TEHNO PREGLED

Šest mjeseci kaosa u Twitteru, sve na jednom mjestu

05.04.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Otkad ju je preuzeo Elon Musk, popularna društvena mreža gotovo pa ne silazi s naslovnica medija. Pripremili smo za vas pregled najvažnijih događaja koji su kulminirali prekjučerašnjom promjenom prepoznatlivog loga plave ptice u onaj - dogecoina

Od listopada 2022. godine, kad je Elon Musk preuzeo Twitter, ta popularna društvena mreža gotovo ne silazi s naslovnica.

Ako vam se teško snaći u svoj toj sili vijesti, ne brinite se - niste jedini. Kako biste što lakše pohvatali konce, pripremili smo pregled najvažnijih događaja u tih približno šest mjeseci, posloženih od najnovijih prema najstarijima.

Travanj 2023.

Promjene verifikacije na Twitteru

Musk je tvrdio da će, počevši od 1. travnja, plave kvačice koje su ranije označavale da je račun legitiman, verificiran i značajan biti zadržane samo za one koji imaju pretplatu na Twitter Blue.

Promjena je trebala biti dio šireg nastojanja Twittera da ukloni ranije besplatne značajke i spoji nove pod pretplatom Twitter Blue od osam USD mjesečno (odnosno 11 USD na uređajima s operativnim sustavima Android i iOS).

Nakon što su brojne slavne osobe i tvrtke najavile da neće platiti naknadu od osam dolara, činilo se da uklanjanje toliko plavih oznaka neće biti baš jednostavno. Twitter je tek ažurirao tekst koji prati plavu kvačicu kako bi bilo manje jasno je li netko verificiran zbog toga što je poznat ili zbog plaćanja za Twitter Blue.

U krajnjem činu sitničavosti, Twitter je uklonio potvrdu provjere za New York Times nakon što su iz tih novina također poručili da neće platiti provjeru.

Prema prvim podacima, Twitter Blue je donio tek 11 milijuna USD u prva tri mjeseca ove godine.

Ožujak 2023.

Twitter najavljuje nove razine API-ja

Tri razine API-ja uključuju onu besplatnum namijenjenu botovima za objavljivanje sadržaja, osnovnu razinu od 100 USD mjesečno i skupu poslovnu razinu. Pretplatom na bilo koju razinu moguće je dobiti pristup Ads API-ju bez dodatnih troškova.

Twitter je najavio da će u roku od mjesec dana ukinuti stare razine pristupa, uključujući Standard (za v1.1), Essential i Elevated (za v2) te Premium.

Programeri su i dalje nezadovoljni Twitterovom novom API strukturom.

Od 15. travnja ​​prikaz samo provjerenih računa na vremenskoj traci 'Za vas'

Musk je opravdao ovaj potez rekavši da je ovo 'jedini realan način rješavanja problema s naprednim AI botovima koji preuzimaju kontrolu'.

Novi korisnički računi sada moraju čekati samo 30 dana na Twitter Blue

Twitter je smanjio čekanje za kupnju pretplate za novostvorene račune s 90 na 30 dana.

Twitter ukida 'naslijeđene' plave oznake 1. travnja

Objavljeno je da će uklanjanje naslijeđenih plavih kvačica započeti 1. travnja za korisnike koji nisu pretplaćeni na Twitter Blue.

Musk je još u prosincu tvitnuo da će tvrtka ukloniti naslijeđene kvačice 'za nekoliko mjeseci'. Nakon toga, korisnicima s naslijeđenim plavim oznakama počeo se pojavljivati skočni prozor kada su kliknuli na svoju kvačicu, u kojem je pisalo: 'Ovo je naslijeđeni verificirani račun. To može, ali i ne mora biti značajno.'

Ali kada je Twitter uprskao stvar s uklanjanjem kvačica, ponovno su promijenili tekst, pa sad korisnici ne mogu razlikovati ima li netko kvačicu zato što je to platio ili zato što se smatra istaknutim.

