SIM prilično je teško izvaditi, što može biti iritantno ako to trebate razmjerno često raditi.

Zaslon je dijagonale 1,44 inča (3,56 centimetara). Dobro reagira na dodir, razina svjetline je pristojna, a razlučivost rubno zadovoljavajuća.

Kvaliteta poziva je dobra, iako ne očekujte puno od ugrađene kamere. Moguće je raspoznati sugovornika, ne i puno više od toga. Ni fotografije nisu dobre - tamne su, zrnate, s puno šuma.

Ali s pozivima je nešto drugo problem. Kako sat ne podržava Bluetooth, nemoguće ga je povezati sa slušalicama, što znači da obavljate razgovore govoreći u njega i slušajući ga na uhu. Krajnje nepraktično.

Domaći distributer Intelkom promovira ovaj pametni sat kao namijenjen primarno sportašima i amaterima koji se bave sportom, ali i djeci te svim ljudima koji 'žele imati mobitel na ruci'.

Općenito govoreći, doista bi mogao poslužiti svim navedenim kategorijama, ali uz određena ograničenja i ustupke.

Krenimo od gumiranog plastičnog remena koji dolazi u paketu s uređajem. Pogodan je za djecu, ali ne i za odrasle osobe jer će većini biti preuzak i nezgrapan za korištenje. Iako nemam naročito veliko zapešće, jedva sam ga uspio zakopčati.

Ne možete znati da biste se mogli susresti s problemom te vrste dok ne otvorite pakiranje i isprobate ga zato što nigdje na ambalaži nije naznačeno ništa u tom smislu.

Stoga me neće čuditi ako dođe do većeg broja prigovora kupaca i zahtjeva za povratom.

Za sportaše? Hm...

Ljude koji se ozbiljnije bave sportom Smart Watch 4G zanimat će eventualno zbog razmjerno niske cijene, mada nisam uvjeren da će to biti dovoljno.

Naime nedvojbeno je prednost biti u mogućnosti odgovoriti na poziv izravno sa sata, ali osim štoperice, ne nudi praktično ništa drugo za mjerenje performansi, pa čak ni broj koraka. Vodootpornost i slične napredne značajke da i ne spominjem.

Da, većinu tih značajki moguće je naći na pametnim telefonima, no onda ih morate nositi sa sobom. Što će vam još i sat?

Zato mi je teško vjerovati da će biti zanimljiv većini sportaša, bili profesionalci, bili amateri.

Što se djece tiče, argumenata u prilog Smart Watcha 4G nešto je više.

Mogućnost izravnog (video) poziva djetetu ili u obrnutom smjeru doista može biti praktična i korisna, a to nije sve što ovaj uređaj može ponuditi.

Prateća aplikacija SeTracker2 nudi prikaz pozicije pametnog sata na karti, što znači da možete pratiti njegovo kretanje.

Ima prednosti, ali i nedostataka

Moguće ju je koristiti za poziv uređaja i slanje poruka, a na raspolaganju su i značajke kao što su fotografiranje na daljinu, pregled primljenih SMS-ova na broj na koji glasi kartica, automatsko odbijanje nepoznatih poziva, unos kontakata iz telefonskog imenika i brojeva za poziv u hitnom slučaju...

Također je moguće na daljinu pokrenuti i ugasiti uređaj, ukaže li se potreba za time, te instalirati tridesetak igara. One dolaze s reklamama koje je moguće ukloniti uz plaćanje odgovarajuće pretplate.

Prednosti, dakle, ima, ali ima i nedostataka.

Primjerice, sat vas ne upozorava na propušten poziv. Istina, u pratećoj aplikaciji pregled je primljenih SMS-ova, no ako se dijete ne sjeti redovno ih pregledati, eto prilike za manji roditeljski slom živaca.

Uz to, sat je prilično velik i težak za manju djecu, a izgledom bi mogao biti neprivlačan onoj starijoj (i publici općenito), navikloj na elegantniji dizajn.

Ovisno za što ga i koliko intenzivno koristite, baterija Smart Watcha 4G može potrajati četiri do pet dana kad je potpuno napunjena.

Posebno napominjem 'potpuno napunjena' zato što se čudno ponašala pri dopunjavanju. Rezultati su varirali ovisno o tome koliko bih je dopunio, ali ne bi izdržala dulje od dana s 50 posto kapaciteta, recimo. Imajte, dakle, to na umu kad razmišljate o tome na koliko autonomije možete računati.

Vjerojatno je najsigurnije svaki put napuniti je do kraja, za što ćete trebati između dva i dva i pol sata, ako je prethodno bila potpuno prazna.

Trebate li kupiti Smart Watch 4G Calling?

Ako ste ozbiljnije zainteresirani za bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima općenito, bolji izbor bit će satovi koji nude više mogućnosti za njihovo praćenje i bilježenje.

Može poslužiti za kontakt, praćenje i nadzor djece, iako i u tom području ima prostora za poboljšanje.

Konačno, ako vam samo treba sat putem kojeg možete primati i obavljati video i glasovne pozive, a da vam kvaliteta kamere nije naročito bitna, Smart Watch 4G nudi razumno dobar omjer cijene i kvalitete.

Pametni sat MeanIT Smart Watch 4G Calling - ključne specifikacije

  • podrška za pozive u mreži 4G
  • podrška za videopozive u mreži 4G (uz prateću aplikaciju SeTracker2)
  • zaslon: osjetljiv na dodir, 1,44 inča (3,6 centimetara)
  • kamera, vanjski mikrofon, zvučnik
  • ostalo: memoriranje telefonskih brojeva, mogućnost lociranja uređaja
  • boja: crna
  • cijena: 49 € / 370 HRK
  • ustupio: Intelkom