Ugašen Tor

Twitterova usluga Tor, inačica te društvene mreže kojoj se može pristupiti i u državama u kojima je ta društvena mreža zabranjena, ugašena je nakon što tvrtka nije obnovila svoj certifikat, a on je istekao 6. ožujka. Nema naznaka da će biti ponovno stavljena u pogon.

Twitter Blue dostupan u više od 20 država

Ovo proširenje čini uslugu pretplate dostupnom u više od 35 država diljem svijeta. Među njima su Nizozemska, Poljska, Irska, Belgija, Švedska, Rumunjska, Češka, Finska, Danska, Grčka, Austrija, Mađarska, Bugarska, Litva, Slovačka, Latvija, Slovenija, Estonija, Hrvatska, Luksemburg, Malta i Cipar.

Veljača 2023.

Otkazi se nastavljaju

Twitter je u četvrtom krugu otkaza otpustio više od 200 zaposlenika, uključujući Esther Crawford, izvršnu direktoricu koja je nadgledala uvođenje pretplate Twitter Blue.

Broj zaposlenih pao je s oko 7500 zaposlenika na manje od 2000. Jedna od brojnih rundi kadrovskih rezova eliminirala je cijeli tim zadužen za pristupačnost.

Twitter dopušta reklame za kanabis

Nakon što je 15. veljače ažurirao svoju reklamnu politiku, Twitter je postao prva aplikacija za društvene mreže u SAD-u koja dopušta oglašavanje kanabisa. Ovi oglasi prikazivat će se u američkim saveznim državama u kojima je kanabis legalan te u Kanadi.

Twitter opet odgađa lansiranje svoje nove API platforme

Isprva je rok za ukidanje besplatnog pristupa Twitterovom API-ju bio 9. veljače. Nakon toga je produžen do 13. veljače, da bi potom ponovno došlo do odgode, ovog puta bez postavljenog datuma. Odgoda ugrožava planove programera i startupa koji grade alate oko Twitterovog API-ja.

Twitterov osnovni API koštat će 100 USD mjesečno

Iz tvrtke je stigla najava da će naplaćivati ​​100 USD mjesečno za osnovnu razinu API-ja. Ovo će programerima omogućiti pristup 'niskoj razini korištenja API-ja', kao i Ads API-ju.

Kada su programeri pokušavali razjasniti nova pravila API-ja, otkrili su da je web stranica Twitterovog foruma za razvojne programere zaključana. Forum je napokon bio dostupan četiri dana kasnije, 13. veljače.

Twitter Blue uvodi tvitove do 4000 znakova

Twitter je 8. veljače najavio mogućnost objavljivanja dužih tvitova za plaćene korisnike. Umjesto 280 znakova, pretplatnici na Blue mogu objavljivati tvitove s do 4000 znakova, koje će svi moći čitati. Na vremenskoj traci vidjet ćete samo prvih 280 znakova. Ako želite pročitati više, možete kliknuti na 'Prikaži više'.

Twitter će početi dijeliti prihod od oglasa s kreatorima sadržaja

Musk je 3. veljače tvitnuo da će tvrtka uskoro početi dijeliti prihod od oglašavanja s kreatorima na platformi. Ali postoji i kvaka: korisnici koji ispunjavaju uvjete moraju biti prijavljeni na Twitter Blue. Isplata, koliko je poznato, dosad nije bilo.

Twitter Blue širi se u nove države, vraća se uređivanje Spaces

Pretplate na Twitter Blue sada su dostupne u Saudijskoj Arabiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, što čini ukupno 12 zemalja na koje se korisnici mogu pretplatiti od 2. veljače.

Od 8. veljače Twitter Blue je proširio usluge na Indiju, Indoneziju i Brazil. Također je najavio pokretanje nove kartice Spaces s odabranim postajama za prostore uživo i snimke, uz podcaste.

Podcasti su dostupni samo pretplatnicima na Blue i 'nekim ljudima na Twitteru za Android i iOS'.

Twitter ukida besplatan pristup svom API-ju

Twitter je najavio da će od 9. veljače prestati nuditi besplatan pristup Twitter API-ju. Zamijenit će ga inačica za koju će trebati platiti. Musk je nekoliko dana prije tog roka rekao da će ipak postojati i besplatan API za 'botove koji pružaju dobar besplatan sadržaj'.

Twitter ukida CoTweets

Twitter je 1. veljače objavio da ukida CoTweeting, značajku koja je korisnicima omogućavala koautorstvo tvitova. Korisnici će moći vidjeti set zajedničkih tvitova u idućih mjesec dana, nakon čega će se automatski pretvoriti u retvitove na profilu koautora.

Siječanj 2023.

Twitter u partnerstvu u inicijativi za sigurnost robne marke

Zbog pada prihoda od oglasa i odlaska oglašivača Twitter je 25. siječnja objavio da se udružio s adtech kompanijama DoubleVerify i Integral Ad Science (IAS) kako bi oglašivači mogli biti upozoreni ako se njihov oglas prikazuje uz neprikladan sadržaj.

Program, isprva dostupan za reklamne kampanje u SAD-u, omogućuje robnim markama analizu sadržaja za sve vrste oglasa, s fokusom na tvitove iznad i ispod oglasa.

Twitter uvodi svoj bookmark za iOS

Novi dizajn prikazuje dugme bookmarka ispod proširenog prikaza tvita, što olakšava dodavanje objave. Uz to, pojavit će se obavijest na vrhu zaslona 'Prikaži sve oznake'.

Nova značajka isprva je dostupna samo za iOS. Očekuje se da će biti dostupna i za Android te web.

Tihi progon klijenata trećih strana

Nakon što je isključio istaknute proizvođače aplikacija kao što su Tweetbot i Twitterific, Twitter je 19. siječnja tiho ažurirao svoje uvjete za razvojne programere kako bi potpuno zabranio klijente trećih strana. Kao rezultat toga, Twitterovi klijenti trećih strana počeli su uklanjati svoje aplikacije iz trgovine App Store.

Twitter nudi godišnju pretplatu Blue

Korisnici sada imaju priliku dobiti popust od 84 USD godišnje ako kupe godišnju pretplatu Blue na webu. Twitter Blue je u ovom trenutku dostupan u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Japanu.

Twitter prodaje namještaj iz središnjice na dražbi

Pokušavajući ostvariti prihode na pomalo neobičan način, Twitter je višak uredskog namještaja - do kojeg je došlo nakon što su tisuće zaposlenika ili napustile tvrtku ili su otpuštene - ponudio na prodaju putem aukcije.

Twitter postavlja algoritamsku vremensku traku 'Za vas' kao zadanu

Pokušali su to i ranije, ali bi se vratili na kronološku vremensku traku pod pritiskom nezadovoljnih korisnika. Ovog puta prikazuju algoritamske i kronološke feedove jedan pored drugog. Korisnici se mogu prebacivati ​​između njih povlačenjem prsta po zaslonima svojih telefona. Promjena je opravdana tvrdnjom da korisnici sada mogu jednostavno prelaziti između preimenovanih vremenskih linija 'Za vas' i 'Slijedeće'.

Twitterovi napredni filtri pretraživanja za mobilne uređaje stižu uskoro, navodno

Prema analitičaru društvenih medija Mattu Navarri, Twitterovi napredni filtri pretraživanja za mobilne uređaje stižu uskoro.

Twitter ukida zabranu političkih oglasa

Zabrana uvedena 2019. godine, s obrazloženjem da 'doseg političke poruke treba zaraditi, a ne kupiti', ukinuta je u pokušaju povećavanja prihoda.

Prosinac 2022.

Pretplatnici mogu postavljati 60-minutne videozapise

Twitter je 23. prosinca ažurirao stranicu servisa Twitter Blue dodatkom prema kojem pretplatnici mogu uploadati 60-minutne videozapise s weba razlučivosti 1080 p i veličine datoteke do dva gigabajta.

Otpuštanja u Twitteru se nastavljaju

Twitter je u ovo vrijeme smanjio polovicu svog tima za javnu politiku i otpustio pojedine inženjere u infrastrukturi putem e-pošte 16. prosinca.

Procjenjuje se da je u cijelom Twitteru oko 75 posto zaposlenika ili odlučilo otići ili je otpušteno otkako je Musk preuzeo kormilo.

Twitter prikazuje cijene dionica i kriptovaluta izravno u rezultatima pretraživanja

Kako bi pristupili novoj značajci, korisnici moraju samo upisati simbol dolara, nakon čega slijedi odgovarajući simbol oznake, npr. $GOOG ili $ETH u traci za pretraživanje i Twitter će prikazati trenutnu cijenu.

Ovo također funkcionira bez upotrebe simbola $ u nekim slučajevima, ali je manje dosljedno i ne vraća uvijek cijene dionica ili kriptovaluta prema zahtjevu.

Twitter prikazuje koliko ljudi gleda vaše tvitove

Broj pregleda tvita bit će vidljiv svima, a ne samo vlasniku računa.

Twitter Blue for Business omogućuje tvrtkama identifikaciju njihovih zaposlenika

Pokrenut je pilot program za Blue for Business s odabranim tvrtkama u sklopu kojeg će biti omogućen prikaz njihovih bedževa na profilima zaposlenika. U planu je daljnje širenje na druge tvrtke i organizacije.

Velika suspenzija korisničkih računa, uključujući istaknute novinare

Dan nakon što je Twitter iznio novu politiku kako bi objasnio odluku o zabrani računa koji prati Muskov privatni avion, Twitter je također suspendirao svog konkurenta Mastodona.

U istom danu Twitter je bez upozorenja suspendirao brojne istaknute novinare na platformi. Čini se da je Twitter imao bug koji je omogućio suspendiranim korisnicima da i dalje sudjeluju u Twitter Spacesu.

Grupa suspendiranih novinara započela je razgovor na Spacesu u koji se uključio i sam Musk. Ubrzo nakon toga Twitter je privremeno povukao grupnu audio značajku Spaces.

Twitter gasi Revue

Revue, newsletter platforma koju je Twitter kupio u siječnju 2021., poslala je 14. prosinca obavijest o gašenju. Korisnici su imali rok do 18. siječnja 2023. za preuzimanje svojih podataka, nakon čega su bili obrisani.

Twitter raspušta Vijeće za povjerenje i sigurnost

Twitter je raspustio savjetodavnu skupinu koja se sastojala od otprilike 100 neovisnih istraživača i aktivista za ljudska prava iz cijelog svijeta. Članovi su 12. prosinca primili e-poruku u kojoj se kaže da Vijeće za povjerenje i sigurnost 'nije najbolja struktura' za dobivanje vanjskih uvida u proizvode tvrtke i strategiju politike.

Musk kaže da će Twitter ukloniti sve naslijeđene provjere 'za nekoliko mjeseci'

Twitter će ukloniti sve naslijeđene plave kvačice 'za nekoliko mjeseci', najavio je tvitom Musk 12. prosinca.

Twitter Blue ponovno se pokreće s novim postupkom provjere, plus Blue for Business

Twitter službeno vraća pretplatu na Twitter Blue 12. prosinca, s početkom u pet država i planom za brzo daljnje širenje. Ažurirao je svoje uvjete kako bi odredio da će korisnici morati potvrditi svoje telefonske brojeve prije kupnje pretplate na Twitter Blue.

Web prijave koštat će osam, a za iOS 11 USD mjesečno za 'pristup značajkama samo za pretplatnike, uključujući plavu kvačicu'. Twitter Blue postao je dostupan na Androidu po istoj cijeni kao iOS u siječnju 2023.

Tvrtka je također počela uvoditi Blue for Business, što dodaje zlatnu kvačicu na račune tvrtki.

Twitter globalno uvodi značajku Community Notes

Značajka ranije poznata kao Birdwatch odsad je vidljiva diljem svijeta. Prije je bila dostupna samo u SAD-u. Twitter je u siječnju 2023. dodao moderatore iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Australije i Novog Zelanda.

Riječ je o značajki za provjeravanje istinitosti navoda temeljenoj na crowdsourcingu. Moderatori koji su dio programa mogu dodavati bilješke tvitovima kako bi dodali kontekst, a korisnici zatim mogu glasati ako procijene da je kontekst od pomoći.

Twitter najavljuje naplaćivanje pretplate Blue za iOS

Kada je Twitter lansirao svoj novi plan pretplate s oznakom za potvrdu 9. studenoga, korisnicima je naplaćivao 7,99 dolara mjesečno. U pokušaju da nadoknadi naknade za App Store, Twitter korisnicima iOS-a naplaćuje 11 USD za novi pretplatnički plan - iako je uvođenje pretplate Twitter Blue bilo obustavljeno.

Studeni 2022.

Značajka Community Notes ažurirana kako bi bolje odgovorila na doprinose 'niske kvalitete'

Promjena algoritma obuhvatila je bodovanje bilješki u kojima suradnici objašnjavaju zašto tvit ne bi trebao biti smatran obmanjujućim.

Twitter najavljuje novi višebojni sustav verifikacije

Musk je najavio da će Twitter privremeno uvesti novi višebojni sustav provjere pa će tvrtke dobiti zlatnu kvačicu, vladini službenici sivu dok je plava namijenjena pojedincima, čak i ako nisu slavne osobe. To znači da će se plava kvačica koristiti za naslijeđene verificirane račune i ljude koji kupe pretplatu od osam USD mjesečno.

Kaos oko verifikacije značajke Twitter Blue

Musk je 9. studenog predstavio promjene u Twitterovom sustavu za provjeru korisničkih računa, uključujući naplatu od osam USD mjesečno. Činilo se da Twitter počinje uvoditi novu razinu pretplate Twitter Blue, ali pokazalo se da je to bio tek dio testa uživo.

Twitter je također pokrenuo sive službene kvačice za značajne korisničke račune (primjerice, tvrtke i političari). Ali nekoliko sati nakon lansiranja Musk je tu značajku dao ukloniti. Sive oznake ostale su dijelom novog izdanja pretplate Twitter Blue, koji je postao dostupan korisnicima iOS-a u SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji.

Jedina tada dostupna značajka bila je plava kvačica za verificirani korisnički račun. To je dovelo do pojave brojnih lažnih računa koji su se pretvarali da su slavne osobe, brendovi i drugi utjecajni ljudi.

Egzodus na Twitteru počinje masovnim otpuštanjima i odlascima

Musk je 3. studenoga, nedugo nakon akvizicije, otpustio 3700 ljudi, odnosno gotovo pola zaposlenih. Dio radnika reagirao je zajedničkom tužbom jer Twitter nije unaprijed obavijestio zaposlenike o masovnom otpuštanju. Nakon tjedan dana Twitter je zatražio od nekih bivših zaposlenika da se vrate jer su otpušteni 'greškom'.

Osim otpuštanja, došlo je do niza odlazaka izvršnih direktora.

Listopad 2022.

Musk obnavlja Twitterov sustav provjere

Twitter najavljuje novu i skuplju verziju pretplate Twitter Blue. Isprva je plan bio naplaćivati 19,99 USD mjesečno za oznaku potvrđenog računa.

U to vrijeme Twitter Blue koštao je 4,99 USD u SAD-u. Pisalo se da su u Twitteru planirali ukloniti postojeće verifikacijske oznake ako njihovi vlasnici ne plate za Twitter Blue unutar 90 dana od pokretanja novog sustava verifikacije.

Elon Musk službeno je vlasnik Twittera

Elon Musk zaključio je svoju akviziciju Twittera vrijednu 44 milijarde dolara 27. listopada 2022. Ugovor je uslijedio nakon mjeseci pravne drame, loših memova i kaosa.

Nakon preuzimanja Musk je zatvorio Twitter i započeo veliko spremanje. Prvog dana otpustio je bivšeg izvršnog direktora Paraga Agrawala, financijskog direktora Neda Segala, glavnog savjetnika Seana Edgetta i voditeljicu pravnog odjela, povjerenja i sigurnosti Vijayu Gadde.